Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χρήστος Χωμενίδης παρουσιάζει τον «Φοίνικα» στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 16:25 Ο Χρήστος Χωμενίδης παρουσιάζει τον «Φοίνικα» στη Λαμία

Στις 8:00' το βράδυ της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, στο Βιβλιοπωλείο "Μπέτσης", Κολοκοτρώνη 16 στη Λαμία.

Με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη συζητούν ο Θανάσης Βούτσινος, η Βάσω Ναούμ και ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Το βιβλίο

Εμπνευσμένος από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού —µα όχι προσηλωμένος στα αληθινά γεγονότα— o Φοίνικας είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χωμενίδη.

Καλύπτει εβδοµήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων —ή µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών τους— παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Κα­ρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη…

Κυρίως όµως ο Φοίνικας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο.

Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί —έστω και αθέατος— από την αρχή του µυθιστορήµατος. Και αποθεώνεται στο τέλος του.

Ο συγγραφέας

O Xρήστος Xωμενίδης γεννήθηκε το 1966 στην Aθήνα. Σπούδασε Nομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Tο 1993 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Tο σοφό παιδί», το 1995 το μυθιστόρημα «Tο ύψος των περιστάσεων», το 1997 τη συλλογή διηγημάτων «Δεν θα σου κάνω το χατίρι», το 1998 το μυθιστόρημα «H φωνή» και το 2000 τη συλλογή διηγημάτων «Δεύτερη ζωή». Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι τα μυθιστορήματα «Υπερσυντέλικος», 2003, και «Το σπίτι και το κελλί», 2005. Τα βιβλία του µεταφράστηκαν στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα τσέχικα, στα λιθουανικά, στα τούρκικα και στα εβραϊκά. Μετέφρασε ένα θεατρικό έργο και έγραψε το σενάριο για µία κινηµατογραφική ταινία και µία τηλεοπτική σειρά. Ο Χ. Α. Χωµενίδης εργάζεται και ως ραδιοφωνικός παραγωγός, κατοικεί πάντα στην Κυψέλη και επιµένει να ελπίζει στο καλύτερο.