Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση: Το «τελευταίο θρανίο» ταξιδεύει στη Λαμία!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 09:40 Έκθεση: Το «τελευταίο θρανίο» ταξιδεύει στη Λαμία!

Εγκαινιάζεται στις 7:30' το απόγευμα του Σαββάτου στην PurPur Gallery η ατομική έκθεση ζωγραφικής «To τελευταίο θρανίο» με έργα της Βάσως Πουρίδου - Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2019. 

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.30 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση με έργα ζωγραφικής, σχέδια και μελάνια της Βάσως Πουρίδου στην PurPur Gallery, Ανθήλης 6Β Λαμία (τηλ. 2313 07050).

Η καλλιτέχνης θα είναι παρούσα στα εγκαίνια.

Ένα ταξίδι μοναδικό: Από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι και σήμερα. Μνήμες που δε σβήνουν ποτέ. «Το τελευταίο θρανίο» ξανά προβάλλει την ιστορία, όπως τη ζήσαμε.

 
 
Η Βάσω Πουρίδου γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη. Το 2006 τελείωσε με άριστα τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της πήρε μαθήματα φωτογραφίας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Μανώλη Μπαμπούση και μαθήματα γλυπτικής με καθηγητή τον Νίκο Τρανό. Από το 2005 μέχρι το 2006 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στη Πολωνία, Academy of fine arts Poznan, Poland.
 
Έχει διδάξει ιδιωτικά, σε προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε δημόσια σχολεία. Έχει λάβει μέρος σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
Σήμερα ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.
 
 
 
Το τελευταίο θρανίο βλέπει πλάτες. Τις πλάτες των άλλων.
Είναι αντιμέτωπο με τον δάσκαλο.
Με το δασκαλοκεντρικό σύστημα. Ο δάσκαλος κινείται. Τα θρανία όχι.
 
Το τελευταίο θρανίο είναι παρατηρητήριο. Είναι και υπερυψωμένο κιόσκι ομάδας πυρόσβεσης μέσα στο δάσος. Μέσα στην τάξη, όμως, μπορεί να είναι και ομάδα πυρπόλησης. Από μπροστά τα θρανία δείχνουν δύναμη. Μετριώνται. Από πίσω αδυναμία.
 
Το τελευταίο θρανίο φαντάζεται. Φαντάζεται τον κύκλο που βλέπει όλα τα πρόσωπα. Θέλει να φανεί το πρόσωπό του. Είναι αυτό που θα ενώσει τον κύκλο όταν σχεδιαστεί. Στον κύκλο βλέπει τα πρόσωπα σκυμμένα, να σκέφτονται,να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να βλέπονται και να ακούγονται.
 
Η Βάσω Πουρίδου σχεδιάζει πρόσωπα σαν να είναι σε κύκλο. Δείχνει με το πενάκι της μορφασμούς, εκφράσεις, ψαξίματα, λάμψεις, σχεδιάζει την ύπνωση της έμπνευσης. Το χάσκειν της φαντασίας. Τα χέρια που κρατούν ασήκωτα κεφαλάκια. Τα χέρια μαξιλάρια. Η ζωγραφική, όπως και η γραφή, είναι εικόνες που περνούν μέσα στο αίμα και φτάνουν στα δάχτυλα, γίνονται αφή. Οι λέξεις και τα σχέδια πιάνονται.
 
Η Βάσω Πουρίδου αποτυπώνει τη μοναξιά των μελών της ομάδας. Την ψυχή και την ιδιοσυγκρασία. Σαν δασκάλα εργάζεται στην έδρα της. Είναι κι αυτή σε τελευταίο θρανίο. Ψάχνει το άλλο. Το σιωπηλό άλλο, που, όπως λέει ο Αντόνιο Ματσάδο, επιμένει σαν σκληρό κόκκαλο, που ροκανίζοντάς το η λογική σπάει τα δόντια της, γιατί έρχεται αντιμέτωπη με την ουσιώδη ετερογένεια της ύπαρξης, την αθεράπευτη ετερότητα από την οποία πάσχει το ένα, ώστε να γίνεται μοναδικό.
 
Κώστας Καλημέρης
Κριτικός Λογοτεχνίας
 
 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο 10.00-14.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.
 
Για συλλογικές επισκέψεις σχολείων, νηπιαγωγείων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2231307050, 6972899633.