Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το βιβλίο του π. Νεόφυτου για τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδας Αμβρόσιο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 09:10 Το βιβλίο του π. Νεόφυτου για τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδας Αμβρόσιο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Το ξεχωριστό κάλεσμα του Ποιμενάρχη μας Συμεών για την ψηφιοποίηση και τη διάσωση της ιστορίας μας…

Σε ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο έγινε το Σάββατο (7/12) ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αμβροσίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Αμβρόσιος Νικολαΐδης Μητροπολίτης Φθιώτιδος (1932 - 1958)», του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πρωτοπρεσβυτέρου Δρ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη.

Επρόκειτο για μία ξεχωριστή δουλειά, ένα σημαντικό ταξίδι στην τοπική ιστορία που είναι συνδεδεμένη με τον χαρισματικό Ποιμενάρχη της Φθιωτικής Εκκλησίας από το 1932 – 1958.

Εποχές ταραχώδεις, δύσκολες, με κατοχή και εμφύλιο, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος πρόσφερε ένα σημαντικό ποιμαντικό αλλά συγχρόνως κοινωνικό και εκπαιδευτικό, έργο που παρουσιάζεται στις σελίδες του βιβλίου.

Με ιδιαίτερη θέρμη για το βιβλίο αλλά και τον συνεργάτη του π. Νεόφυτο, μίλησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών που ήταν αυτός που έκλεισε την παρουσίαση.

Με λόγο καρδιάς, μίλησε για την ξεχωριστή τιμή και ευλογία να βρίσκεται στο χώρο όπου πέρασαν μεγάλοι ιεράρχες και έστειλε πολλά μηνύματα για το πολυσήμαντο έργο της τοπικής εκκλησίας. Αναφερόμενος μάλιστα στο πόνημα του στενού του συνεργάτη, αποκάλυψε ότι από την πρώτη στιγμή που το διάβασε ζήτησε να γίνει η συγκεκριμένη παρουσίαση. Απηύθυνε δε κάλεσμα σε όποιον έχει ιδέες, όποιος θέλει να προβάλει την ιστορία του τόπου να ζητήσει τη στήριξή του, ενώ προχωρώντας ένα βήμα πιο κάτω έκανε λόγο για την ανάγκη ψηφιοποίησης όλου του πολύτιμου υλικού που μπορεί να υπάρχει σε σπίτια και φορείς, ώστε να μείνει κληρονομιά στις επόμενες γενεές.

Δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της ομιλίας του:

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμανδρίτης π. Άγγελος Ανθόπουλος, Φιλόλογος-Θεολόγος, ήταν αυτός που παρουσίασε στο κοινό τον συγγραφέα, μιλώντας για τη ζωή και το έργο του και φυσικά για την επιστημονική του κατάρτιση.

Ακολούθησαν οι ομιλίες της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (και Καθηγήτριας του Σεβασμιότατου), Ευαγγελίας Αμοιρίδου, του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστου Καραγιάννη, που μίλησαν με λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του βιβλίου και φυσικά του ίδιου του συγγραφέα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος.

Δείτε το βίντεο:

Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου γέμισε από επισήμους, εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, κληρικούς, αλλά και πολύ απλό κόσμο που θέλησε να πάρει το βιβλίο μαζί την ευλογία του Σεβασμιότατου.

Δείτε φωτογραφίες: