Χορεύοντας στη βροχή Πόντιοι και Κρητικοί!... (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018 08:12 Χορεύοντας στη βροχή Πόντιοι και Κρητικοί!... (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Οι κοινές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων και της Μάχης της Κρήτης συνεχίζονται στο κτίριο της ΠΕ Φθιώτιδας.

Δεν ήταν δυνατόν μια ανοιξιάτικη μπόρα να κάμψει τη θέληση Ποντίων και Κρητικών, Κρητικών και Ποντίων που τίμησαν από κοινού τη μνήμη των προγόνων τους ανήμερα του εορτασμού της Γενοκτονίας των Ποντίων και της 77ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Οι Σύλλογοι της Φθιώτιδας από το πρωί της Κυριακής (20/5) με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας γιόρτασαν τα δύο μεγάλα αυτά ιστορικά γεγονότα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας εγκαινιάστηκε η «Επετειακή Έκθεση Φωτογραφίας» που καταγράφει στιγμές τους.

Στο νεοκλασικό κτίριο της ΠΕ Φθιώτιδας στην πλατεία Ελευθερίας μέχρι τις 25 Μαΐου θα μπορείτε να δείτε μέσω του ιστορικού αρχείου των δύο συλλόγων, φωτογραφίες που φωτίζουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων μίλησαν, για τη γενοκτονία των Ποντίων ο ερευνητής, λαογράφος και συγγραφέας Γεώργιος Χατζηελευθερίου και για την Μάχη της Κρήτης, η ιστορικός Msc και φιλόλογος, Αγλαΐα Τζιγκουνάκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, φιλόλογος, Συμέλα Πατσινακίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Φθιώτιδος, Νικόλαος Γιάνναρης και ο οικοδεσπότης Αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Καραΐσκος.

Στον τελευταίο ο Πρόεδρος των Κρητικών πρόσφερε ένα βιβλίο – που είχε και μαντινάδες με Λαμία – και ένα σαρίκι που το πέρασε στο λαιμό.

Την παρουσίαση είχε η γνωστή εκπαιδευτικός που έχει κρητικές ρίζες, Γεωργία Καλλέργη.

Όταν το πλήθος, που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης προχώρησε στην πλατεία Ελευθερίας για να μας παρουσιάσει τους παραδοσιακούς χορούς και των δύο περιοχών, οι ουρανοί ...άνοιξαν προσπαθώντας να σταματήσουν την εκδήλωση.

Σε πείσμα όμως της ανοιξιάτικης μπόρας, μεγάλοι αλλά και μικροί χόρεψαν, πυρρίχιο, σούστα, κότσαρι, πεντοζάλη, πηδηχτό, κάτω από τα χειροκροτήματα των θεατών που επίσης παρέμειναν στη βροχή.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση μέσα και έξω από το κτίριο της Περιφέρειας:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση