Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: 74 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της – Η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Λουκά (φωτορεπορτάζ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 17:25 Λαμία: 74 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της – Η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Λουκά (φωτορεπορτάζ)

Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου 1944, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά, η Λαμία απελευθερωνόταν από τα στρατεύματα κατοχής, με τον στρατό του ΕΛ.Α.Σ. να προελαύνει στην πόλη.

Για αυτή τη διπλή γιορτή, η Φθιωτική πρωτεύουσα ξαναφόρεσε τα καλά της τιμώντας τον προστάτη Άγιο και την 74η επέτειο της απελευθέρωσης.

Στον φερώνυμο Ιερό Ναό πραγματοποιήθηκε από τις 7 το πρωί ο όρθρος με την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και μετά την προσέλευση των επισήμων με επικεφαλής την υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και την επίσημη δοξολογία, ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας του Αγίου μέσω των οδών Κοραή και Σκληβανιώτη ως τον Μητροπολιτικό Ναό στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης έναντι του ΚΕΥΠ, τελέσθηκε όπως κάθε χρόνο η επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδος με την τελετή να λήγει με την κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Δείτε το βίντεο με δηλώσεις από τους επίσημους που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις:

Οι επίσημοι εορτασμοί θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

  • 20.00:  «Θα σας πω μια ιστορία», συναυλία με ρεμπέτικα της δεκαετίας του ’40 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατυστόμου «Ο Πηλέας» και τη χορωδία Σπερχειάδας «Ηχώ» σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

  • 19.30: «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας», παρουσίαση των πρακτικών σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950 και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Φθιώτιδος στην Αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».

Δείτε πολλές φωτογραφίες από τον επίσημο εορτασμό της 18ης Οκτωβρίου: