Peugeot 308 1.5 BlueHDi: Με περισσότερη ισχύ ο νέος πετρελαιοκινητήρας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 21:09 Peugeot 308 1.5 BlueHDi: Με περισσότερη ισχύ ο νέος πετρελαιοκινητήρας

Οι επιταγές του downsizing για το Peugeot 308 φαίνεται ότι ισχύουν ακόμα, καθώς ο 1.6 BlueHDi πετρελαιοκινητήρας αποχωρεί και παραδίδει τη σκυτάλη στο νέο μικρότερο 1.5 BlueHDi.

Το δημοφιλές γαλλικό μικρομεσαίο μοντέλο με τον εν λόγω νέο πετρελαιοκινητήρα αποδίδει στην ισχυρότερη έκδοση του 130 ίππους (3.750 σ.α.λ.), ενώ ο απερχόμενος προσέφερε δέκα λιγότερους. Σημειώστε ότι ο νέος 1.5 BlueHDi προσφέρεται επίσης και με 100 ίππους, ενώ στη γκάμα του 308 υπάρχει και ο δίλιτρος BlueHDi των 180 ίππων.

Αμετάβλητη παραμένει η ροπή στα 300 Nm (1.750 σ.α.λ.), η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί το βασικό ελιξίριο «σπιρτάδας» για το 308, ενώ γίνεται αντιληπτή κυρίως στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ελαφρώς αυξημένες είναι οι εκπομπές C02 στα 96 γρ./χλμ., ωστόσο και πάλι δε ξεπερνιέται το «πράσινο» όριο, ενώ ο νέος πετρελαιοκινητήρας εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6.2.

Αρκετά ικανοποιητικές παραμένουν και οι επιδόσεις, καθώς η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα διαρκεί 9,8 δευτ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 204 χλμ./ώρα. Στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα και η μέση κατανάλωση με 6 λίτρα/100 χλμ. (επίσημη μέτρηση 3,7 λίτρα/100 χλμ.).

Στην προκειμένη περίπτωση ο 1.5 BlueHDi των 130 ίππων που βρίσκεται κάτω από το καπό του κόκκινου 308 που βλέπετε στις φωτογραφίες συνεργάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, το οποίο διακρίνεται για το σαφέστατο λεβιέ του με τα πανεύκολα κουμπώματα του και τη σφιχτή του κλιμάκωση που δεν αφήνει να πέσουν οι «τόνοι» του μοτέρ στο μεγαλύτερο εύρος λειτουργείας του. Εναλλακτικά ο 1.5 BlueHDi μπορεί να συνδυαστεί και με αυτόματο κιβώτιο EAT8 οχτώ σχέσεων.

Στην πράξη τώρα, ο συγκεκριμένος πετρελαιοκινητήρας καταφέρνει να κινεί με μπρίο το 308, η απόκριση στο γκάζι είναι αμεσότερη από χαμηλά, ενώ όταν φτάσεις στον προορισμό σου συνειδητοποιείς ότι κινήθηκες με περισσότερη σβελτάδα, αρκετά οικονομικά, αλλά και πιο οικολογικά.

Πιστό στη γαλλική παράδοση το 308 επιμένει στη μαλακή ανάρτηση (ΜακΦέρσον μπροστά/ημιάκαμπτος πίσω), η οποία αφήνει από τα «χέρια» της το αμάξωμα του στις στροφές, όχι όμως σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ αυτό που θα θέλαμε από το τιμόνι είναι μια λίγο πιο βαριά αίσθηση σε υψηλότερες ταχύτητες. Το πεντάλ του φρένου «πιάνει» νωρίς και αποτελεσματικά (αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός/δίσκοι πίσω).

Ας θυμηθούμε όμως και λίγο τι γίνεται στα ενδότερα του 308. Η σχεδιαστική φιλοσοφία i-cockpit της Peugeot τοποθετεί τον πίνακα οργάνων πιο χαμηλά από το μικρής διαμέτρου τιμόνι, το οποίο σε προδιαθέτει από μόνο του για πιο γρήγορη οδήγηση.

Το φαρδύ κάθισμα παρέχει καλή στήριξη στους μηρούς και στην πλάτη, ενώ πρόκειται για μια από τις πιο σωστές θέσεις οδήγησης. Εύκολα θα ξεναγηθείς στο μενού της κεντρικής οθόνης αφής των 9,7 ιντσών, αλλά θα εκφράσεις και τα παράπονα σου για τη στενή θήκη αποθήκευσης στη βάση της κεντρικής κονσόλας, όπως για την ύπαρξη μιας μόνο και μάλιστα στενής ποτηροθήκης.

Το άφθονο μαλακό πλαστικό στο επάνω τμήμα του ταμπλό και η καλή ποιότητα κατασκευής γενικότερα θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στα παραπάνω εργονομικά μικρά ατοπήματα. Με μεταξόνιο 2.620 χλστ. οι χώροι για τα πόδια των πίσω επιβατών δεν είναι από τους κορυφαίους αλλά ικανοποιεί, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει το πλεονέκτημα των 470 έως 1.309 λίτρων.

Σύμφωνα με το Motori.gr στο ταμείο η έκδοση Active του Peugeot 308 με τον 1.5 BlueHDi των 130 ίππων θα σας κοστίσει 21.600 ευρώ.

Γνωρίστε τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες της PEUGEOT και οδηγήστε όλα τα νέα μοντέλα στην "Peugeot AUTOKAR" στη Λαμία.

Επίσημος διανομέας και επισκευαστής PEUGEOT. Στο 2 χιλ ΝΕΟ ΛΑΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.  22310-47535 – autokar.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση