Βουλή - Live - Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αντάλλαξες το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων - Έχασες την μιλιά σου για τις δηλώσεις Ζάεφ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 14:50 Βουλή - Live - Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αντάλλαξες το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων - Έχασες την μιλιά σου για τις δηλώσεις Ζάεφ

Άγρια αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Τσίπρας: «Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας». Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες λένε ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση». Δείτε ζωντανά την συζήτηση στη Βουλή.

Με την αναμέτρηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ακυρώνονται οι διατάξεις που όριζαν περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019. Η κυβερνητική πλειοψηφία στόχο έχει να προσδώσει στην αποψινή ψηφοφορία μείζονα συμβολισμό για τη μετά το μνημόνιο εποχή, σύμφωνα με πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του χαρακτήρισε προσβλητικό τον όρο “παροχολογία” για τους πολίτες που στερήθηκαν τόσα επί τόσα χρόνια. «Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες». Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

Δείτε ζωντανά την συζήτηση στη Βουλή

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή λιτότητα. Επιστρέφουμε σταδιακά σε αυτούς που επλήγησαν αυτά που στερήθηκαν για χρόνια, είπε ακόμα. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και την πρόσληψη 3.200 εργαζομένων στη Βοήθεια στο Σπίτι, μέσω ΑΣΕΠ. «Είναι πράξη ευθύνης έναντι των συμπολιτών μας αλλά και έναντι των εργαζομένων που επί 18 χρόνια επιτελούν πολύτιμο έργο και βρίσκονται στον αέρα», είπε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «κ. Μητσοτάκη αυτή τη γενιά την αναγκάσατε να δουλεύει για χαρτζιλίκια και είπατε μέσω tweet ότι επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση, Κανένας νέος στον τόπο μας δεν επιλέγει αλλά αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος. Αναγκάζονταν γιατί οι εργοδότες τους δεν είχαν δει ποτέ επιθεωρητή εργασίας. Εμείς προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να δουλέψουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση εργασιακής εκμετάλλευσης. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι μια ταμπέλα, πέφτουν πρόστιμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα: «Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό, που θα ανέλθει στο επίπεδο του κατώτατου και επιδοτούμε το 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για νέους έως 25 ετών. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι πλέον για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα καθεστώς εκμετάλλευσης για τους νέους κάτω των 25 ετών». Θέλοντας να δώσει έμφαση στα όσα υποστήριζε η αντιπολίτευση είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι σε αυτή την αίθουσα πόνταραν τα πάντα στο μαύρο, σε σχέση με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, και τους βγήκε κόκκινο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όταν ο Πιερ Μοσκοβισί, ήρθε σε αυτή την αίθουσα, τα στελέχη σας τον πέρασαν γενεές δεκατέσσερις. Τον είπατε και συριζαίο επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα στον οποίο είχατε ποντάρει πολύ μεγάλο μέρος της πολιτικής σας στρατηγικής. Πρόσθεσε ότι αν κυβερνούσαν αυτά τα κόμματα δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πετύχουν σήμερα την μη περικοπή των συντάξεων.

Επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Τα μνημόνια τελείωσαν για τον τόπο αλλά εσείς κ Μητσοτάκη θέλετε να τα γυρίσετε πίσω γιατί θέλετε να τα εφαρμόσετε οικειοθελώς. Έχετε το μυαλό σας συγκεντρωμένο σε μια ελίτ ενώ εμείς ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς που σήμερα αισθάνονται ανακούφιση για την μη περικοπή των συντάξεων. Όλοι αυτοί θα περάσουν γιορτές όπως τους αξίζουν με περισσότερη ελπίδα και προσμονή. Σήμερα θα ευχηθώ καλό κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν μαζί μας ναι στα θετικά μέτρα για τον ελληνικό λαό».

Μητσοτάκης: «Είσαι περήφανος που είσαι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός;»

«Πράγματι έπεσα έξω στις προβλέψεις μου αλλά δεν ξέρω πόσο περήφανος αισθάνεστε που είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ακόμα ότι το 2019 θα είναι έτος εκλογών. «Σήμερα θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Όλη η πολιτική σας είναι μια μεγάλη απάτη», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Κατάπιατε την φωνή σας για το Σκοπιανό, είπε ακόμα. Έχετε να πείτε τίποτα για τους Μακεδόνες του Αιγαίου και την Μακεδονική γλώσσα που είπε ο κ. Ζάεφ; Έχετε πιει το αμίλητο νερό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική εθνότητα. Εκεί που οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι». Περιμένουμε μια κουβέντα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, αλλά κι εκεί κατάπιατε τη μιλιά σας. Σήμερα κλείνετε 1.417 μέρες στην εξουσία και οι πολίτες ξέρουν ότι τους κοροϊδέψατε με ψεύτικες υποσχέσεις. Σήμερα ξαναφορέσατε την μάσκα του τάχα φιλάνθρωπου. Διαλαλείτε την μη περικοπή των συντάξεων που εσείς ψηφίσατε».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε το μέτρο που δεν θα είχατε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Με αυτό το εισιτήριο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Μόνο που έτσι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, αλλά ξένα συμφέροντα. Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση, λένε στις Βρυξέλλες. Τα δώσατε όλα για την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα: Η αλήθεια για τις συντάξεις είναι μια και είναι πικρή. Ποια κυβέρνηση κατάργησε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας; Εσείς. Ποια κυβέρνηση αύξησε τα όρια ηλικίας και τις εισφορές; Εσείς; Παλιοί και νέοι συνταξιούχοι είναι όμηροι της πολιτικής σας. Οι συνταξιούχοι που θα δουν μικρή αύξηση μήπως είναι αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ; Πόσα τους παίρνετε από την μια τσέπη για να τα βάλετε στην άλλη; Και έρχεστε εδώ και κάνετε τον Άγιο Βασίλη;»

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση