Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάμπης Λιόλιος: Γνωρίζουμε πως μπορούμε να κάνουμε τη ζωή των δημοτών καλύτερη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 18:21 Μπάμπης Λιόλιος: Γνωρίζουμε πως μπορούμε να κάνουμε τη ζωή των δημοτών καλύτερη

Ένας υποψήφιος διδάκτωρ στην κούρσα για το Δήμο Δομοκού…

Είναι γέννημα θρέμμα του δήμου Δομοκού, μεγαλωμένος στον ιστορικό Θαυμακό. Στα 43 του χρόνια, έχει προλάβει να υπηρετήσει το Δήμο από τη θέση του Προέδρου του πρώτου Καλλικρατικού Συμβουλίου με Δήμαρχο τον Στέλιο Σύρο.

Είναι από τα «διαμάντια» που έβγαλε το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λαμίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Bradford (Ηνωμένο Βασίλειο) και πλέον υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προϊστάμενος στο Πρακτορείο Μακρακώμης της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, όπου διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα σήμερα είναι Υπεύθυνος Κατασκευών στον Τομέα Μελετών-Κατασκευών στην Περιοχή Λαμίας.

Έχει πάρει μέρος σε πλήθος ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και οι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Επί 10 χρόνια έχει διδάξει μαθήματα στα ΤΕΙ Λαμίας και Λάρισας, ενώ ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα έχει βοηθήσει πολλά παιδιά για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Πουρνάρα και έχει δύο μικρά παιδιά τον Βασίλη και την Αλεξάνδρα.

Είναι ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Λιόλιος ο οποίος ζητεί την ψήφο των πολιτών του Δήμου Δομοκού ως επικεφαλής του συνδυασμού «+ΔΗΜΟΤΕΣ».

LR: Κε Λιόλιο ως νέος άνθρωπος και επιστήμονας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τα λόγια και τις θεωρίες, έχουν μεγαλύτερη σημασία οι πράξεις, ή αν θέλετε η εφαρμογή στην πράξη πρακτικών, που είναι προς όφελος των πολιτών. Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να συνέρθει από την κρίση, ο πολίτης του Δήμου Δομοκού τι μπορεί ή τι πρέπει να προσδοκά από έναν υποψήφιο Δήμαρχο;

Πρέπει να έχει την απαίτηση να κάνουμε την καθημερινότητά του καλύτερη. Και εν γένει τη ζωή του. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν τα εργαλεία που είναι για έργα κοινής ωφελείας και άλλα που γεννούν αναπτυξιακές προοπτικές. Χρειάζεται όμως γνώση, προγραμματισμός, όρεξη και σε κάποιες περιπτώσεις επιμονή ή ακόμη και θράσος απέναντι σε κεντρικές επιλογές. Αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν στο συνδυασμό μας.

LR«+ΔΗΜΟΤΕΣ» (Συνδημότες) ονομάζεται ο συνδυασμός σας. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι δίνουν λόγο σε όλους. Τι γίνεται όμως μετά και τις περισσότερες φορές γίνεται υπόθεση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων;

Οι εκλογές χωρίζονται σε δύο βασικά στάδια. Στο πρώτο στάδιο ανήκει η κατάρτιση των συνδυασμών και η διαδικασία διεκδίκησης της ψήφου, με απώτερο σκοπό την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου. Στο δεύτερο στάδιο ανήκει η υλοποίηση της διοίκησης μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Πιστεύω πως αυτό που περιγράφετε στην ερώτηση αφορά την αποτυχία της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του δεύτερου σταδίου της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή της διοίκησης. Συνηθέστερος παράγοντας αυτής της αποτυχίας και της συρρίκνωσης του διοικητικού σχήματος είναι ο τρόπος κατάρτισης των συνδυασμών, για τους οποίους βασική παράμετρος παραμένει η εκλογική δύναμη. Με άλλα λόγια η απόδοση ψήφων του κάθε υποψηφίου και όχι οι δυνατότητες συμμετοχής του σε ένα σχήμα διοίκησης.

LRΠοια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Δομοκού; Ή θα μπορούσα να διατυπώσω την ερώτηση, τι μπορείτε να κάνετε ώστε οι αντικειμενικές αδυναμίες του Δήμου σας να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα;

Μπορώ να πω ότι ο Δήμος Δομοκού είναι ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός Δήμος. Τώρα αυτό για κάποιους μπορεί να φαντάζει μειονέκτημα ή αντίθετα πλεονέκτημα. Σίγουρα ο οργανωτικός ρόλος του Δήμου στην ενίσχυση της δημιουργίας ομάδων αγροτών και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των προϊόντων μπορεί να παίξει θετικά καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Αυτό είναι αρκετό για την προσέλκυση και άλλων συνδημοτών μας ώστε να ασχοληθούν με τις ιδιόκτητες εκτάσεις τους και να εξασφαλίσουν την οικογενειακή τους ευημερία. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του Δήμου Δομοκού αποτελεί η γεωγραφική του θέση και η μορφολογία του εδάφους. Αυτά τα δύο μαζί με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό ηλιακό και αιολικό δυναμικό, ευνοώντας την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκούς σταθμούς και ανεμογεννήτριες) από τις οποίες μπορεί να προκύψει ακόμη και δωρεάν τηλεθέρμανση για κάποιες Κοινότητες, πέρα από τα οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη. Ακόμη ένα πλεονέκτημα του Δήμου είναι τα ιστορικά μνημεία και η ύπαρξη ιαματικών πηγών που μπορούν, με την αξιοποίησή τους, να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών.

LRΑυτό που περιγράφεται στην πρώτη ουσιαστικά διακήρυξη του συνδυασμού σας είναι μια αυτοδιοικητική προσπάθεια απαλλαγμένη από κομματικές ταυτότητες. Είναι προσωπική επιλογή ή «αναγκαίο καλό»;

Θα τολμούσα να πω ότι είναι συνδυασμός αυτών των δύο παραμέτρων. Σαφώς και είμαι βέβαιος για την προσωπική επιλογή, καθώς και για την επιθυμία των υποψηφίων συμβούλων του Συνδυασμού μας, οι οποίοι προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Παράλληλα οι ανάγκες της εποχής μας και οι απαιτήσεις των συνδημοτών μας «επιβάλλουν» την απαλλαγή των αυτοδιοικητικών σχημάτων από τις στενές κομματικές σχέσεις. Στόχος η λειτουργία του Δήμου πραγματικά ως ΑΥΤΟ-Διοικητικό όργανο και όχι ως μέρος ενός κομματικού μηχανισμού.

LRΕ65, ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος μέσω Δομοκού. Δύο πολύ μεγάλα έργα εντός των ορίων του Δήμου. Έχει ή θα έχει κάποιο κέρδος από αυτά τα έργα ο Δήμος και η περιοχή γενικότερα;

Μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν έχει κάποιο όφελος από την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων ή από τη λειτουργία τμημάτων αυτών. Αντίθετα η όδευση του Ε65 στα δυτικά όρια του Δήμου, εκτός της διευκόλυνσης στη μετακίνηση, έφερε σε απόγνωση αρκετούς επαγγελματίες, ειδικά στο χώρο της εστίασης, οι οποίοι διατηρούσαν καταστήματα πλησίον ή κατά μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού. Επίσης αρκετά προβλήματα δημιουργήθηκαν στις μετακινήσεις συνδημοτών μεταξύ Κοινοτήτων του Δήμου μας. Ενέργειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση γεωτρήσεων ύδρευσης, μέσω των Κατασκευαστικών Εταιρειών, δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα εξαιτίας της αδράνειας της τωρινής Δημοτικής Αρχής.

LR: Αυτά όμως δεν είναι έργα που περιγράφαμε νωρίτερα, με αναπτυξιακή προοπτική;

Ασφαλώς. Δεν είναι όμως κρίμα το μοναδικό κέρδος που αναμένουμε να αποκομίσουμε από τα συγκεκριμένα έργα, να είναι η πλήρωση κάποιων θέσεων εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.) και στην ΕΡΓΟΣΕ; Δε σας κρύβω λοιπόν, ότι ένα από τα στοιχήματα του συνδυασμού μας είναι η δημιουργία ερεθισμάτων που θα αναγκάσουν τους διερχόμενους πολίτες να παρακάμψουν τη διαδρομή τους για να απολαύσουν αυτά που ανέφερα προηγουμένως.

LR: Θα θελα να κλείσω με αυτό που αναφέρετε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας για έναν σύγχρονο Δήμο με «ανοιχτά αυτιά»…

Είναι δέσμευση. Ακούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να ακούμε, τις προτάσεις όλων των συνδημοτών μας. Πέρα από τα σύνθετα και τα μελλοντικά, υπάρχουν τα απλά και τα καθημερινά, που τα γνωρίζει καλύτερα ο πολίτης. Από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό. Σε όλους αυτούς οφείλουμε να λογοδοτούμε καθημερινά και να τους παρέχουμε υπηρεσίες που αρμόζουν σε πολίτες ευρωπαϊκής χώρας.