Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου: «Οι νέοι μπορούμε. Αρκεί να το πιστέψουμε...»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 08:17 Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου: «Οι νέοι μπορούμε. Αρκεί να το πιστέψουμε...»

«Οι νέοι κάθε τόπου είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Στην πλειοψηφία τους θεωρώ πως είναι πληγωμένοι παρά αδιάφοροι. Μπορούν όμως να πάρουν στα χέρια τους τις ευθύνες του τόπου...», λέει η Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου στο LamiaReport.

Είναι μια υποψηφιότητα που όλοι οι επικεφαλής θα ήθελαν στο ψηφοδέλτιό τους για τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Η Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου είναι 34 ετών. Έχει σπουδάσει οικονομικά, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες, της αρέσει να δουλεύει σκληρά και έχει πάθος με τον τόπο της. Αυτός είναι και ο λόγος, που μετά τις σπουδές της, επέστρεψε εκεί που γεννήθηκε και μεγάλωσε για να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά. Έχει το δικό της λογιστικό γραφείο σε μια ξεχωριστή και όμορφη γωνιά της Ανατολικής Λοκρίδας, τη Μαλεσίνα.

Συνέντευξη:

LR: Παναγιώτα γιατί οι νέοι δεν ασχολούνται σήμερα με την πολιτική;

Ζούμε σε μια πολύ άχαρη εποχή. Εποχή χωρίς όνειρα και ελπίδες. Εποχή γκρίζα, εποχή που χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική. Φαινόμενο της είναι η αποχή των πολιτών από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα πολλώ δε μάλλον και της νεολαίας. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων φαίνεται να επιλέγει την αδράνεια αλλά και την αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες.

Στην πλειοψηφία τους όμως θεωρώ πως είναι πληγωμένοι παρά αδιάφοροι. Νιώθουμε απογοητευμένοι με το παρόν και αβέβαιοι για το μέλλον μας. Ο κόσμος αλλάζει και οι προσδοκίες της δεκαετίας του ’80 ,του ’90 και του 2000 για μία μακρά περίοδο ευημερίας και ανάπτυξης δείχνουν να χάνονται. Από τα χρόνια της ευημερίας στο… κάθε πέρσι και καλύτερα.

Πολλοί αδίκως παρουσιάζουν  τους νέους σήμερα ως αδιάφορους. Οι νέοι από τη φύση τους, είναι πάντα το πιο ανήσυχο και συναισθηματικό κομμάτι της κοινωνίας. Οι νέοι κάθε τόπου είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ικανοί να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο για να επέλθει η πολυπόθητη πολιτική αλλαγή, μία αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Να πάρουν στα χέρια τους τις ευθύνες του τόπου.

Ας γίνει απολύτως σαφές ότι οι νέοι έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν και να επιβάλουν την ανανέωση στη ζωή τους, δημιουργώντας τις ευκαιρίες, παρά περιμένοντας άλλους να  τις προετοιμάσουν.

Και όσο και εάν ακούγεται υπερβολικά αισιόδοξο, κάπου στο βάθος υπάρχει φως.

''Γιά νά γυρίσει ὁ ἥλιος θέλει δουλειά πολλή''

Οι νέοι μπορούμε. Αρκεί να το πιστέψουμε και να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Είναι δύσκολη η ανεργία. Και η φτώχεια και η εκμετάλλευση .Ακόμα πιο ανυπόφορη όμως είναι η απραξία. Εάν εμείς παραιτηθούμε τότε ποιος θα αλλάξει τις καταστάσεις;

Χειρότερο και από την ίδια την κρίση είναι η παραίτηση.

Εάν όχι εμείς, τότε ποιος;

LR: Γιατί μια γυναίκα να σχοληθεί με την πολιτική;

Η γυναίκα δεν τοποθετείται μόνη της στην πολιτική, αλλά είναι η ίδια η πραγματικότητα της ζωής που επιβάλλει την ενασχόληση της γυναίκας με τα κοινά. Μπορεί αφενός μεν η πολιτική δράση να απαιτεί χρόνο και ενέργεια που δεν διαθέτει η “γυναίκα της κρίσης”, αφετέρου δε, η γυναίκα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη στα θέματα ζωής, εφόσον αφουγκράζεται την καθημερινότητα μέσα από τον πολλαπλό ρόλο που έχει αναλάβει. Δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα για να είναι επιτυχημένη μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, μέσα από ρόλους  σύνθετους και πολυδιάστατους.

Όλα αυτά της δίνουν τη δυνατότητα να έχει καλύτερη θεώρηση και μια πιο σφαιρική αντίληψη της ζωής του απλού πολίτη. Κατά συνέπεια, η παρουσία της στην πολιτική είναι απαραίτητη, αναγκαία και επιβεβλημένη.

Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι μόνο οι γυναίκες είναι προικισμένες από τη φύση τους. Ισχυριζόμαστε ότι έχουμε τις ίδιες ικανότητες, τις ίδιες αδυναμίες και ότι μπορούμε να προσφέρουμε εξίσου στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της κοινωνίας.

Θα ήθελα να σας θυμίσω μια φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική: «Με τη συμμετοχή της στο δημόσιο βίο, η γυναίκα θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα, αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως, και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών». Από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική και επιβεβλημένη είναι η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική ζωή του τόπου.

Οφείλουμε όλοι, πολίτες και πολιτεία να σταθούμε αρωγοί ώστε να ξεπεραστούν οι δισταγμοί της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική.

LR: Παναγιώτα θα είσαι υποψήφια με το Συνδυασμό του Δημήτρη Αναγνωστάκη; 

Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, το εύκολο είναι να απέχεις. Το βολικό είναι να δείχνεις με το δάχτυλο όλους τους άλλους ως υπαίτιους.

Τα διλήμματα είναι ασφυκτικά. 

Ποτέ δεν έκρυψα την κομματική μου ταυτότητα, αλλά έχω την πεποίθηση  πως  οι ευρύτερες συναινέσεις  κυρίως στην πολιτική, πρέπει  να είναι το  δεύτερο ζητούμενο.

Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των κομματικών ταυτοτήτων και πολιτικών, ιδεολογικών αγκυλώσεων. Στην αυτοδιοίκηση δε χωρούν ιδεολογικές γραμμές και χρώματα.

Το πρώτο ζητούμενο πρέπει να  είναι το καλό του τόπου μας.

Της Μαλεσίνας, του Δήμου Λοκρών και της Φθιώτιδας.

Η πιθανή συμμετοχή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση ξεπερνά κομματικές, ιδεολογικές και προσωπικές φιλοδοξίες και έχει ως σκοπό να υπηρετήσει τα συμφέροντα του τόπου μου, τα οποία και θα στηρίξω με καθαρό και νηφάλιο  λόγο, με ήθος και  πολιτική αξιοπρέπεια.

Σαν ενεργός και υπεύθυνος πολίτης για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας, ώστε τα αυτονόητα να πάψουν να αποτελούν μείζονα προβλήματα.

Ως νέος άνθρωπος που είναι αποφασισμένος να παλέψει για το παρόν και το μέλλον του τόπου του ,που δε φοβάται να δουλέψει σκληρά, να χτίσει γέφυρες και να γκρεμίσει τείχη. Που δεν φοβάται να συνεργαστεί, αλλά και να συγκρουστεί.

Με διάθεση προσφοράς και ανιδιοτέλεια.

Γιατί ο τόπος που ζούμε μας αφορά και είναι ο δικός μας τόπος καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες .

Θέτοντας  αυτό ως ζητούμενο, είτε είμαι υποψήφια είτε όχι, έχουμε ευθύνη, αλλά και υποχρέωση, να ενισχύσουμε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Σύντομο βιογραφικό

Η Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου κατάγεται από τη Μαλεσίνα του Δήμου Λοκρών όπου ζει μόνιμα.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 

Έχοντας ήδη μπει  στην αγορά εργασίας, απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών,

στη Λογιστική και Έλεγχο Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς)

και στο Δίκαιο και Οικονομία (ΜΑ) επίσης από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Ολοκληρώνει φέτος και το ΜΒΑ (Διοίκηση Επιχειρήσεων) από το ΕΑΠ.

Μιλάει άριστα  Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Από το 2012 επέστρεψε στον τόπο της, στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, όπου διατηρεί λογιστικό γραφείο.

Γονείς της είναι ο Γιώργος και η Αντωνία Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι μαζί με τα αδέρφια της ασχολούνται από το 1999 με την  οικογενειακή επιχείρηση στο χώρο της αρτοποιίας.