Γιάννης Σαρακιώτης: «Προτεραιότητά μας η επούλωση των πληγών που άφησε η κρίση»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 23:15 Γιάννης Σαρακιώτης: «Προτεραιότητά μας η επούλωση των πληγών που άφησε η κρίση»

«Όραμά μου να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα τους…»

Η ιδέα για μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη είχε τεθεί από καιρό.

Αφορμή στάθηκαν οι απανωτές συναντήσεις μας σε διαφορετικές εκδηλώσεις. Πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης ήταν εκεί.

Εδώ και λίγο καιρό αρχίσαμε να τον βλέπουμε και σε εγκαίνια. Και επειδή όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, ξεκινήσαμε την κουβέντα στο δρόμο, φθάνοντας ως το γραφείο του, για να μιλήσουμε για όλα…

LR: Το 2019 ξεκίνησε με εγκαίνια. Πρόσφατα ήσουν στα εγκαίνια του νέου κτιρίου που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας. Αμέσως μετά ήταν ο ηλεκτροφωτισμός στο Δημοτικό Στάδιο Αταλάντης. Τι έχει σειρά σε τοπικό επίπεδο;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά δημόσια κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά στη Φθιώτιδα, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για την ολοκλήρωσή τους. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ήταν το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου της Αμφίκλειας, το οποίο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις παραχωρήθηκε πρόσφατα στην Ελληνική Αστυνομία. Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι από τη μη καταβολή ενοικίων, αποτρέπεται η περαιτέρω απαξίωση ενός σύγχρονου δημοσίου κτιρίου, εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών και παράλληλα προσφέρονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ..

Όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οφείλω να υπενθυμίσω ότι ξεκίνησε από το 2015 ένα πρόγραμμα ορθής κατανομής των πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εντάχθηκαν σε αυτό έργα πολλών δήμων της Φθιώτιδας, όπως αυτό του ηλεκτροφωτισμού στο Δημοτικό Στάδιο Αταλάντης, στο Δήμο Λαμιέων, στην Ελάτεια και στο Δήμο Μακρακώμης. Η προσπάθεια για τη βέλτιστη κατανομή των χρημάτων, αλλά και την εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων τελεσφορεί. Μέσω του νέου «Φιλόδημου» διατίθενται συνολικά 50 εκατ. ευρώ στους δήμους της χώρας αποκλειστικά για την κατασκευή και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Ήδη έχουν αποσταλεί μελέτες Δήμων της Φθιώτιδας στο Υπουργείο Αθλητισμού και άμεσα θα δοθούν οι τελικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίησή τους.

Σειρά πλέον έχουν τα εγκαίνια του νέου αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας που είναι θέμα ωρών η επίσημη λειτουργία του. Με την προσθήκη του καινούριου εξοπλισμού συνολικής αξίας σχεδόν δύο εκατ. ευρώ, αφού εκτός του αξονικού τοποθετείται και ο μαγνητικός τομογράφος, αλλά και το υπερσύγχρονο σύστημα για τη διενέργεια Βιοχημικών και Ανοσολογικών εξετάσεων, το νοσοκομείο της πόλης μας αναβαθμίζει αισθητά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

LR: Να ρωτήσω λοιπόν ευθέως αν αυτά προαναγγέλλουν ότι το Μάιο θα έχουμε κι εθνικές εκλογές;

Σε διαβεβαιώ ότι το κυβερνητικό έργο προχωρά συντεταγμένα και βάσει προγράμματος, παρά την καταστροφολογία και τους ευσεβείς πόθους της αντιπολίτευσης. Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει σταθερότητα, ομαλότητα και μεθοδική δουλειά. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρώ ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης, δηλαδή το Σεπτέμβριο και έως τότε συνεχίζουμε το έργο, που ούτως ή άλλως υλοποιούμε από το 2015. Η προτεραιότητα είναι μία και έχει να κάνει με την επούλωση των πολλών πληγών, που άφησε στην ελληνική κοινωνία η πολυετής κρίση. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι πλούτισαν στις πλάτες του. Αν γίνονταν εκλογές κάθε φορά που ζητάει η Ν.Δ., τότε θα είχαμε εκλογικά κέντρα που κατ’ εξαίρεση θα λειτουργούσαν και ως σχολεία. Όχι το αντίθετο…

LR: Είτε οι εκλογές γίνουν το Μάιο είτε τον Οκτώβριο, βρισκόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο…

Θα τόνιζα πρωτίστως ότι βρισκόμαστε σε μεταμνημονιακή περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μόλις βγήκε από μια μακρά και δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Βρεθήκαμε κάτω από την ασφυκτική πίεση των δανειστών εξαιτίας των καταστροφικών πολιτικών όσων παρουσιάζονται ξανά σήμερα ως σωτήρες. Τώρα έχουμε μπροστά μας το χρόνο να αποκαταστήσουμε αδικίες και το πράττουμε ήδη, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου «υποκατώτατου», τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μονιμοποίηση εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως εκείνων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την προσέλκυση επενδύσεων, στις οποίες ήδη σημειώνεται ιστορικό υψηλό. Η επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ για την υλοποίηση του Αεροδρομίου στο Καστέλι συνιστά μία ενδεικτική περίπτωση. Σε προτρέπω να δεις την ατζέντα του κοινοβουλευτικού έργου και θα παρατηρήσεις ότι οι ρυθμοί εργασίας της κυβέρνησης, όχι απλά δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν εντατικοποιηθεί.

LR: Ποια είναι τα σημεία που δίνετε ως κυβέρνηση προτεραιότητα;

Τα δύσκολα έχουν πλέον περάσει και αυτό αποτυπώνεται σε πολλούς και διάφορους τομείς, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Το ποσοστό περάτωσης της ανάρτησης των δασικών χαρτών έχει πλησιάσει στο 50% ενώ είχε παραληφθεί στο 3% το 2015 και το Κτηματολόγιο, η ολοκλήρωση του οποίου επίσης καθυστερούσε επί δεκαετίες, πλέον έχει εισέλθει στην τελική ευθεία. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία αποκτά εξαγωγικό πρόσημο με την αύξηση του δείκτη εξαγωγών να φθάνει στο 15,8% το 2018 και τη συνολική αξία τους να ξεπερνά τα 33 δις ευρώ. Η χώρα μας είναι, επίσης, πρώτη στην απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και του «Πακέτου Γιουνκέρ», χρήματα τα οποία έχουν συνεισφέρει καθοριστικά στην επανάκαμψη χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εν γένει της πραγματικής οικονομίας. Άλλο πεδίο, στο οποίο δίνεται προτεραιότητα, σχετίζεται με την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλάβουν νέους εργαζόμενους. Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στο 100% το 2020. Η εν λόγω πρωτοβουλία βρίσκεται σε συνέχεια της μάχης της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τέσσερα έτη.

LR: Ο νομός όμως έχει ανάγκη να προσελκύσει «ξένα» χρήματα. Επενδύσεις, τουρισμός όλο το χρόνο. Που βρισκόμαστε σε αυτό το κομμάτι;

Η προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαιτέρως στον τουριστικό κλάδο, αποτελεί το «στοίχημα της επόμενης ημέρας» για τη Φθιώτιδα. Το γενικότερο κλίμα έχει αλλάξει και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την ανάταξη, που όλοι προσδοκούμε. Ήδη στον τομέα των υποδομών, αναγκαίων για την προσέλκυση επενδύσεων, έχουν γίνει άλματα, όχι απλά βήματα, με τα εγκαίνια του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρομικού δικτύου, της γέφυρας της Εκκάρας και των μεγάλων σηράγγων όπως του Καλλιδρόμου, ενώ ξεκίνησε και η κατασκευή του σημαντικού κομματιού του Ε65 από τη Λαμία στην Ξυνιάδα. Τα εν λόγω κατασκευαστικά έργα φέρνουν πιο κοντά τη Φθιώτιδα στην Αθήνα ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Μέσω της βελτίωσης των υποδομών τίθενται στο επίκεντρο και οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αυξάνονται με αξιοσημείωτους ρυθμούς. Ενδεικτικά παραδείγματα στο νομό μας συνιστούν τόσο η ΕΖΑ η οποία επένδυσε 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής εμφιάλωσης, όσο και η Diorama η οποία εξαγόρασε μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία Atlas Tapes έναντι 7 εκατ.. Όλα τα παραπάνω προφανώς σημαίνουν προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ευρισκόμενη στην καρδιά της Ελλάδας, η Φθιώτιδα μπορεί να καταστεί το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και να είσαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί.

LR: Υπάρχει όμως η «πληγή» θα την χαρακτήριζα εγώ, της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Ένα αναπτυξιακό εργαλείο που παραμένει ανενεργό σχεδόν τρία χρόνια…

Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου άσκησης πολιτικής και διαχείρισης των δημοσίων φορέων από πλευράς των δύο κομμάτων, τα οποία εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Συνιστά μια χαρακτηριστική μικρογραφία του ελληνικού κράτους, καθώς είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι ο ίδιος ο φορέας αδυνατεί να έχει πλήρη εποπτεία στα οικονομικά στοιχεία του. Το αδιέξοδο μετά από την πολυετή κακοδιαχείριση και την πλήρη αδιαφορία για τον αγροτικό και εμπορικό κόσμο ήταν πλέον πασιφανές.

Μέσω του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη (Σ.LR: 28/3/19), μεταβαίνουμε σε έναν καινούριο φορέα, σε μια Α.Ε., η οποία με ευελιξία θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Έκθεσης, καθώς αντιμετωπίζονται παλαιά προβλήματα και τη διοίκηση αναλαμβάνουν τοπικοί φορείς. Ως Ν.Π.Ι.Δ., η Π.Ε.Λ. θα διαθέτει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και να ρυθμίζει τα του οίκου της με αυτονομία, ενώ ιδρύεται ένα μόνιμο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο. Είναι πια στο χέρι των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία άλλωστε μετ’ επιτάσεως το ζητούσε εδώ και χρόνια, να δραστηριοποιηθεί με σοβαρότητα ώστε να αναδείξει το θεσμό της Έκθεσης. Ευελπιστώ τώρα πια να μην αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προβλήματα με το παρελθόν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

LR: Στη Λοκρίδα και πάλι, υπάρχει η υπόθεση της ΛΑΡΚΟΚάνουμε λόγο για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας σε μια επιχείρηση που δίνει εισόδημα σε εκατοντάδες οικογένειες. Διαχρονικά, τι έφταιξε και τι συνεχίζει να γίνεται λάθος ώστε να μην μπορεί να πείσει για τη βιωσιμότητά της.

Η ΛΑΡΚΟ έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί ο μοχλός της βιομηχανικής ανάπτυξης της Κεντρικής Ελλάδας. Ωστόσο, η κακοδιαχείριση και οι αμαρτίες του παρελθόντος υπονόμευσαν τις προοπτικές της και πλέον η κυβέρνηση διεξάγει έναν αγώνα επιβίωσης της εταιρείας. Δυστυχώς, η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων λόγω συμφωνιών που έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις, όταν η τιμή του νικελίου ήταν στα ύψη, οι ενισχύσεις της περιόδου 2009 – 2013 που κρίθηκαν  από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ως παράνομες και πρέπει να επιστραφούν από τη ΛΑΡΚΟ στο Ελληνικό Δημόσιο, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πλέον τιμές του νικελίου, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο πλέον καλούμαστε να διαχειριστούμε. Η συμφωνία με τη Δ.Ε.Η. για την ρύθμιση του χρέους της ΛΑΡΚΟ και η συνολική πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδεικνύουν τη σταθερή βούλησή μας για μια ανοιχτή και βιώσιμη μεταλλευτική εταιρεία, η οποία θα αποτελεί πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας και όχι μνημείο κακοδιαχείρισης, όπως συνέβαινε πριν το 2015.

LR: Είσαι ένας νέος άνθρωπος. Ποιο είναι το όραμα σου για τον τόπο σου;

Το ερώτημα μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, είναι όμως ό,τι πιο ουσιαστικό πάνω στο οποίο ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά πρέπει να τοποθετηθεί. Ιδίως δε, ένας νέος πολιτικός, ο οποίος έχει δει ουκ ολίγους φίλους και γνωστούς του, να εγκαταλείπουν τη χώρα και άλλους να μη βρίσκουν δουλειά πάνω σε αυτό που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν επενδύσει. Αυτά είναι όμως τα αποτελέσματα μιας εποχής, που έχει χαραχθεί βαθιά στο συλλογικό υποσυνείδητο και τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

Σήμερα, και αφού έχει γίνει το πρώτο αναγκαίο βήμα, δηλαδή της εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής η χώρα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει με περισσότερη αυτονομία. Η Φθιώτιδα πρέπει συλλογικά και συντεταγμένα να επιδιώκει να μετεξελίσσεται σε πεδίο ευδοκίμησης επενδυτικών προσπαθειών στον τουρισμό, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στη μεταποίηση, καθώς και σε άλλους επιμέρους τομείς.

Είναι γνωστές οι προσπάθειες που ήδη έχουν γίνει, για παράδειγμα με το Atalanti Hills και το Calypso. Επίσης οι προσπάθειες που ευδοκίμησαν για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών που εκ των πραγμάτων γεννούν θέσεις εργασίας με πολλά παράπλευρα οφέλη (π.χ. Ε65, κ.α.). Ομοίως η διοχέτευση πόρων μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία σε έργα, που θα αντανακλούν εκ των πραγμάτων σε συνθήκες εξασφάλισης απασχόλησης σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τέλος, η αναδιάρθρωση που επιδιώκεται στη δημόσια διοίκηση, η οποία απαλλαγμένη από τις αναλογίες 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, πλέον σχεδιάζει υπό διαφορετικές προϋποθέσεις τον προγραμματισμό στελέχωσης των κρατικών δομών.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλέγμα ενεργειών, που επιμένω και είμαι πρόθυμος να εξηγώ επιμόνως ότι ήδη έχουν λάβει χώρα και που η προσήλωση στην εφαρμογή τους, θα επιτρέψουν στο νέο πολιτικό να έχει βάσιμα και όχι θνησιγενή οράματα.

Οράματα που θα μπορεί να τα δει να ενσαρκώνονται στο πρόσωπο των νέων ανθρώπων, των φίλων και συμπολιτών του, που θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους και στο Νομό μας.

Αυτό είναι το όραμά μου: Η ανάδειξη της Φθιώτιδας σε πεδίο επαναπατρισμού του πιο σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση