Όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 08:00 Όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ο δρόμος για τα νέα αγροτικά φωτοβολταϊκά άνοιξε και πάλι - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες στη Φθιώτιδα και τη Στερεά, ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η εταιρεία «ENΕRSYS» με έδρα τη Λαμία, έχει δυναμική παρουσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών, με βαθιά τεχνογνωσία και πολυετή πείρα τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικής, μελέτης, κατασκευής, τοποθέτησης αλλά και συντήρησης ολοκληρωμένων ενεργειακών συστημάτων.

Εμείς συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Συλαίο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό υπεύθυνο της ENERSYS, για να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Συνέντευξη:

LR: Κύριε Συλαίο πείτε μας λίγα λόγια για την ENERSYS.

ΑΠ: Η ENERSYS ξεκίνησε το 2008 με έδρα τη Λαμία. Αρχικά η ενασχόληση της εταιρείας ήταν τα μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών όταν δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, τότε που τα φωτοβολταϊκά δεν ήταν ευρέως γνωστά. Στην συνέχεια που η νομοθεσία επέτρεψε την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, η εταιρία ανέλαβε την μελέτη, την εγκατάσταση και την συντήρηση μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Συγκεκριμένα στον τομέα της συντήρησης η ENERSYSέχει στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 200 φωτοβολταϊκά συστήματα που παρακολουθεί καθημερινά.

LR: Ποια είναι η αλλαγή που υπάρχει σήμερα στα φωτοβολταϊκά και συγκεκριμένα στον Αγροτικό Τομέα;

ΑΠ: Η αλλαγή είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο 4602/19 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει τη δυνατότητα, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να εγκαταστήσουν ένα αγροτικό φωτοβολταϊκό έως 500 KW με σκοπό την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος.

LR: Τι είναι το αγροτικό φωτοβολταϊκό και ποια τα οφέλη του;

ΑΠ: Με τον όρο αγροτικό φωτοβολταϊκό, όπως πέρασε στο νομοσχέδιο, θεωρούμε το φωτοβολταϊκό που μπορεί να φτιάξει ένας κατ’ επάγγελμα αγρότης και έχει κάποια προνόμια. Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες εκτός της δυνατότητας που τους δίνεται να κάνουν με αυξημένη τιμή δύο συστήματα έως 500 KW έκαστος, έχουν  το προνόμιο ότι τα έσοδα από αυτά θα θεωρούνται αγροτικό εισόδημα. Δηλαδή θα φορολογείται σαν να είναι π.χ. σιτάρι ή βαμβάκι.

LR: Δώσε μας μερικά παραδείγματα πως μπορεί να ωφεληθεί κάποιος

ΑΠ: Στην πράξη τα περισσότερα φωτοβολταϊκά που θα γίνουν θα είναι 2 κατηγοριών, 100 KW και  500 KW. Αυτό γιατί θα πρέπει πάνω από 100 KW να συνδεθεί στη μέση τάση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ. Πιο συγκεκριμένα ένα φωτοβολταϊκό 100 KW παράγει ετησίως, περίπου 150.000 KWh. Με την τιμή πώλησης της ενέργειας περίπου στα0,075 € το όφελος για τον αγρότη θα είναι 11.250 € ετησίως και 225.000€ για τα 20 χρόνια που είναι η σύμβαση. Στην κατηγορία των 500 KW το φωτοβολταϊκό θα παράξει περίπου 750.000 KWh ετησίως. Το όφελος σε αυτή την περίπτωση είναι 56.250€ το χρόνο και 1.125.000€ στα 20 χρόνια που είναι η σύμβαση, αντίστοιχα.

LR: Κόστος εγκατάστασης και χρηματοδότηση.

ΑΠ: Γενικά οι τράπεζες χρηματοδοτούν τα φωτοβολταϊκά κυρίως στο 70% της επένδυσης. Επομένως κάποιος που θέλει να ξεκινήσει πρέπει να έχει αρχικά το 30% της επένδυσης . Το κόστος της εγκατάστασης διαφέρει και διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή,τον εξοπλισμό κλπ. Λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, το κόστος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στο ¼του κόστους που υπήρχε παλαιότερα. Η απόσβεση μιας εγκατάστασης 100 kW πλησιάζει τα 6 χρόνια ενώ μειώνεται κοντά στα 5 για συστήματα των 500kW, πετυχαίνοντας οικονομία κλίμακας.

LR: Τι πρέπει να προσέξει κάποιος αγρότης:

ΑΠ: Το νομοσχέδιο δεν έχει ημερομηνία λήξης ούτε κάποιο περιορισμό στον αριθμό των έργων. Παρόλα αυτά οι  ενδιαφερόμενοι αγρότες θα πρέπει να βιαστούν διότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η διαθεσιμότητα του δικτύου όπως π.χ. η περιοχή του Δομοκού ή Μακρακώμης και Σπερχειάδας, καθώς και άλλες περιοχές όπως η Αταλάντη που το δίκτυο είναι περιορισμένο και δεν μπορούν να γίνουν φωτοβολταϊκά. Άλλο ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει κάποιος αγρότης είναι ότι δεν επιτρέπεται να γίνει εγκατάσταση σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

LR: Από πού θα μπορούσε να ξεκινήσει κανείς και τι συμβουλή δίνετε εσείς;

ΑΠ: Εμείς πιστεύουμε στο ρητό ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, επομένως είναι πολύ σημαντική μια καλή αρχή. Θα μπορούσε κανείς να τηλεφωνήσει στο γραφείο μας ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού και αρχικά να τον ενημερώσουμε, έπειτα να γίνει μια αυτοψία ώστε να μελετήσουμε τις ανάγκες του συστήματος. Στην συνέχεια η εταιρία μας αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλη την διαδικασία μέχρι να πραγματοποιηθεί η σύνδεση. Η συμβουλή μου είναι ότι τα δίκτυα κλείνουν καθημερινά οπότε δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

LR: Γιατί κάποιος να επιλέξει την ENERSYS;

ΑΠ: Η Enersys είναι πάνω από 10 χρόνια στον τομέα της ενέργειας, με έδρα την Λαμία. Πιστεύουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον μας και μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας και δεν το βλέπουμε σαν μια ακόμα επιχειρηματική ευκαιρία. Έχοντας πείρα πια στο χώρο των φωτοβολταϊκών και λόγω του εξειδικευμένου προσωπικού μας, μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22310 38656 ή περάστε από το γραφείο μας που βρίσκεται στην Παπαποστόλου 37, Λαμία.

Παπαποστόλου 37, Λαμία.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2231038656
2231038656
6949206430
 
 
facebook: Enersys
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση