Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξυπνος Τουρισμός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 08:27 Έξυπνος Τουρισμός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Του Ηλία Σανίδα, Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου.

Η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της χώρας μας, είναι στο σημείο εκείνο που ο ταξιδιώτης θα μπορέσει να συναντήσει το καθαρό περιβάλλον του βουνού και της θάλασσας, τον πολιτισμό και την ιστορία αλλά και τις υποδομές που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί για να τον φιλοξενήσουν παρέχοντάς του τις υπηρεσίες που επιθυμεί. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας περιοχής είναι ικανό να εξασφαλίσει παροχές υψηλής τουριστικής αξίας ώστε να γίνει πόλος έλξης για τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών αλλά και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα το υποστηρίξει. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει κάνει σοβαρά βήματα για την επίτευξη αυτού του σκοπού τα χρόνια που πέρασαν ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές ακόμα δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Από το «Μεγάλο νησί», όπως αποκαλούν την Εύβοια οι κάτοικοί της, μέχρι τα όμορφα βουνά της Ευρυτανίας, έχει γίνει όχι μόνο από εμένα προσωπικά αλλά κι από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενδελεχής έρευνα, καταγραφή  και κωδικοποίηση όλων των ευκαιριών για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Στόχος του προγράμματός μας αλλά και δική μου επιδίωξη είναι να καταστήσουμε την περιοχή μας δημοφιλή προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εσφαλμένη άποψη πως τουρισμός σημαίνει αποκλειστικά και μόνο καλοκαίρι και θάλασσα έχει από καιρό εκλείψει από το σχεδιασμό μας. Με σειρά ενεργειών μας έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τον χειμερινό τουρισμό και με όλα τα έργα που ήδη έχουμε εκτελέσει τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και του Καρπενησίου όπως επίσης η Αράχωβα αλλά και μια σειρά άλλων περιοχών, έχουν καταγραφεί πια στο υποσυνείδητο και των ξένων αλλά και των εγχώριων τουριστών ως οι δημοφιλέστεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα. Παράλληλα, φροντίζουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, νέες μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο εκπαιδευτικός και πολιτιστικός τουρισμός αλλά και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ώστε η Στερεά Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να παρέχει το πληρέστερο δυνατόν τουριστικό προϊόν σε κάθε επισκέπτη της περιοχής.

Η ιστορική συγκυρία όμως επιτάσσει επενδύσεις και προς την κατεύθυνση της τεχνολογίας. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη διάδοση και διαχείριση της πληροφορίας ως εκ τούτου θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για την αξιοποίηση της πληροφορικής. Το τουριστικό δυναμικό της περιοχής μας βρίσκοντας σύμμαχο την τεχνολογία θα μπορέσει να μπει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης με γρηγορότερο ρυθμό ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει ευρεία διάδοση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τουριστικοί προορισμοί, αξιοθέατα, επιχειρήσεις αλλά και σημεία ενδιαφέροντος που ίσως ενδιαφέρουν πιο εξειδικευμένες ομάδες-στόχους (πχ. ερευνητές, εκπαιδευτικούς, φωτογράφους, ζωγράφους κλπ.) μπορούν να προωθηθούν μέσα από το διαδίκτυο και να φτάσουν μέχρι το κινητό τηλέφωνο κάθε εν δυνάμει επισκέπτη ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και το προσφερόμενο προϊόν αλλά και την αριθμητική αύξηση των τουριστών.

Η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μια μεγάλης ομορφιάς ακτογραμμή και ταυτόχρονα οι ορεινοί της όγκοι διατηρούν σε μεγάλο μέρος, ακόμα και στις μέρες μας, ανέγγιχτη την παράδοση αλλά και την επιβλητικότητα της φύσης. Ήδη, τα προηγούμενα χρόνια έχει γίνει μια πάρα πολύ σοβαρή και προσεγμένη δουλειά για την ανάδειξή τους και την αξιοποίηση του τουρισμού, ο οποίος θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Η επόμενη θητεία μου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα αποτελέσει τη συνέχεια των προσπαθειών αυτών και την ολοκλήρωσή τους σε ένα μεγάλο μέρος. Με την εισαγωγή και καινοτόμων δράσεων ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, η περιοχή μας θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον. Η στιγμή είναι κρίσιμη για να οπισθοδρομήσουμε, είναι μονόδρομος η πορεία προς το μέλλον που μας αξίζει. Το τουριστικό μας προϊόν πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, πρέπει να αλλάξει ποιοτικά, πρέπει να εκσυγχρονισθεί, πρέπει να γίνει έξυπνο! Τόσο ο συνδυασμός μας όσο κι εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος για την πρόκληση αυτή και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε, έχω αποδείξει όλα τα χρόνια της θητείας μου στην Αυτοδιοίκηση πως τα λόγια μου δεν ήταν μόνο υποσχέσεις αλλά έγιναν και πράξεις. Πράξεις που σήμερα είναι προς όφελος των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Όλων μας!

Ηλίας Σανίδας
π. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού και νυν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό του Φάνη Σπανού «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας»
 
Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λαμία το 1974 στην οποία ζω και εργάζομαι. Είμαι γιός του Κώστα Σανίδα και της Μαργαρίτας Κατσαντώνη - Σανίδα., έγγαμος πατέρας ενός παιδιού.

Αποφοίτησα από το 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας. Σπούδασα Πολιτικές  Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζομαι  στον ιδιωτικό τομέα και  δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ως σύμβουλος επενδύσεων. Το 2004 ίδρυσα  την εταιρεία «Δυναμική Αναπτυξιακή» με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξενικά σε μια αρκετά παραγωγική και δημιουργική περίοδο της ζωής μου. Το 2010 εκλέχτηκα Περιφερειακός Σύμβουλος στην πρώτη αιρετή περιφερειακή αρχή.

Το 2013-2014 διετέλεσα Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Στερεάς.

Το 2014 επανεκλέχτηκα Περιφερειακός Σύμβουλος και εν συνεχεία το διάστημα 2014-2016 διετέλεσα  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέχρι σήμερα παραμένω μέλος στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Στερεάς ως Περιφερειακός Σύμβουλος