Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανελλήνιες 2019: Το πρώτο σχόλιο για το θέμα Έκθεσης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 11:08 Πανελλήνιες 2019: Το πρώτο σχόλιο για το θέμα Έκθεσης

Το θέμα έκθεσης φέτος είναι η Δημοκρατία και Νέοι - Το LR στο ρυθμό των εξετάσεων με την πιο δυνατή ομάδα στη Φθιώτιδα !

Γ1. «Για να διατηρούν τις βασικές τους αρχές, οι σύγχρονες δημοκρατίες βασίζονται στη δράση των ενεργών πολιτών» είναι το θέμα αφιερώματος στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου σου.  Σε ένα άρθρο 500-600 λέξεων να παρουσιάσεις τεκμηριωμένα τις θέσεις σου για το θέμα, εστιάζοντας:  α.  στις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην καθημερινότητά του, και β.  στις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

 Προσοχή: στο άρθρο να μην αναγράψετε το ονοματεπώνυμό σας.

Μονάδες 40

 

Το πρώτο σχόλιο του, Φιλολόγου Βαγγέλη Στεφανή,

Διευθυντή Σπουδών των Ομώνυμων Φροντιστηρίων ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ, είναι:

 

Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο μπορούν να ασχοληθούν με αποκλειστικότητα οι προετοιμασμένοι μαθητές. Είναι ξεκάθαρα τα δύο ερωτήματα. Τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν πλήθος επιχειρημάτων.

Άλλωστε είναι θέμα για 17αρηδες, αφού φέτος για πρώτη φορά συμμετείχαν στα κοινά.

Ως προς τη θεωρία, η οποία φέτος είναι σαφώς πιο απαιτητική από άλλες χρονιές, υπάρχει το θέμα «Β4α», το οποίο τίθεται για πρώτη φορά στην ιστορία των πανελλαδικών και προϋπέθετε καλή γνώση και ψάξιμο της θεωρίας.

Β4. α.  Στα υφολογικά χαρακτηριστικά του δοκιμίου συμπεριλαμβάνονται τα    παρακάτω:  1. σύνθετη δομή προτάσεων που επιτυγχάνεται με τη χρήση υποτακτικού λόγου, και 2.  κάποια προφορικότητα στο ύφος που δείχνει διάθεση του δοκιμιογράφου να επικοινωνήσει με τον αναγνώστη.

 Για κάθε ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά να εντοπίσετε στο κείμενο δύο (2) παραδείγματα και να τα μεταφέρετε στο τετράδιό σας. 

Μονάδες 4

Το ερώτημα «Β3β» θα μπορούσε να έχει διατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Β3. β. Σε κάθε ένα από τα παρακάτω αποσπάσματα, να αναγνωρίσετε τη λειτουργία της γλώσσας στις υπογραμμισμένες φράσεις (μονάδες 2) και να αποδώσετε τη σημασία τους μονολεκτικά ή περιφραστικά (μονάδες 4): 1. «… ο Χέγκελ χαρακτήρισε την Ιστορία ως “απέραντο σφαγείο” …»  (5η παράγραφος). 2. «… η μικρή φλόγα της λογικής που φωτίζει την πορεία μας.» (6η παράγραφος).    

Μονάδες 6

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ 10

Συντονιστείτε το μεσημέρι για την παρακολούθηση των απαντήσεων στην Έκθεση στο LamiaReport.

Κάθε μέρα στο ρυθμό σας, στο ρυθμό των εξετάσεων, η πιο δυνατή ομάδα της ενημέρωσης με την πιο δυνατή ομάδα της γνώσης.

Μείνετε συντονισμένοι στο LamiaReport, για τις Απαντήσεις των θεμάτων καθημερινά, από τα «Φροντιστήρια Βαγγέλης Στεφανής»