Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιμογάρδι: «Επιδρομή» αγριογούρουνων στις σοδειές (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 08:00 Λιμογάρδι: «Επιδρομή» αγριογούρουνων στις σοδειές (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Απελπισμένοι οι αγρότες ζητούν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν γίνει. Η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο…

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες – παραγωγοί του ορεινού Λιμογαρδίου, βλέποντας ολόκληρες σοδειές να γίνονται τροφή για τα αγριογούρουνα της περιοχής.

Η περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας έχει απασχολήσει πολλάκις τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα με τα ατυχήματα στο αγροτικό και εθνικό δίκτυο με πρωταγωνιστές τα γνωστά τετράποδα. Η κατάσταση όμως στα βουνά είναι πολύ χειρότερη.

Στο Λιμογάρδι ο νεαρός αγρότης Χρήστος Καπούλας μετρά τις πληγές του από τα αγριογούρουνα, ενώ περνά πλέον όλα τα βράδια του σκοπιά στο χωράφι με τις ντομάτες μήπως και σώσουν την τελευταία παρτίδα.

Μέχρι σήμερα η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική καθώς ολόκληρες οικογένειες από τα γνωστά θηλαστικά, έχουν μετατρέψει το χωράφι του αλλά και όλα τα υπόλοιπα χωράφια της περιοχής σε φάρμα!

«Νιώθω τελείως απροστάτευτος», θα πει στο LamiaReport υποστηρίζοντας ότι το κράτος εδώ και χρόνια είναι ανύπαρκτο και όσα μέτρα ακούγονται ότι λαμβάνονται, τα αποτελέσματά τους δεν φαίνονται ούτε στο ελάχιστο στην καθημερινότητα.

«Αυτές οι ντομάτες ήταν όλο το εισόδημά μου. Βρίσκονται καταγής είτε μισοφαγωμένες είτε γιατί ξεριζώθηκαν στο πέρασμα εκατοντάδων αγριογούρουνων. Έχουν εξοικειωθεί τόσο με τον άνθρωπο που σε λίγο κάποια από αυτά θα τα ταΐζουμε στο στόμα», θα μας πει  με παράπονο και χωρίς καμία διάθεση για χιούμορ ο νεαρός αγρότης.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο με τις βόλτες των αγριογούρουνων στα χωράφια:

Αυτό που ζητάει ο Χρήστος αλλά και όσοι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές από τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων είναι να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ που πληρώνουν. «Εγώ είμαι από τους αγρότες που πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για να ασφαλίσω την παραγωγή μου στον ΕΛΓΑ. Οι ζημιές από τα ζώα αυτά όμως δεν περιλαμβάνονται στις αποζημιώσεις. Γνωρίζουμε ότι η όποια ενέργεια έχει γίνει ή γίνεται θα αργήσει να δώσει αποτελέσματα. Μέχρι τότε αν το κράτος δεν σκύψει πάνω από τον αγρότη, αυτός θα ξωφλήσει. Εγώ είμαι νέος αγρότης, αλλά ποιες είναι οι εγγυήσεις που μου δίνει το κράτος για να μείνω στην ύπαιθρο; Γνωρίζω τις δυσκολίες για τον έλεγχο των πληθυσμών αυτών των ζώων, αλλά ο αγρότης είναι ο τελευταίος που φταίει. Τουλάχιστον να πάρουμε τα έξοδά μας. Πως θα ζήσουμε;» αναρωτιέται ο Χρήστος και κοντά σε αυτόν δεκάδες άλλοι παραγωγοί που είδαν το βιος τους να γίνεται τροφή για τα γουρούνια.

(Τα φρέσκα ίχνη στο χωράφι μαρτυρούν ότι ολόκληρα κοπάδια πέρασαν από το χωράφι)

Το οξύμωρο είναι ότι τον 15Αυγουστο που μας πέρασε, η θεομηνία έπληξε πολλά στρέμματα γης όχι όμως και τα δικά τους κτήματα που γλύτωσαν από το χαλάζι. Η χαρά τους όμως μετατράπηκε σε κλάμα, καθώς η λαίλαπα των αγριογούρουνων κάνει τη χαλαζόπτωση να μοιάζει ψιχάλα! «Αν μας είχε χτυπήσει το χαλάζι τότε, θα δικαιούμασταν αποζημίωση. Θα παίρναμε τα έξοδά μας και θα γλυτώναμε και τόσο κόπο. Τώρα;».

Η απορία του νεαρού αγρότη και κάθε αγρότη που βρίσκεται σε παρόμοια θέση, είναι εύλογη και πρέπει κάποιος υπεύθυνος να απαντήσει.

Οι ενέργειες οι δικές του και της οικογένειάς του, έχουν ξεκινήσει από το 2014. Οι ζημιές ακόμη νωρίτερα. Δασαρχεία, ΕΛΓΑ, βουλευτές, υπουργούς, έχουν τρέξει σε όλους και φωνάζουν για λύση. Όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε πρόβλημα, τα αντανακλαστικά των πραγματικά υπευθύνων είναι ανύπαρκτα.

Μέσα στη απόγνωση, όλη η οικογένεια φυλάει βάρδιες στο χωράφι για την απομάκρυνση των ζώων. Μάλιστα επειδή κανείς δεν είναι φίλος με τα όπλα και το κυνήγι, η προστασία περιορίζεται στην παρουσία τους, στις φωνές και στα φώτα των αγροτικών οχημάτων. Μόλις αυτή την εβδομάδα ο Χρήστος προχώρησε στην έκδοση άδειας κυνηγιού προκειμένου να έχουν τουλάχιστον ένα όπλο για προστασία, καθώς κάποια αρσενικά αγριογούρουνα είναι πολύ επικίνδυνα. Και πάλι όμως ακόμη και σε αυτό, το κράτος δηλώνει «απών», επιτρέποντας το κυνήγι (και την απεριόριστη κάρπωση) των αγριόχοιρων μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα που μας περιέγραψαν οι άνθρωποι στο Λιμογάρδι, δε διαφέρει από όσα έχουν δημιουργήσει οι υπερπληθυσμοί των αγριόχοιρων στη Δίβρη, στην Πελασγία, στην Άγναντη και σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά της Φθιώτιδας αλλά και όλης της χώρας.

Πλέον το «καμπανάκι» έρχεται από την ίδια τη φύση που ξέρει καλύτερα να ελέγχει τις «ανωμαλίες» στην εξέλιξη στέλνοντας το «απόλυτο κακό». Στην περίπτωση των άγριων και ημίαιμων ελεύθερων χοίρων, ακούει στο όνομα «αφρικανική πανώλη». Μια ασθένεια που έχει φτάσει στη γειτονική Βουλγαρία κι ελπίζουμε να μην απασχολήσει την Ελλάδα που καλείται όμως να βρει λύσεις στον έλεγχο και κυρίως στην καθαρότητα των πληθυσμών των άγριων ζώων.

Επί του προκειμένου, αυτό που ζητάνε οι αγρότες είναι να αποζημιωθούν για ένα κακό που ούτε το προκάλεσαν, αλλά ούτε είναι φυσιολογικό… Ελπίζουμε η φωνή τους να φτάσει σε ευήκοα ώτα ώστε να δοθεί κάποια λύση.