Εκτύπωση αυτής της σελίδας

75 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας – Η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Λουκά (φωτορεπορτάζ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 19:21 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας – Η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Λουκά (φωτορεπορτάζ)

Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου 1944, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά, η Λαμία απελευθερωνόταν από τα στρατεύματα κατοχής, με τον στρατό του ΕΛ.Α.Σ. να προελαύνει στην πόλη.

Με αφορμή τη διπλή αυτή γιορτή, η Φθιωτική πρωτεύουσα φόρεσε τα καλά της τιμώντας τον προστάτη Άγιο και την 75η επέτειο της απελευθέρωσης.

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό που φέρει το όνομα του Πολιούχου Αγίου της πόλης, τελέσθηκε από τις 7 το πρωί ο όρθρος με την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Τοποτηρητή της Ι.Μ. Φθιώτιδας Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου.

Μετά την προσέλευση των επισήμων ανάμεσά τους και η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης. Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας του Αγίου μέσω των οδών Κοραή και Σκληβανιώτη ως τον Μητροπολιτικό Ναό στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο ύψος της Επισκοπής η πομπή σταμάτησε και τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Νικόλαου και της μητέρας του Μαρίας. Ήταν η πρώτη φορά που έλειψαν και οι δύο από αυτό το χαρμόσυνο γεγονός της πόλης που αγάπησαν και υπηρέτησαν…

Στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης έναντι του ΚΕΥΠ, τελέσθηκε όπως κάθε χρόνο η επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδος με την τελετή να λήγει με την κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Δείτε το βίντεο με δηλώσεις της εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Σοφίας Ζαχαράκη, του Περιφερειάρχη Στερεάς, Φάνη Σπανού, του Δημάρχου Λαμιέων, Ευθύμιου Καραΐσκου, του εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργου Κοτρωνιά και των βουλευτών Γιάννη Οικονόμου, Θέμη Χειμάρα και Γιάννη Σαρακιώτη:

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Ώρα 11.00: Σημείο συνάντησης: Πλατεία  Ελευθερίας (Κιόσκι)

Ιστορικός Περίπατος Λαμίας: Κτήριο Π.Ε. Φθιώτιδας – Δημαρχείο & Επισκοπή (Σκληβανιώτη) – Πλ. Λαού – 6ο Γυμνάσιο «Πέτρινο» (Υψηλάντη) – Πλ. Διάκου – Πλ. Πάρκου – Πλ. Ελευθερίας. (διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά).

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Διαδραστικό παιχνίδι στο κέντρο της πόλης, με την ελεύθερη συμμετοχή σχολείων Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Περπατώ στην πόλη μου». (πληροφορίες συμμετοχής: Γ.Α.Κ. Ν. Φθιώτιδας, κ. Βακιρτζηδέλη Σοφία, τηλ.: 2231027087).

Δείτε πολλές φωτογραφίες από τη διπλή γιορτή της Φθιωτικής πρωτεύουσας: