Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Εκμάθηση γραφής Braille (Κώδικας γραφής τυφλών) στο "ΚΕΚ Τετριμίδα"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 07:53 Λαμία: Εκμάθηση γραφής Braille (Κώδικας γραφής τυφλών) στο "ΚΕΚ Τετριμίδα"

Καθηγητές, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, αλλά και «κοινοί θνητοί» ανεξαρτήτως επαγγέλματος μπορούν να μάθουν τον κώδικα γραφής των τυφλών, το σύστημα Braille.

Τι είναι ο κώδικας Braille;

Πρόκειται για σύστημα γραφής και ανάγνωσης– και όχι γλώσσα όπως αρκετοί πιστεύουν – των τυφλών, το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτεία με τον νόμο 36/99 του 2008. Δημιουργήθηκε από τον Louis Braiile το 1829, ο οποίος έχασε την όρασή του ενώ ήταν ακόμα παιδί στο εργαστήριο του πατέρα του το 1824 σε ηλικία 15 χρονών.

Βασίζεται σε έξι ανάγλυφες κουκίδες, το λεγόμενο εξάστιγμο, από τις οποίες προκύπτουν 63 συνδυασμοί. Από τους συνδυασμούς αυτούς μπορεί κανείς να σχηματίσει το αλφάβητο σε οποιαδήποτε γλώσσα, αριθμούς, ακόμα και μουσικές νότες. Η κάθε γλώσσα έχει φυσικά και τις ιδιομορφίες της στο σύστημα αυτό. Για παράδειγμα, στα ελληνικά δε χρησιμοποιούνται τόνοι, ενώ στα αρχαία ελληνικά ο «ανάγλυφος» τόνος μπαίνει πριν από το φωνήεν.

Πόσο διαρκεί ο κύκλος μαθημάτων;
Η εκμάθηση διαρκεί 52 διδακτικές ώρες . Κατόπιν, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση δίνετε εξετάσεις για την πιστοποίηση της καλής γνώσης της γραφής από το κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών, το οποίο είναι ο επίσημος κρατικός φορέας.

Για πληροφορίες
ΚΕΚ ΤΕΤΡΙΜΙΔΑ Παλαιολόγου  25 - Λαμία.
Τηλ επικοινωνίας : 22310 21335

www.kektetrimida.gr
Facebook: ΚΕΚ Τετριμίδα