Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχει λίμνη η Λαμία;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 08:19 Έχει λίμνη η Λαμία; (Φώτο: Δημήτρης Αναγνου)

 

Μην βιαστείτε να απαντήσετε, γιατί μάλλον θα απαντήσατε λάθος...

Την ίδια απορία είχαν και οι Δήμαρχοι άλλων πόλεων όταν είδαν το Νίκο Σταυρογιάννη στη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, που έγινε στη Βέροια. «Έχει λίμνη η Λαμία Δήμαρχε;», ρωτούσαν απορημένοι.

Όταν όμως ο Δήμος Λαμιέων παρουσίασε τη Λίμνη "Νευρόπολη", έμειναν με το στόμα ανοιχτό, αφού πρόκειται πραγματικά για ένα μνημείο της φύσης, που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο.

«Ξεκινάμε μια προσπάθεια ορθολογικής ανάδειξης και αξιοποίησης του περιβαλλοντικού θησαυρού της Λίμνης Νευρόπολης και της ευρύτερης περιοχής του Καλλιδρόμου...», τόνισε ο Δήμαρχος Λαμιέων μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου.

Η "Νευρόπολη" είναι μιας μοναδικής ομορφιάς φυσική λίμνη, στο όρος Καλλιδρομο και σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Λαμία. Μόλις 7 χιλιόμετρα από το Ελευθεροχώρι.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι του Δημήτρη Ανάγνου και είναι αυτό που παρουσίασε ο Δήμος Λαμιέων στη συνάντηση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες... Δείτε το:

Δείτε και φωτογραφίες του Δημήτρη Αναγνου από τη Λίμνη Νευρόπολη.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το Καλλίδρομο, βουνό της Στερεάς Ελλάδας, έχει υψόμετρο 1400 μέτρα, βρίσκεται νότια της Οίτης στην Φθιώτιδα.

Τα λιβάδια απλώνονται ανάμεσα στα έλατα και τις κορυφές, τα χρώματα μαγευτικά την άνοιξη ενώ το χειμώνα το χιονισμένο τοπίο και η παγωμένη λίμνη δημιουργούν εξωπραγματικό σκηνικό .

Χαρακτηριστικό του βουνού είναι η πλούσια βλάστηση και το έλατο που υπάρχει παντού, παρά το σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Στο βουνό υπάρχουν αρκετά νερά που το χειμώνα σχηματίζουν την λίμνη Νευρόπολη σε μια από τις κοιλάδες του.

Η συγκεκριμένη περιοχή για την οποία μιλάμε είναι αυτή στην οποία βρίσκεται ένα Καταφύγιο και η Λίμνη Νευρόπολη.

Πώς πάμε στη Λίμνη Νευρόπολη

Από την Αθήνα θα φτάσετε σε δυο ώρες περίπου και από τη Λαμία, μόλις σε 30΄ λεπτά. Από την εθνική οδό στο κόμβο για Μπράλο παίρνουμε το δρόμο δεξιά για Άμφισσα - Ιτέα.

Μετά τη διασταύρωση για την Μονή Δαμάστας θα δούμε διασταύρωση και πινακίδα για Ελευθεροχώρι προς τα δεξιά. Από το Ελευθεροχώρι η απόσταση είναι περίπου 7χλμ.

Τι να κάνετε στο Καλλίδρομο

Στο Καλλίδρομο μπορείτε να περπατήσετε στα πολλά μονοπάτια του ανάμεσα στο δάσος και γύρω από την λίμνη.

Ακόμα μπορείτε να κάνετε πικ νικ και να χαλαρώσετε κοντά στη λίμνη. Επίσης θα μπορούσατε να μείνετε στο καταφύγιο ή να κατασκηνώσετε.

Το βράδυ μπορείτε να πάτε στην ταβέρνα στο Ελευθεροχώρι.

Μεγάλη κίνηση έχει την πρωτομαγιά.