Παράκτιο: «Η ισχύς εν τη ενώσει»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 08:14 Παράκτιο: «Η ισχύς εν τη ενώσει»

Έργα και θέσεις εργασίας στη Στερεά Ελλάδα φέρνει η σύμπραξη για το δίκτυο "ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ"

Με το σύνθημα «η ισχύς εν τη ενώσει» ο Δήμαρχος Στυλίδας ανέλαβε μια νέα πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του τόπου που θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο, για τις τοπικές κοινότητες, τώρα και στο μέλλον.

Ο Απόστολος Γκλέτσος αναφέρει «Πρόκειται για μία πολιτική κίνηση , απολύτως μη κομματική και το υπογραμμίζουμε αυτό, όχι επειδή δεν αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων των κομμάτων από την μεταπολίτευση έως και σήμερα, αλλά επειδή δεν θέλουμε στην μεταξύ μας επικοινωνία, να υπάρχει η παραμικρή στεναχώρια..

Δημιουργούμε ένα δίκτυο που θα ενώνει όλες τις παράκτιες, παρόχθιες αλλά και νησιωτικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας,  που σκοπεύει να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης , το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο στηρίζει τις συμπράξεις μεταξύ οργανισμών σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων και από τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που μπορούν να επιτύχουν την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα για την εύρεση και υλοποίηση στοχευόμενων λύσεων. Το δίκτυο αυτό θα αποτελείται από τους 25 Δήμους της Στερεάς, Πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα καθώς και επαγγελματικούς και οικονομικούς φορείς.

Προσδοκία μας είναι το Παράκτιο να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο, για την Στερεά Ελλάδα και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να κάνουμε σταθερά βήματα προς αποτελεσματικές μορφές οικονομικής ανάπτυξης, να καταπολεμήσουμε την ανεργία κυρίως, να καινοτομήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

Στην προσπάθεια του αυτή, ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος  έχει τη στήριξη και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στο πλευρό του, επώνυμοι και ανώνυμοι υποστηρικτές, ξεκινώντας από εθελοντική εργασία, προσδοκούν να καταφέρουν με τις εμπειρίες τους, τις συμβουλές τους, το know how στο «Paraction», κατακτήσεις για την κοινωνική οικονομία.

Ο Γεώργιος Δούμας, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, αναφέρει: «Προσωπικώς, θεωρώ αυτονόητη την υποχρέωση φορέων και πολιτών να συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων της υπό ίδρυση μη κερδοσκοπικής εταιρείας υπό την επωνυμία «Δίκτυον Παράκτιον». Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας αυτής θα συμβάλλει θετικότατα στην ποιοτική, ουσιαστική και οικονομική αναβάθμιση του τόπου μας».

Ο Θόδωρος Ζήκας είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια, αναφέρει: «Η ανάπτυξη απαιτεί χρήματα που δεν υπάρχουν, άρα πρέπει να βρεθούν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και περιβάλλοντος, κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Μεμονωμένα κανένας Δήμος ή φορέας δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το σύνολο των απαιτούμενων πόρων, όλοι μαζί όμως είναι εφικτό να πετύχουν την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Το ¨Παράκτιον¨ φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει όλα αυτά, χτίζεται στην λογική των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Στρατηγικής – θεματικής Κατεύθυνσης και της Τοπικής Ανάπτυξης μέσω της συμμετοχής των Τοπικών Κοινοτήτων».

Η Θώμη Τσαμαντάνη είναι ξενοδόχος και ο τομέας που ενδιαφέρεται να προσφέρει είναι ο τουρισμός, αναφέρει:  «Θέλουμε να έχουμε δουλειά και να προσλάβουμε πολλά άτομα».

Ο Γιώργος Μπλουκίδης είναι ξενοδόχος που ασχολείται κυρίως με τον αγροτουρισμό και κρίνει απαραίτητη την ανάδειξη και προστασία του Β. Ευβοϊκού η οποία είναι μια παραμελημένη θάλασσα ενώ μπορεί να γίνει παγκόσμια θάλασσα».

Ο Παναγιώτης Παρχαρίδης είναι Βιολόγος , Διευθυντής του Βιοχημικού Τμήματος  του Περιφερειακού Νοσοκομείου Λαμίας. Στο Paraction είναι εθελοντικό μέλος της επιστημονικής ομάδας για τον σχεδιασμό, προώθηση και διαχείριση προγραμμάτων υγείας και ασφάλειας, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα, στις παράκτιες και παρόχθιες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, αναφέρει : «Φιλοδοξώ να δημιουργήσουμε κατάλληλα εργαλεία αξιοποίησης της πρωτογενούς συλλογής στοιχείων σε θέματα παθήσεων τα οποία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη αυτού. Τα εργαλεία αυτά και οι μελέτες που θα προκύψουν σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα θα προάγουν στοχευόμενες δράσεις υγείας και πρόνοιας στις παράκτιες και παρόχθιες περιοχές και των 5 νομών της Στερεάς Ελλάδας (κουνούπια, κά)».

Ο Κώστας Σταυρογιάννης, είναι Αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακό τμήματος χωροταξίας. Στο Paraction είναι εθελοντικό μέλος της επιστημονικής ομάδας για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης των παράκτιων και παρόχθιων περιοχών και αναφέρει: «Φιλοδοξώ να συνεισφέρουμε στον επαναπροσδιορισμό του Περιφερειακού σχεδιασμού της Στερεάς χρησιμοποιώντας τα ειδικά χωροταξικά αλλά και τις προτάσεις των μελών – φορέων του paraction για την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών, χωρίς να υπάρχουν συγκρουόμενες χρήσεις γης και επαγγελματικές δραστηριότητες»

Ο Πάνος Αγγελόπουλος συνεισφέρει στο σχεδιασμό των πολιτιστικών δράσεων του «paraction» και δηλώνει: «Πρέπει να τονωθεί η προσφορά στον πολιτισμό, στα εικαστικά, στα θεατρικά, να ενισχυθούν οι τοπικοί σύλλογοι. Πιστεύω στην ανιδιοτέλεια του κ. Γκλέτσου και πιστεύω ότι αυτή η κίνηση έχει πολλά ελπιδοφόρα στοιχεία και με έχει πείσει. Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης».

Ο Βασίλης Μελάκος, αγρότης και μέλος του συντονιστικού Παναγροτικού Ελλάδας αναφέρει: «Ο πρωτογενής τομέας σε μια χώρα και σε μια Στερεά Ελλάδα, που παραμένει στο στόχο 2, με μία τεράστια ανεργία, είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί και να σχεδιασθεί από την αρχή. Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Στυλίδας, σχεδιάσαμε πάνω σε αυτό,  παίρνοντας καθημερινά γνώμες και απόψεις συναδέρφων αγροτών, για να δούμε πως το Παράκτιον,  εκτός από κλειδί για ευρωπαϊκούς κουμπαράδες, θα γίνει μοχλός πίεσης ή για να το πω καλύτερα μέσο ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του τομέα».

Υποστηρικτές της κίνησης του Δημάρχου Στυλίδας είναι επίσης ο επιχειρηματίας Νίκος Αγγελούσης, ειδικευμένος με εξαιρετική επιτυχία στις εξαγωγές, ο Κωνσταντίνος Μαντές, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δημάρχου, η Βάνα Φύκα, ο Γιώργος Τάσιος και η Γεωργία Τσατάλα, συμμετέχοντας ενεργά στη διαβούλευση, στο σχεδιασμό και την οργάνωση του δικτύου «Παράκτιον – Paraction».

Η πρωτοβουλία του δικτύου προσθέτει μία επιπλέον παράμετρο αναφέρει ο Απόστολος Γκλέτσος, που αφορά στο «προσφυγικό και υγεία», είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα και εύχομαι να έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μην το βρούμε με δυσμενείς όρους.

www.paraction.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση