Ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής στο LR με τη...Κιβωτό τους - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 12:39 Ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής στο LR με τη...Κιβωτό τους - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Οίτης θα απολαύσουμε τον Μάριο Φαγκούλη μαζί με τον Γιώργο Περρή στον τόπο τεχνών Χώρα στα Λελέικα Υπάτης

Μια συζήτηση μαζί τους λίγο πριν έρθουν στα μέρη μας επιβάλλεται

Συνέντευξη στον Γιώργο Παπασταμούλο για το LamiaReport


 Πλησιάζοντας προς το τέλος της καλοκαιρινής σας περιοδείας στην επαρχία ποιες οι εντυπώσεις και οι εικόνες που σας έχουν μείνει; Διαφέρει η αντίδραση του κόσμου της περιφέρειας από αυτό της Αθήνας;
Μάριος Φραγκούλης: Η περιφέρεια ειναι ο παλμός της Ελλάδας. Από εκεί παίρνουμε δύναμη να ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα και εκεί βλέπουμε πόσο πραγματικά μας αγαπάει ο κόσμος. Πολλές φορές στις μεγάλες πόλεις χάνεται η αλήθεια, χάνεται η πιο οικεία αντιμετώπιση με το κοινό και καμια φορά η σχέση καλλιτέχνη-κοινού ενδεχομένως και να κρατά μία ευγενική απόσταση. Φέτος όμως με τον Γιώργο Περρή είδαμε ότι όχι μόνο μας αγκάλιασαν και οι μεγάλες πόλεις και η περιφέρεια αλλά δεν μας αφήνουν να φύγουμε από τη σκηνή από τον μεγάλο τους ενθουσιασμό.. Καταφέραμε να παρασύρουμε τον κόσμο -όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος μας- σε κόσμους μαγικούς και λατρεμένους.

Γιώργος Περρής: Για μένα ήταν ένα αξέχαστο καλοκαίρι. Τραγούδησα ξανά στην Ελλάδα μετά από 3 χρόνια σχεδόν απουσίας στο εξωτερικό… Ξαναβρήκα τη γλώσσα μου, τους ανθρώπους μου και την ταυτότητά μου. Με τις δυσκολίες του και τα εμπόδιά του, το καλοκαίρι αυτό ήταν έντονο και απολαυστικό. Η δική μου αίσθηση είναι ότι στην περιφέρεια ο κόσμος διψάει πολύ περισσότερο για καλή μουσική και συναυλίες. Το βλέπουμε κάθε βράδυ μετά απο κάθε συναυλία, στα μάτια του κόσμου. Από την άλλη, φέτος για πρώτη φορά συνειδητοποίησα πως πραγματικά η περιφέρεια ειναι ο πυρήνας της χώρας μας, είναι μία δύναμη ήρεμη αλλά τεράστια.


Γιατί αυτή η συνεργασία μεταξύ σας; Ποιο το σκεπτικό; Ποιο το «μυστικό» της Κιβωτού;
Μ. Φ: Θέλαμε με τον Γιώργο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως δύο εκπρόσωποι δύο διαφορετικών γενιών με στόχο να ερμηνεύσουμε αυτά τα μεγάλα τραγούδια και να φτιάξουμε μία μικρή γέφυρα για τις επόμενες γενιές. Ο Γιώργος για μένα είναι ο ιδανικός ερμηνευτής αυτών των τραγουδιών και μια φωνή που είναι στην καλύτερή της και ώριμη φάση. Το μυστικό νομίζω πως είναι η χημεία της μουσικής με τον λόγο, η χημεία δύο γενεών -του Γιώργου και της δικής μου- η απόλυτη χημεία του Πέτρου Κλαμπάνη που ενορχήστρωσε ευφάνταστα όλα αυτά τα κλασικά πλέον τραγούδια αλλά και ο τρόπος που δουλέψαμε όλοι μαζί σαν οικογένεια εδώ και ένα χρόνο περίπου και όλοι μας οι φίλοι που μας στήριξαν σε αυτό το προκλητικό τόλμημα.

Γ.Π: Με τον Μάριο έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά πάντα σποραδικά. Φέτος θέλαμε να τραγουδήσουμε μαζί σε μία ιδέα πιο ολοκληρωμένη και έτσι γεννήθηκε η Κιβωτός. Θελήσαμε να μπλέξουμε τις φωνές μας, χωρίς κανένα ίχνος εγωισμού, με μοναδικό στόχο να επαναπροσδιορίσουμε όλα αυτά τα κλασικά πλέον τραγούδια. Το μυστικό είναι νομίζω πολύ απλά η “οικογενειακή” ενέργεια που κάλυψε όλο αυτό το ταξίδι από την πρώτη του στιγμή. Από την παραγωγή μας, τον Πέτρο Κλαμπάνη που δούλεψε με μεγάλη υπομονή και μαεστρία, τους μουσικούς μας και την τεχνική μας ομάδα. Η “Κιβωτός” έπλεε σταθερά, με αγάπη, ισορροπία και θετική διάθεση και αυτό έκανε όλη τη διαφορά.

Σε γενικές γραμμές ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας. Πως εξηγείτε το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει γονατίσει από τη μια τον Έλληνα αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να «ξοδεύει» για μια συναυλία σαν τη δική σας;
Μ.Φ: Ο Έλληνας πλέον επιλέγει που θα πάει. Δεν θεωρώ ότι το να αγοράσει ένα εισιτήριο των 13 είναι ξόδεμα, αλλά επένδυση στο να σκεφτεί διαφορετικά, να δώσει το δώρο στον εαυτό του να ξεχάσει για 2 ώρες οποιεσδήποτε σκέψεις, προβλήματα, λάθη και να μπορέσει να λειτουργήσει διαφορετικά. Επίσης, ο Έλληνας πάντα είχε ποιότητα ζωής και πάντα ζούσε με την αίσθηση ότι και ο κόσμος να καταστραφεί, εκείνος θα περνάει καλά!

Γ.Π: Ο Έλληνας ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες πάντα κάποια στιγμή επιστρέφει στην ουσία του, και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ιστορία και ο Πολιτισμός. Ο Μάριος επίσης όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι ήταν πάντα ειλικρινής και δεν ξεγέλασε το κοινό του ποτέ, γι’αυτό και μετά από τόσα χρόνια του είναι τόσο πιστό. Με την ίδια αλήθεια πορεύομαι κι εγώ, κι ας έλειπα από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω σε αυτή την τόσο δύσκολη για όλους μας περίοδο, έχουμε όλοι αναγκη να επιστρέψουμε στα σημαντικά, στα βασικά, σε αυτά που μας δίνουν ασφάλεια μέσα από την ουσία και όχι την επιφάνεια, γι’ αυτό και ο κόσμος επιλέγει να έρχεται να ακούσει την Κιβωτό.

 

Πολλοί Ελληνες νέοι ονειρεύονται ( ή δεν έχουν άλλη επιλογή) να φύγουν στο εξωτερικό. Τι τους συμβουλεύετε;
 Μ.Φ: Αν μπορούν και έχουν το ταλέντο και τη δυνατότητα να το κάνουν, τότε γιατί όχι? Δυστυχώς στην Ελλάδα οι ευκαιρίες ειναι πολύ λιγότερες πλέον, οπότε προκειμένου να μείνει άνεργος ή στάσιμος για χρόνια καλύτερα να φύγει προκειμένου να δουλέψει και να προχωρήσει στη ζωή του. Ισως έτσι κάποια μέρα να επιστρέψει στη χώρα του νικητής. Αν όμως θέλει και έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει στην Ελλάδα, τότε φυσικά θα πρέπει να μείνει για να στηρίξουμε τη χώρα μας με τον πιο δυνατό τρόπο.

Γ.Π: Θα τους συμβούλευα να έφευγαν μόνο αν θα το έκαναν ανεξάρτητα από την κρίση. Το εξωτερικό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και απαιτεί πολλές θυσίες και μοναξιά. Εάν κάποιος το έχει στο μεδούλι του και το θέλει πραγματικά να φύγει και να ψαχτεί τότε βεβαίως να το κάνει. Ειδάλλως, ακόμα και σε περιόδους όπως η τωρινή, υπάρχουν λύσεις, πάρά τις απέραντες δυσκολίες. Κάθε φορά που διαβάζω για νέους επιχειρηματίες που παρά τις αντιξοότητες διαπρέπουν και σκέφτονται “έξω από το κουτί”, τότε γίνομαι όλο και πιο περήφανος και αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας.

 Τα μουσικά τηλεοπτικά παιχνίδια τελικά βοήθησαν στην προώθηση της μουσικής ή κάποιων νέων ανθρώπων ή κάνουν κακό μιας και δημιουργούν προσδοκίες που ποτέ δεν εκπληρώνονται;
Μ.Φ: Η γνώμη μου είναι πως ναι σίγουρα θα πέσεις πάνω σε κάποιο ταλέντο, θα αναγνωρίσεις ότι υπάρχει ταλέντο στη νεολαία αλλά κατά 90% δεν οδηγούν πουθενά αυτά τα παιχνίδια. Ούτε στο να αναδείξουν τις φωνές ούτε στο να τους δώσουν δισκογραφική ουσία. Και επίσης, δεν πρέπει να μπλέκουμε το τι συμβαινει στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα παιχνίδια στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν άλλα οικονομικά μεγέθη και όντως εκεί κάποιες φορές υπάρχει και η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει στη ζωή των παιδιών αυτών. Εδώ πολύ φοβάμαι ότι πολύ απλά παίζουν και τα παιδιά με το μέλλον τους αλλά και οι “μεγάλοι” με τα παιδιά αυτά.

Γ.Π: Πιστεύω πως μετά από 15 χρόνια περίπου παρουσίας αυτών των παιχνιδιών, η ιστορία έχει δείξει πως σχεδόν όλα αυτά τα νέα παιδιά δεν βρήκαν το δρόμο που θα ήθελαν. Ίσως γιατί εκτέθηκαν πάρα πολύ γρήγορα, ίσως γιατί δεν είχαν πραγματική θέληση για δουλειά. Πιστεύω βαθειά πως η τέχνη ήταν, είναι και θα είναι πάντα χειροποίητη διαδικασία. Θέλει κόπο, πίστη, πολύ ιδρώτα και υπομονή.

 

Αν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω τι θα θέλατε από τη καριέρα σας να αλλάξετε;
Μ.Φ: Δεν θα άλλαζα τίποτα γιατί και με τα καλά μου και με τα κακά μου κατάφερα ορισμένα πράγματα. Ίσως να έδινα πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο κλασικό τραγούδι μιας και μου δόθηκαν πολλές ευκαιρίες αλλά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πορεία που επέλεξα στην classical crossover μουσική που μου δίνει και την ευκαιρία να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο.

Γ.Π: Απολύτως τίποτα. Από τα λάθη μου έπαθα, έμαθα, έκλαψα αλλά βγήκα και πιο δυνατός. Πλήρωσα τις ανασφάλειές μου με μεγάλο τίμημα, αλλά σήμερα στέκομαι γερά στα πόδια μου και ξέρω από πού προέρχομαι και που πάω. 

 

Τι θα ακούσουμε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Οίτης; Πώς να έρθουμε προετοιμασμένοι;
Μάριος Φραγκούλης: Να έρθετε προετοιμασμένοι να τραγουδήσετε, να ανοίξετε την ψυχή σας, να περάσετε όμορφα και να θυμηθείτε πόσο σπουδαίοι είμαστε εμείς οι Έλληνες.

Γιώργος Περρής: Η “Κιβωτός” μας φέρνει τα δικά μας πολυτιμότερα τραγούδια από τις δεκαετίες του 80 και 90. Νικολακοπούλου, Κραουνάκης, Ρεμπούτσικα, Καραίνδρου, Ιωαννίδης, Κατσιμιχαίοι, Αντύπας αλλά και Γκάτσος και Χατζιδάκις και πολλοί άλλοι. Με αφετηρία τον δίσκο “Κιβωτός” που ηχογραφήσαμε με τον Μάριο σε ενορχηστρώσεις του Πέτρου Κλαμπάνη, θελήσαμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα που ο κόσμος θα τραγουδάει από την αρχή μέχρι το τέλος. Ευτυχώς μέχρι τώρα έχουμε δικαιωθεί, κάθε βράδυ γινόμαστε ένα με τον κόσμο. 


Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στο Φεστιβάλ Οίτης

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές, αγαπημένοι του ελληνικού κοινού και εκλεκτοί ανάμεσα στους ομότεχνούς τους παγκοσμίως, θα πραγματοποιήσουν μία σειρά από συναυλίες σε μικρές και μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζοντας τη νέα τους δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί στις αρχές Μαΐου.


Ο Μάριος και ο Γιώργος με την «Κιβωτό», σας χαρίζουν απλόχερα μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια του ‘80 και ’90, που υπογράφουν οι πιο σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί αυτής της γενιάς που άγγιξαν τις καρδιές μας. Δημιουργίες των Κραουνάκη, Νικολακοπούλου, Ρεμπούτσικα, Γαλάνη, Μικρούτσικου, Αντύπα, Αλεξίου, Παπαδημητρίου, Γκανά, Καββαδία, Αδελφών Κατσιμίχα, Μαχαιρίτσα, Καραΐνδρου, Ιωαννίδη, Λάγιου, Χατζιδάκι και Γκάτσου, σε νέες, ευφάνταστες και σύγχρονες ενορχηστρώσεις του Πέτρου Κλαμπάνη.
Ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια-μύθους, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής θα συμπαρασύρουν το κοινό σε βραδιές μέθεξης και θα θυμίσουν σε όλους τη δύναμη της μουσικής. Με την «Κιβωτό», οι δύο καλλιτέχνες υπόσχονται στον κόσμο συναυλίες που θα σιγοψιθυρίζει από την αρχή ως το τέλος, θα ερωτευτεί, θα ονειρευτεί, θα σκεφτεί διαφορετικά, θα νιώσει ξανά την ελπίδα και θα πιστέψει στα θαύματα.
Η «Κιβωτός» φέρνει την αισιοδοξία και την καλή μουσική σε πολλές ελληνικές πόλεις αυτό το καλοκαίρι. Στις 5 Σεπτεμβρίου κάνει στάση στα Λελέικα Υπάτης, στο Φεστιβάλ της Οίτης.


Περισσότερα για τους δύο ερμηνευτές:
www.mariofrangoulis.com
www.georgeperris.com


Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση : 13 €
Ταμείο : 15 €


Προπώληση εισιτηρίων :
SEVEN spot (Πλ.Λαού, Λαμία τηλ. 22310 66320 ανοικτό καθημερινά από 11.00 π.μ. έως 11.00 μ.μ),Ticket services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), www.ticketservices.gr, τηλεφωνικά στο 210-7234567 και στα καταστήματα Forthnet.


Το Φεστιβάλ Οίτης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Λαμιέων και της EFFE:Europe for Festivals-Festivals for Europe


Info:
Μάριος Φραγκούλης – Γιώργος Περρής : «ΚΙΒΩΤΟΣ»
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης: 21.00
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075
www.xwra.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση