Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκέφτεσαι Proficiency; Ένα μικρό τεστ ανάγνωσης θα σε βοηθήσει ν' αποφασίσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 07:42 Σκέφτεσαι Proficiency; Ένα μικρό τεστ ανάγνωσης θα σε βοηθήσει ν' αποφασίσεις

Αν μπορείς να καταλάβεις τις δυο πρώτες παραγράφους του άρθρου, είσαι έτοιμος για ένα Proficiency Course. Αν όχι, θα σε βοηθήσουμε να φτάσεις εκεί.

Some considerations about Adult Language Education.

2017 marks 25 years of the project EPSILON Adult Language Centres, an innovative idea based on a three level crash course built around a tailor made syllabus and teaching material. Although adult language education has been badly affected by the economic crisis, the EPSILON Centre in Lamia still offers quality courses in 4 languages at affordable prices.

Adult Language Education first appeared in an organised form soon after WW2 when the U.S. needed to train personnel for their military bases all over the world. The enormous project involved thousands of learners from different educational backgrounds and called for a new specialised method as well as new more flexible teaching material and techniques which would allow the effective and quick training of the learners.

... Η οργανωμένη, μαζική ξενόγλωσση εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα μέσα από Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι μια σχετικά πρόσφατη τάση και τα εξειδικευμένα Κέντρα που ενημερώνονται και βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους είναι ακόμα και σήμερα λίγα. Αυτό εξηγεί και την απογοήτευση που εξέφρασαν οι ενήλικοι σε έρευνα που χρηματοδότησαν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «EPSILON» στη Λαμία και άλλες πόλεις. Τα αποτελέσματα εκείνης της έρευνας ανέδειξαν την απογοήτευση των ενηλίκων σχετικά με δύο κρίσιμους παράγοντες: τον τρόπο εκπαίδευσης και τους καθηγητές. Ο πρώτος αφορά στο εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, τεχνολογία κλπ), τη μέθοδο διδασκαλίας και το σχεδιασμό των μαθημάτων, ενώ ο δεύτερος την καταλληλότητα και την εξειδίκευση των διδασκόντων.

Η Μεθοδολογία
Οι περισσότεροι καθηγητές που διδάσκουν ενήλικες εφαρμόζουν την ιδια μεθοδο που χρησιμοποιούν με μικρά παιδιά. Οι ενήλικες σπουδαστές όμως είχαν ένα ή πιθανά περισσότερα αποτυχημένα ξεκινήματα στο παρελθόν με μαθησιακές συνήθειες που δεν είχαν αποδώσει. Χρειάζονται ένα νέο ξεκίνημα που θα τους μετατρέψει σε αυτόνομους μαθητές αντί να επαναλαμβάνουν λέξεις ή φράσεις που δεν καταλαβαίνουν, να αποστηθίζουν κανόνες ή να κάνουν μετάφραση κειμένων στα Ελληνικά. Μια επιτυχημένη μεθοδολογία για την εκπαίδευση ενηλίκων πρέπει να βασίζεται στη χρήση της διδασκόμενης ύλης για επικοινωνία με όχημα την ξένη γλώσσα. Η διδασκαλία στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «EPSILON» βασίζεται στην ενίσχυση της επικοινωνίας και την ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών στο μάθημα.

Διδακτικό Υλικό
Σήμερα υπάρχουν πολλά καλά βιβλία, όμως η επιλογή δεν βασίζεται πάντα μόνο στην ποιότητα των βιβλίων αλλά και σε προβληματισμούς όπως η διάρκεια των μαθημάτων, της τάξης, το επίπεδο και οι προηγούμενες γνώσεις των σπουδαστών, η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί κλπ. Τα βιβλία που διδάσκονται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «EPSILON» είναι σύγχρονα, διαδραστικά, γραμμένα για ενήλικες και βασίζονται σε ύλη που αποβλέπει σε επικοινωνία και συνεχή χρήση της γλώσσας, τόσο προφορικά όσο και γραπτά. Η θεματολογία των βιβλίων είναι επίσης ειδική για ενήλικες, τα ενδιαφέροντά και τις μαθησιακές ανάγκες τους. Ολο το διδακτικό υλικό ενισχύεται από τη χρήση διαδραστικού πίνακα.

Ο παράγων Δάσκαλος
Ο καθηγητής είναι εκείνος που δίνει νόημα στα πάντα. Όμως στην Ελληνική πραγματικότητα, η εμπειρία για τον ανυποψίαστο και ανειδίκευτο καθηγητή που αναλαμβάνει να διδάξει ενήλικες είναι μια δυσάρεστη έκπληξη. Κυρίως διότι προσπαθούν να διδάξουν με τον ίδιο τρόπο που διδάσκουν παιδιά. Κάτι τέτοιο όμως προκαλεί στους ενήλικες σπουδαστές ανασφάλεια και αμηχανία. Αρκετοί καθηγητές, όταν βρεθούν σε δύσκολη θέση με επίμονους σπουδαστές καταφεύγουν στη χρήση της Ελληνικής γλώσσας, σαν κύρια γλώσσα διδασκαλίας.

Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «EPSILON» ο ρόλος του καθηγητή είναι να οργανώνει το μάθημα, να διευκολύνει τη μάθηση και να δίνει λύσεις στα μαθησιακά προβλήματα ενός εκάστου σπουδαστή κατ’ ιδίαν. Οι καθηγητές είναι έμπειροι, κατάλληλα εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν πώς να δημιουργούν κλίμα συνεργασίας στην αίθουσα για να  διευκολύνουν την εκμάθηση της ξένης γλώσσας.

Ολα αυτά έχουν εδώ και 25 χρόνια καθιερώσει τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «EPSILON» σαν ένα αξιόπιστο και επιτυχημένο φορέα διδασκαλίας ενηλίκων.

Αν θεωρείς πως χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσεις τις ικανότητες σου στις ξένες γλώσσες, η ομάδα του «EPSILON» έχει ετοιμάσει ένα μία σειρά από ολοκληρωμένα Online Placement Tests που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το επίπεδο των γνώσεων σου στα Αγγλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά και τα Γαλλικά.


Κέντρα Ξένων Γλωσσών «Γεωργία Μαζαράκη»
Παλαιολόγου 1, Λαμία
τηλ. 22310 42600

www.epsilon.edu.gr