Λαμία: Μια ακόμα αναγνώριση για το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς - Ραπτοπούλου"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 08:52 Λαμία: Μια ακόμα αναγνώριση για το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς - Ραπτοπούλου"
Μια ακόμα αναγνώριση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τις ερευνητικές υπηρεσίες που προσφέρει το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς-Ραπτοπούλου" πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες.
 
Η μελέτη
Η πρόσφατη επιστημονική μας μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Χημείο Λαμίας, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry (Volume 242C, 2018, σελίδες 513-518).
 
Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον μελισσοκόμο κ. Τάσο Καϊτατζή, κυψέλες μελιού αφέθηκαν κλειστές για έναν ολόκληρο χρόνο. Ο κ. Καϊτατζής εφάρμοσε ορθή μελισσοκομική πρακτική κατά την οποία δεν χρησιμοποίησε ούτε φυτοφάρμακα ούτε μελισσοτροφές ούτε καπνό.
 
Επομένως το μέλι ήταν 100% φυσικό χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση. Παράλληλα στην ίδια πειραματική διάταξη χρησιμοποιήθηκαν και κυψέλες οι οποίες τρυγηθήκαν κάτω από συνθήκες ρουτίνας.
 
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι ο καθυστερημένος τρύγος (ο οποίος έχει σημαντική επίδραση στη βοτανική προέλευση, την αντιμικροβιακή δράση και την ποιότητα του μελιού) οδήγησε στην παρουσία γύρης από όλες τις περιόδους άνθησης, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση της αντιμικροβιακής δράσης, η οποία ήταν μεγαλύτερη σε σχέση και από το παγκοσμίου φήμης μέλι από τη Νέα Ζηλανδία Manuka. Σε ότι αφορά την ποιότητα του μελιού η μόνη παράμετρος που αυξήθηκε ήταν η HMF, λόγω έκθεσης του μελιού στις κλιματολογικές συνθήκες.
 
Ο Δρόμος για διεθνή αναγνώριση
Μέσα από το μεράκι ενός παραγωγού για το προϊόν του και την εμπιστοσύνη που έδειξε στους τέσσερις συνεργαζόμενους φορείς και στις επιστημονικές τους υπηρεσίες, κατάφερε να κάνει γνωστό ένα τοπικό ελληνικό προϊόν με αδιαμφισβήτητα ποσοτικά στοιχεία. Πλέον το συγκεκριμένο μέλι, έχει στη διάθεση του ένα δυνατό πλεονέκτημα ώστε να βγει στις ξένες αγορές και να διεκδικήσει επάξια μια θέση ανάμεσα σε αντίστοιχα προϊόντα, πάντα βέβαια με τις απαραίτητες στρατηγικές και προωθητικές ενέργειες.
 
 
Ευχαριστίες
Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς-Ραπτοπούλου" ευχαριστεί για την συνεργασία τους κυρίους:
κ. Πασιά Ιωάννη, Υπεύθυνος ποιότητας του Γενικού Χημείου Έρευνας και Αναλύσεων "Πασιάς-Ραπτοπούλου" και επιστημονικός υπεύθυνος της Webinarium (διοργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων)
κ. Κουτελιδάκη Αντώνιο, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
κ. Κυριάκου Ιωάννη, Υπεύθυνος Ποιότητας του Εργαστηρίου «Χημείο Λαμίας»,
κ. Προεστό Χαράλαμπο, Επίκουρος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
και φυσικά το μελισσοκόμο κ. Καϊτατζή Τάσο.
 
Για περισσότερες πληροφορίες ή αν επιθυμείτε όλο το άρθρο επικοινωνήστε με το 2231 2231 99, ή στείλτε μας e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Τυμφρηστού 181, Λαμία
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση