Πολεμικό Μουσείο στη Λαμία! Ευκαιρία να χαρούμε κι εμείς λίγο οι Λαμιώτες μιλιταριστές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 14:43 Πολεμικό Μουσείο στη Λαμία! Ευκαιρία να χαρούμε κι εμείς λίγο οι Λαμιώτες μιλιταριστές

(Του Στέφανου Σταμέλλου)

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ «Μέχρι τον Ιανουάριο η Λαμία θα έχει το δικό της Πολεμικό Μουσείο» [http://www.mag24.gr/] και «Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το Πολεμικό Μουσείο. Την ιστορία και τους αγώνες της Ρούμελης με επίκεντρο τη Λαμία, σχεδιάζει να συμπεριλάβει και να παρουσιάσει στις νεότερες γενιές η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Αντιπεριφέρεια Φθιώτιδας, με την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στην έδρα της. Η τεχνογνωσία μεταφέρεται από το Πολεμικό Μουσείο…»

Διαβάζουμε στο Wikipedia «Μιλιταρισμός (εκ του militarism), ή κατά τον αντίστοιχο ελληνικό όρο στρατοκρατία, χαρακτηρίζεται γενικά ο υπερτονισμός των στρατιωτικών αξιών, έναντι άλλων κοινωνικών, πολιτικών ακόμα και ηθικών αξιών. Ως όρος πρωτοεμφανίσθηκε στη Γαλλία το 1860.»

Στο νου μου έρχονται τα παλιά πολεμικά αεροσκάφη του Τσοχατζόπουλου και το τανκ στην είσοδο της Υπάτης. Η Λαμία, το Καπνοχώρι, ο Αη Γιώργης Τυμφρηστού από τους «τυχερούς» που εξασφάλισαν τα αεροπλάνα και η Υπάτη αυτό το «τέρας» στην είσοδο του χωριού. Μπορεί και να «αδικώ» κανένα χωριό. Κάπως έτσι μου φαίνεται και αυτό το μνημόνιο του Περιφερειάρχη με το Πολεμικό Μουσείο. Η όλη υπόθεση με παρασέρνει σε θεατρικά δρώμενα λαϊκισμού.

Χάθηκαν τα μουσεία που να εκφράζουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα; Χάθηκαν τα μουσεία τα οποία να δίνουν μια χροιά αισιοδοξίας και ευημερίας, που μας λείπει τόσο πολύ; Τους προτείνουμε να υποστηρίξουν την αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Οίτης και να στηρίξουν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης∙ να μελετήσουν και να δρομολογήσουν την ίδρυση μουσείου ιαματικών πηγών (τόσες ιαματικές πηγές έχει η περιοχή μας), αγροτικό γεωργικό μουσείο, μουσείο του Σπερχειού, μουσείο της βιομηχανικής Λαμίας στους Μύλους του Μουζέλη και τόσα άλλα. 

Αλλά βασικός στόχος της Λαμίας πρέπει να είναι η μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου από το Κάστρο, που είναι σήμερα, στο κέντρο της πόλης και στο κτίριο των Δικαστηρίων. Τα δικαστήρια να μεταστεγαστούν στο νέο Δικαστικό Μέγαρο, που ήταν στα σχέδια να γίνει, και πρέπει να γίνει.

Διαβάζουμε και μια «εμπνευσμένη» ανάρτηση φίλης στο fb: «Και πάνω που είπα κι εγώ η πτωχή καθηγήτρια να χαρώ για την έξοδο απ' τα μνημόνια μου' ρθε άλλο μνημόνιο κατακέφαλα. Υπεγράφη, λέει, μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην περιφέρεια Στερεάς και στο Πολεμικό Μουσείο για την ίδρυση, άκουσον-άκουσον πολεμικού μουσείου στη Λαμία. Πολεμόχαρος αυτός ο τόπος. Ή, μάλλον, είναι να μην σου βγει το όνομα. Όσο κι αν ο περιφερειάρχης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας για Μουσείο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και συνδέοντάς το και με την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 21, που είναι, όμως, σε 3 χρόνια. Φρόντισε, μάλιστα, να μας ενημερώσει ότι η ιδέα ήταν του αντιπεριφερειάρχη. Σιγά να μην ήταν κι αυτουνού, λέω εγώ. Άλλοι του το πρότειναν.

ΥΓ. Όχι, τι νομίζατε εσείς οι αριστεροί, μόνο μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα έχουμε σ' αυτή την πόλη;»

Λαμία, 24.8.2018

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Προσαρμοσμένη αναζήτηση