Ο λαικισμός της παροχολογίας και της τζάμπα μαγκιάς! (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 19:37 Ο λαικισμός της παροχολογίας και της τζάμπα μαγκιάς! (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Να συμφωνήσουμε ολοι οτι  στη σημερινή εποχή της μεγάλης υφεσης και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης ,‘’δωρεάν γεύματα ‘’ δεν υπάρχουν ; Και αφού συμφωνήσουμε σ’αυτό να δεχτούμε και το αλλο . Οτι δηλαδή τις κοινωνικές παροχές κάποιοι τις πληρώνουν ; Και συμβαίνει στην Ελλάδα το πολιτικό μας σύστημα  αυτούς τους  κάποιους  ουδέποτε  να  τους ρωτά, εαν εχουν τη δυνατότητα και αν δέχονται σε τελική ανάλυση να σηκώσουν τα βάρη της φροντίδας που αποφασίζουν οι πολιτικοί να παρέχουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες .Είναι θέμα δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης θα πούν πολλοί . Η δημοκρατία εχει κόστος θα πούν κάποιοι αλλοι . Αναρωτιέται ομως κανείς πως γίνεται το κόστος να το πληρώνουν αυτοί που υφίσταται τις αποφάσεις και ποτέ αυτοί που αποφασίζουν ;Μάλιστα ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα περιστρέφετεαι συνεχώς γύρω απο το θέμα των κοινωνικών παροχών . Επειδή ποτέ δεν μας απασχόλησε το θέμα της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ,ουτε  ο εγχώριος αριστερός και δεξιός λαικισμός προβληματίστηκε ποτέ για το ζήτημα τη σχέση κόστους –οφέλειας των παρεχόμενων  υπηρεσιών , φτιάξαμε ενα κοινωνικό κράτος με δανεικά . Ας μιλήσουμε ομως για τα  θέματα του κόστους κάθε υπηρεσίας που υποτίθεται την παρέχει δωρεάν το κράτος και οι κοινωνικά ευαίσθητοι πολιτικοί μας στους αδύναμους οικονομικά πολίτες .

Ποιοί είναι αυτοί και με τι κριτήρια επιλέγονται δεν μας απασχολεί . Για παράδειγμα την κοινωνική πολιτική των Δήμων χρηματοδοτεί μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων ο κρατικός προυπολογισμός χωρίς να ενδιαφερθεί ποτέ κανένας πολιτικός εαν οι πόροι που διατίθενται πιάνουν τόπο και πηγαίνουν για να στηρίξουν τους κοινωνικά αδυνάτους και τους οικονομιικά ασθενέστερους .Στο δικό μας Δήμο το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας εργο της απερχόμενης Δημοτικής αρχής ηταν τα Mini Bas . Δυστυχώς ομως συναντάμε και εδω τον λαικισμό του πάμφηνου εισητηρίου .Αναρωτιόμαστε εαν η προηγούμενη Δημοτική αρχή οταν αποφάσιζε την τιμή του εισητηρίου στα 0,20 λεπτά είχε στα χέρια της κάποια μελέτη που ελεγε οτι οι χρήστες της αστικής συγκοινωνίας στη Λαμία ηταν ανθρωποι ανεργοι και αποροι ή το μόνο που την ενδιέφερε ηταν να εξαγοράσει ψήφους με αντάλλαγμα μια κοινωνική παροχή που αλλοι δυστυχώς πληρώνουν. Τα γράφουμε αυτά γιατί ανοιξε μια μεγάλη κουβέντα για την τιμή του εισητηρίου των αστικών συγκοινωνιών . Ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες στην προοπτική να αυξηθεί απο τα 0,20 λεπτά που είναι σήμερα στα 0,60 .Οπως συμβαίνει πάντοτε σ’αυτόν τον τόπο για το κόστος συντήρησης των αστικών συγκοινωνιών και για το ποιοί χρηματοδοτούν την κοινωνική παροχή της σχεδόν δωρεάν μετακίνησης με τα Mini Bas φυσικά ουτε κουβέντα

.Ας είναι καλά ο λαικισμός της παροχολογίας και της τζάμπα μαγκιάς !

Τριπλασιάζεται η τιμή του εισιτηρίου στα mini bus της Λαμίας μετά τη διακοπή χρηματοδότησης του αστικού ΚΤΕΛ από το Δήμο Λαμιέων αρχισαν να κραυγάζουν οι ‘’συμπονετικοί ‘’ δεξιοί και αριστεροί  .

Όπως δήλωσε  ο συγκοινωνιολόγος και τεχνικός σύμβουλος του αστικού ΚΤΕΛ Νότης Παρασκευόπουλος “η συμφωνία μεταξύ Δήμου και αστικού, νομικά δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να υπογραφεί νέα και ο Δήμος Λαμιέων να ενταχτεί σε ανάλογο πρόγραμμα”.

Όπως τονίστηκε περίπου για χρονικό διάστημα δύο μηνών τα δρομολόγια των mini bus  θα εκτελούνται κανονικά αλλά το εισιτήριο από είκοσι λεπτά θα αυξηθεί στα εξήντα λεπτά για να μπορέσει τοΚΤΕΛ να καλύψει μερικώς το κόστος της κυκλοφορίας τους αν και στην  πραγματικότητα θα έχει ένα παθητικό της τάξης των 10.000  ευρώ μηνιαίως. Όμως πρόσθεσε ο κύριος Παρασκευόπουλος όταν ο Δήμος μπει στο πρόγραμμα τότε θα μειωθούν συνολικά οι τιμές των εισιτηρίων του αστικού ΚΤΕΛ .

Την έντονη αντίδραση του πρώην αντιδημάρχου και μέλους του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας  προκάλεσε η πληροφορία αυτή, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο η δημοτική αρχή να υποχρεώνει τους πολίτες που κάνουν χρήση των mini Bus να πληρώνουν τρείς φορές (!!) πάνω το εισιτήριο.

“Όφειλε, πρόσθεσε, η δημοτική αρχή να είχε βρει εναλλακτική λύση προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της  αστικής συγκοινωνίας  και ταυτόχρονα να ενταχτούν στο δίκτυο της αστικής συγκοινωνίας και τα δύο νέα Mini Bus ώστε να καλύπτουν ευρύτερα τις ανάγκες των δημοτών μας”. Ερώτημα : Εαν δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ο χρήστης των αστικών συγκοινωνιών με βάση ποιά οικονομική λογική θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι δημότες που χρηματοδοτούν την κοινωνική παροχή μέσω του προυπολογισμού χωρίς να απολαμβάνουν αυτές τις κοινωνικές παροχές .Επειδή ετσι θα αποφασίσει το Δημοτικό συμβούλιο ή επειδή οι πολιτικοί μας είναι καλοί ανθρωποι ; Αλλά ας απαντήσουμε και στο ερώτημα : Θα θεωρηθεί αντιλαικό μέτρο και φορομπηχτική οικονομική πολιτική εαν το εισητήριο αυξηθεί απο τα 0,20 στα 0,50 λεπτά υπο την προυπόθεση οτι θα αυξηθούν παράλληλα οι γραμμές και τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας και εξυπηρετηθεί η πλειοψηφία των δημοτών στις μετακινήσεις της με τα δημόσια μέσα μεταφοράς; Εκτός κι αν ως γνήσιοι αριστεροί θέλουμε και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Σε αυτή την περίπτωση σηκώνουμε τα χέρια ψηλά !

Χρήστος Αλεξανδρής

Προσαρμοσμένη αναζήτηση