Πως μας βλέπουν οι Γερμανοί...

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 15:05 Πως μας βλέπουν οι Γερμανοί...

(Του Νίκου Τζιόπα)

Μετά την πρόσφατη μετακόμισή μου στη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους, μου τίθεται συχνότατα το ερώτημα για το πώς αντιμετωπίζει τους Έλληνες ο γερμανικός λαός. Σε συνδυασμό με πρόσφατες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν «ρατσιστικές» επιθέσεις εναντίον Ελλήνων σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα:

Κατ΄αρχάς να πω, ότι έχοντας ζήσει συνολικά 10 περίπου χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Βρέμης και στο παρελθόν αλλά και τους τελευταίους 9 μήνες, ουδέποτε αντιμετωπίστηκα ρατσιστικά από τους Γερμανούς. Το αντίθετο μάλιστα: Κατά συντριπτική πλειοψηφία οι άνθρωποι που συνάντησα όλα αυτά τα χρόνια είχαν κάνει κάποιες φορές διακοπές στην Ελλάδα ή ήθελαν πολύ να κάνουν. Οι μεν πρώτοι είχαν ένα καλό λόγο να πουν για την ελληνική φιλοξενία, οι δε απλώς ήθελαν να τη ζήσουν. Άλλοι πάλι δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την πολύ καλή εικόνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία μεταπολεμικά κι άλλοι πάλι αναγνώριζαν την υπεροχή του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος αποτέλεσε την βάση του ευρωπαικού.

Θεωρώ επιβεβλημένο εδώ να αναφέρω ότι τα ελληνικά εστιατόρια τα οποία είναι φημισμένα στη Γερμανία προτιμούνταν ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ από τους Γερμανούς ακόμη και σήμερα που η πολιτική κατάσταση επηρεάζει και τους δύο λαούς σε σχέση με την άποψη που έχει ο ένας για τον άλλον. Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα καχυποψία αλλά κι αυτό σε πολύ μικρό ποσοστό το οποίο και θεωρώ λογικό μια και ο «ξένος» πάντα αντιμετωπίζεται έτσι σε όλα τα κράτη της γης.

Εκείνο όμως που αντιμετώπισα τον τελευταίο καιρό είναι μια διάθεση ειρωνείας και, σε μικρότερη έκταση, έναν θυμό από τους Γερμανούς, όχι τόσο έναντι του ελληνικού λαού όσο έναντι του ανίκανου πολιτικού συστήματος της πατρίδας μας. Τα αστεία βέβαια εις βάρος μας υπό την μορφή ανεκδότων δεν λείπουν. Φυσικά δεν περίμενα απολύτως τίποτε λιγότερο και όποιος το έκανε απλώς δεν ζει στην πραγματικότητα. Η ουσία της εθνικιστικής ιδεολογίας είναι ότι τα έθνη είναι διαφορετικά. Και η στάση των Γερμανών έναντι της Ελλάδας επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Θα πρέπει κάποιος να είναι αιθεροβάμων και εκτός πραγματικότητας για να περιμένει κάτι διαφορετικό: Ο γερμανικός λαός βομβαρδίζεται καθημερινά από τις γελοιότητες της BILD αλλά και άλλων γερμανικών καναλιών για την «ανυπόληπτη» και «τεμπέλικη» Ελλάδα όπως και από τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε προς την πατρίδα μας. Πλην αυτού θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι οι Γερμανοί είναι…. Γερμανοί και είναι λογικό να σκέφτονται πρώτα την πατρίδα τους και μετά όλες τις άλλες.

Το θέμα όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι τι λένε οι Γερμανοί αλλά τι λέμε εμείς για εμάς. Τον τρόπο δηλαδή με τον οποίον αντιμετωπίζουμε εμείς τα επιχειρήματά τους, η συμπεριφορά μας έναντι των «επιθέσεών» τους αλλά και η εν γένει παρουσία μας στη χώρα αυτή. Για να γίνει όμως αυτό και να τους «κερδίσουμε», πρέπει κατ΄αρχήν να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια της εθνικιστικής ιδεολογίας που προανέφερα, ότι δηλαδή τα έθνη είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. Να μπούμε στην ψυχολογία του Γερμανού και να καταλάβουμε πως σκέφτεται.

Να του εξηγήσουμε ότι τα λεφτά του ευρωπαικού τοκογλυφικού συστήματος δεν πάνε στις τσέπες του ελληνικού λαού αφού αυτός ματώνει καθημερινά και βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Να του πούμε ότι ούτε ένα ευρώ δεν έχει επιβαρυνθεί η τσέπη του κι αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση από 1 Ιανουαρίου 2015, που του έδωσε η φράου Μέρκελ στο ημερομίσθιό του.

Να του υπενθυμίσουμε ότι η «διαφθορά» για την οποία κατηγορούν τους Έλληνες θέλει πάντα δύο (αυτόν που τα παίρνει και αυτόν που τα δίνει) και σε αυτήν την περίπτωση μέσα σε αυτούς που τα έδιναν ήταν και γερμανικές εταιρίες (SIEMENS κ.λ.π.). Και σίγουρα αυτός που τα έπαιρνε δεν ήταν ο γερμανικός λαός.

Να του θυμίσουμε τον τρόπο με τον οποίον ανοικοδομήθηκε η Γερμανία μεταπολεμικά και τα χρέη που της χαρίστηκαν από τα ευρωπαικά κράτη.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να υπενθυμιστεί, αλλά όχι στους Γερμανούς αλλά στους… Έλληνες:
H φράση του Γερμανού ποιητή Wilhelm Müller, «Ohne dich, Hellas, was wäre die Welt?» (Χωρίς εσένα, Ελλάς, τι θα ήταν ο κόσμος;). Δεν νομίζω να πιστεύει κάποιος συμπατριώτης μας ότι αυτή η φράση αναφέρεται στη σύγχρονη Ελλάδα.  

ΥΣ.1: Οι Έλληνες της Γερμανίας μεγαλουργούν σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο γιατί, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, επιχειρούν σε ένα περιβάλλον που σέβεται τον πολίτη και τον αντιμετωπίζει δίκαια. Με σκληρή εργασία έχουν κερδίσει τον σεβασμό των Γερμανών κι αυτό δεν αλλάζει. Εκείνο που πραγματικά αλλάζει είναι να συνειδητοποιήσουμε οι Έλληνες ότι εχθρός μας είναι μόνο ο εαυτός μας. Ας ψάξουμε να τον βρούμε στο πολιτικό σύστημα που στηρίξαμε επί 4 δεκαετίες και το οποίο έφερε την πατρίδα μας στο χάλι που βρίσκεται σήμερα. Ο Γερμανός (και ο κάθε Γερμανός) είναι ο τελευταίος που μας φταίει.

ΥΣ.2: Το άρθρο σκοπίμως δεν σχολιάζει την συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ την οποία ο γράφων θεωρεί ένα προκαθορισμένο επικοινωνιακό πανηγυράκι για αφελείς. Η πολιτική της Ελλάδας θα αλλάξει μόνο όταν ο ελληνικός λαός απαλλαγεί από το σάπιο πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του αφού οι κωλοτούμπες του κ. Τσίπρα στο οικονομικό ζήτημα που απασχολεί την πατρίδα δείχνουν, όπως έχω αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, ότι κι αυτός είναι συνέχειά του.

Νίκος Τζιόπας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση