Το τέλος των ψευδαισθήσεων! (Του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 07:22 Το τέλος των ψευδαισθήσεων! (Του Χρήστου Αλεξανδρή)

Στο ερώτημα γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα η απάντηση είναι μια και μοναδική και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση: Γιατί επί δεκαετίες συντηρούσε ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα που αύξανε συνεχώς τις δαπάνες του κράτους καθ’ υπέρβαση κάθε οικονομικής λογικής.

Δυστυχώς εδώ και τέσσερα χρόνια την πραγματική αιτία της ελληνικής χρεοκοπίας οι επαγγελματίες πολιτικοί και οι αντιμνημονιακοί μπαρουφολόγοι επιχειρούν με διάφορα τερτίπια να την αποκρύψουν και να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους παράγοντες εκτός των συνόρων της χώρας.

Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση βρήκε ευήκοα ώτα όπως αναμενόταν και στην Περιφέρεια. Για παράδειγμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας παρουσιάστηκε  - έστω και σε μικρογραφία – η ολόγυμνη αλήθεια για την χρεοκοπία της χώρας. Το χάσμα εσόδων και δαπανών που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και δεν επιτρέπει κανένα σοβαρό προγραμματισμό για την υλοποίηση έργων.

Τη φούσκα στον προγραμματισμό έργων αποκάλυψε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Περλεπές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουμε προγραμματίσει στο τεχνικό πρόγραμμα έργα προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ και με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο 9μηνο του 2014 έχουμε  έσοδα 6 εκ. ευρώ!

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν να υπάρξει μια προσγείωση στον οικονομικό ρεαλισμό που λέει ότι δεν μπορείς να εντάσσεις έργα αδιαφορώντας για το πως θα τα χρηματοδοτήσεις. Στην Ελλάδα σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών και η διαφορά αυτή είναι που καθιστά αναξιόπιστο και αφερέγγυο ολόκληρο το σύστημα πληρωμών στη δημόσια διοίκηση.

Διότι από τις δαπάνες του κράτους εξαρτάται το βιοτικό επίπεδο ολόκληρων επαγγελματικών ομάδων και κοινωνικών στρωμάτων. Και φυσικά όταν κόβονται αυτές οι δαπάνες απλούστατα γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τις δικαιολογήσουν, τότε υφίσταται πρόβλημα. Αυτό συνέβη με τα δημόσια έργα, το ίδιο συνέβη  και με τη μεταφορά των μαθητών.  Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος. Μα από την Περιφέρεια θα ξεκινήσει ο εξορθολογισμός των δαπανών. Η απάντηση είναι γιατί όχι; Από τη στιγμή μάλιστα που ο Περιφερειάρχης και τα άλλα πολιτικά πρόσωπα που τον στηρίζουν δέχονται να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται τέτοιες αποφάσεις νομίζω ότι τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πιο εύκολα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο κεφάλαιο που θα πρέπει κάποια στιγμή να θίξουμε. Ποιά από τα έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν παραγωγικά και αναπτυξιακά. Σε τι ωφέλησε για παράδειγμα την  πραγματική οικονομία η γέφυρα του Ασωπού για την οποία ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια; Ποιό ήταν το όφελος των φορολογουμένων πολιτών από την κατασκευή του Κέντρου Υγείας στο Καινούριο και γιατί έπρεπε να δοθούν εκατομμύρια ευρώ για να γίνει το Νοσοκομείο στη Θήβα, όταν υπήρχε το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς;

ΥΓ: Όσον αφορά τους Περιφερειακούς Συμβούλους που καταψήφισαν την συγκεκριμένη εισήγηση για τη ματαίωση δημοπράτησης έργων έως ότου βρεθούν τα χρήματα, θέλουμε να τους υπενθυμίσουμε ότι κάθε χρόνο επί δεκαετίες η Βουλή ψήφιζε διεκδικητικούς προϋπολογισμούς σε σχέση με τις δαπάνες και τις αμοιβές και όπως αποδείχτηκε αυτό ήταν η καταστροφή μας γιατί έτσι φούσκωσαν τα ελλείμματα και τα χρέη αφού μοιράζαμε δεξιά και αριστερά λεφτά που δεν είχαμε παίρνοντας δανεικά.

Χρήστος Αλεξανδρής

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση