Το «ΟΧΙ» του Αντρέα το 1995 (του Γιάννη Μακρή)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 16:27 Το «ΟΧΙ» του Αντρέα το 1995 (του Γιάννη Μακρή)

Στο Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σκοπιανό...

Φέτος γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου όχι μόνο από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άτομα και κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα. Από άτομα που προσπαθούν ανεπιτυχώς να τον μιμηθούν, επιθυμώντας να …λεηλατήσουν την πολιτική κληρονομιά του.

Στο μεταξύ ο θόρυβος από τη συμφωνία για τα Σκόπια δεν κόπασε, και είχαμε το πρώτο κρούσμα καταπιεσμένης …μακεδονικής μειονότητας που ανέφερε προχτές το BBC. Λες και μας την είχαν στημένη. Ακόμα δεν στέγνωσε η μελάνη από τις υπογραφές των Τσίπρα-Ζάεφ και νάτος ο αλυτρωτισμός!!! Να τους χαιρόμαστε τους Βορειομακεδόνες γείτονές μας, οι οποίοι δεν έχουν …αλυτρωτικές βλέψεις κι ούτε…είχαν ποτέ πριν κι ας είχαν γεμίσει τις πλατείες τους με αγάλματα του …προγόνου τους Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Έτσι οι δυτικοί «φίλοι» μας πίεζαν την Ελλάδα να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια, που φοβάμαι ότι μας την έδωσαν γραπτή.

Κάτι όμως που δεν είναι πολύ γνωστό παρόμοιες πιέσεις ασκήθηκαν από τη Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 για την  επίλυση του Σκοπιανού κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες.

«Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε πλέον εμείς, οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις; Βρίσκω ότι πάμε σε ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης, αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων, το λέω ρητά. Δεν θέλω ν’ αποκαλύψω ονόματα για το ποιοι μίλησαν και τι είπαν. Σας λέω όμως ότι εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το Διευθυντήριο».

Αυτά είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στις Κάννες το 1995, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Είδα πράγματι το Διευθυντήριο να λειτουργεί», είχε πει προφητικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος αφού προχώρησε στη διαπίστωση της «αλλαγής των ισορροπιών στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση του Φρανσουά Μιτεράν», προέβλεψε την πορεία «μιας Ευρώπης που θα είναι τύποις δημοκρατική, αλλά στην οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την τριανδρία των μεγάλων».

Τότε, ο Ζακ Σιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ζήτησαν την άρση του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ, επισείοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας αυτής.

Ο Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στην τοποθέτηση του γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ για το Σκοπιανό, την χαρακτήρισε «πρόκληση για την Ελλάδα» και τον ίδιο «προσωπικά». Ο τότε πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση Σιράκ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπράβο στην αλληλεγγύη της ενωμένης Ευρώπης προς τα μέλη της! Δεν μπορείτε να ασκείτε πιέσεις στην Ελλάδα για τα εθνικά της θέματα, πρέπει να τις ασκήσετε εκεί που πρέπει, δηλαδή στα Σκόπια».

Αυτά επειδή ακούω μερικούς να λένε, χωρίς να υπάρχει αντίλογος, ότι ο κ. Τσίπρας τήρησε παλικαρίσια στάση και έλυσε ένα πρόβλημα που χρόνιζε. Αν παλικαρίσια στάση λέμε την υποταγή στα κελεύσματα των ισχυρών, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Για να υποκύψεις δεν χρειάζεται παλικαριά.

Ο αείμνηστος Αντρέας δεν υπέκυψε και τους υπενθύμισε την κοινοτική αλληλεγγύη που έπρεπε να επιδείξουν, κι ας ήταν την εποχή εκείνη βαριά άρρωστος…

Γιάννης Μακρής

Προσαρμοσμένη αναζήτηση