Οι αγρότες για ακόμα μία χρονιά και πάλι στους «δρόμους»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 16:33 Οι αγρότες για ακόμα μία χρονιά και πάλι στους «δρόμους»

Γράφει ο Δρ. Κων/νος Ν. Μπαγινέτας...

Ο Ελληνικός αγροτικός τομέας κινήθηκε στο διάστημα των τελευταίων ετών σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, χαρακτηριζόμενο από τις επιπτώσεις της κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, οι εγγενείς διαρθρωτικές αδυναμίες όπως ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης της γεωργικής παραγωγής, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων, η όξυνση του ανταγωνισμού από φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα, η υψηλή εξάρτηση από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ που συνεχώς περιορίζονται, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ζήτησης διατροφικών αγροτικών προϊόντων, την επιβολή δυσμενών μέτρων φορολόγησης στην αγροτική παραγωγή και την αδυναμία των παραγωγών να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μέρος προστιθέμενης αξίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, που είχε ως επακόλουθο την πτώση του αγροτικού εισοδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα αποτελεσματικό και δραστήριο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και μία κυβέρνηση που πραγματικά ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού πρωτογενούς τομέα, θα έπρεπε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να εξαντλεί όλα τα περιθώρια νομοθετικών και μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα πρόσφατα αλλά και τα χρόνια προβλήματα των Ελλήνων αγροτών.

Ωστόσο, 4 χρόνια τώρα, όλα τα παραπάνω παραμένουν «κενό γράμμα», λόγω της ολιγωρίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της αποτυχίας της να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας.

Αποτέλεσμα αυτού είναι για άλλη μία χρονιά οι αγρότες να ξαναβγούν στους δρόμους! Και βέβαια, για άλλη μία χρονιά να καλούνται να απολογηθούν στα δικαστήρια!

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στον πρωτογενή τομέα και στις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές του. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει τις βασικές δεσμεύσεις της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες στηρίζονται σε κοστολογημένες προτάσεις και έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα.

Περιλαμβάνει συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους:

- Σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής:

  •  Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τους αγρότες από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, με την διατήρηση του αφορολογήτου και με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  •  Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, από το 29% στο 20%, σε δύο χρόνια.
  • Εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
  • Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, σε δύο χρόνια.
  • Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Θέσπιση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος που θα εδράζεται σε τρείς πυλώνες, «Εθνική Σύνταξη-Ανταποδοτική Σύνταξη-Ιδιωτική Ασφάλιση», μεπαράλληλη μείωση των κύριων εισφορών, εντός μίας τετραετία, για όλους από το 20% στο 15%.

- Σε ό,τι αφορά στην προώθηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων:

  • Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.
  • Στοχευμένη χρήση των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των αγροτικών συλλογικών οργανώσεων.
  • Καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν.
  • Δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας

- Σε ό,τι αφορά στη στήριξη της κτηνοτροφίας:

  • Άμεση εφαρμογή πλήρων και αποτελεσµατικών ελέγχων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και στοχευμένη στελέχωση των αρµόδιων Ελεγκτικών µηχανισµών.
  • Άμεση προώθηση της ίδρυσης της Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Φέτας.
  • Επαναφορά των ουσιαστικών κριτηρίων επιλογής των πραγματικών δικαιούχων κτηνοτρόφων της Εξισωτικής Αποζημίωσης.

- Σε ό,τι αφορά γενικά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

  • Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.
  • Ίδρυση ενιαίας αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού, που να έχει τη δυνατότητα αδειοδότησης επενδύσεων σε περίπτωση καθυστερήσεων.
  • Επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και υιοθέτηση αποτελεσματικών διοικητικών διαδικασιών.
  • Προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς

Το σχέδιο αυτό οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, σε μια κουλτούρα εξωστρέφειας.

Το σκεπτικό μας δεν ξεκινά από το χωράφι, αλλά από το ράφι.

Η αντίληψή μας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να κάνουν το μεγάλο ποιοτικό άλμα, να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, και να περάσουν σε μία νέα εποχή με διεθνώς ανταγωνιστικές, δυναμικές καλλιέργειες και προϊόντα.

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ
Γεωπόνος – Ειδικευμένος σε θέματα Αειφορικής Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης
Προσαρμοσμένη αναζήτηση