Εν εξάλλω ή απλά γυφτίζοντες;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 18:57 Εν εξάλλω ή απλά γυφτίζοντες;

  Γράφει ο Δημήτρης Κακαβάς...

Με αφορμή την θανάσιμη κατάληξη μιας ληστρικής επιδρομής στην Κόρινθο, ξεχείλισαν οι οθόνες των τηλεοράσεων από «αγανακτισμένους» γύφτους, μοιρολογίστικους αλαλαγμούς και παρλαπιπίζοντες δημοσιογράφους!  Από την άλλη μεριά, με αφορμή το ίδιο γεγονός, γίνεται πάρτυ στα κοινωνικά δίκτυα. Άλλοι μιλούν για τις δυνατότητες αυτοάμυνας που έχει ο ιδιοκτήτης σπιτιού, καθ’ ην στιγμήν αντιλαμβάνεται εισβολείς να εισέρχονται. Άλλοι για το αδίκημα της αυτοδικίας, και ως τέτοια χαρακτηρίζουν την ενέργεια του κατηγορούμενου και παθόντα (υπό όρους)! Άλλοι για τα αναμενόμενα αντίποινα στο σπίτι του δράστη ή ακόμα και σε ολόκληρο το χωριό ακόμα-ακόμα και για άμεση(;) μετεγκατάσταση του καταυλισμού που βρίσκεται στην περιοχή.

   Ένα σημείο όμως, είναι αυτό που συμφωνούν όλοι ανεξαιρέτως οι «εμπλεκόμενοι». Οι μεν γύφτοι παραδέχονται απροκάλυπτα και θρασύτατα, ότι οι κλοπές (αρπαγές/λεηλασίες) αποτελούν καθημερινότητα. Η δική τους εκδοχή είναι ότι: «παίρνει κάποιος 2 κότες να ταΐσει τα παιδάκια του»! Σαν το κοινωνικό παντοπωλείο, ένα πράγμα! Το ίδιο ισχυρίζονται δημόσια και τα παιδιά του νεκρού εισβολέα. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Τα «παιδιά» αυτά είναι 30 φεύγα χρονών!

   Οι κανονικοί, μη «μειονοτικοί», πολίτες βλέπουν κι αυτοί ότι οι επιδρομές των γύφτων αποτελούν καθημερινότητα. Αυτοί βλέπουν όμως μια διαφορετική καθημερινότητα. Νιώθουν ότι αποτελούν τα εύκολα θύματα, όχι μόνο των γύφτων, αλλά κάθε μορφής εισβολέα. Η αίσθηση που διακατέχει αυτήν την μερίδα πολίτων, είναι κοινή και αποτυπώνεται εύγλωττα στην «μόνιμη» καταγγελία τους: «Κανείς δεν μπορεί να μας προστατεύσει. Η αστυνομία, μας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και να πιάσουν κάποιον όμως, σε μια – δυο ώρες είναι πάλι ελεύθερος!»

   Και αυτό είναι αλήθεια και το ξέρουμε όλοι. Οι μόνοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, είναι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας και οι πολιτικοί μας άνδρες και γυναίκες, καθ’ όσον χρόνο βρίσκονται στην Κυβέρνηση. Γιατί όταν είναι στην αντιπολίτευση το παραδέχονται πάλι! Ο καθένας τους βέβαια, για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

   Τα μεν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι η «ενασχόληση» με συγκεκριμένες «ποικιλίες» κακοποιών, όπως οι γύφτοι, οι αναρχικοί κ.λ.π. κρύβουν παγίδες, από τις οποίες μπορεί να προέλθει κίνδυνος για την προσωπική καριέρα, ενός εκάστου. Από την άλλη, γνωρίζοντας τον τύπο των ποινικών διατάξεων που προβλέπουν την αντιμετώπιση της δράσης τέτοιων ομάδων, θεωρούν ότι «δεν συμφέρει» σε προσωπικό και μέσα!

   Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι ακόμα και η χαμηλής βαρύτητας, τροχονομική αντιμετώπιση των γύφτων, είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορεί ούτε το ¼ των οχημάτων τους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τέλη κυκλοφορίας, & ΚΤΕΟ. Χιλιάδες ημιφορτηγά και φορτηγά αυτοκίνητα χωρίς παρμπρίζ, φανάρια, πόρτες, έμφορτα, σε σημείο που οι μπροστινοί τροχοί δεν έχουν επαφή με το οδόστρωμα, με παλιοσίδερα, εμπορεύματα ή ακόμα και ολόκληρη την «οικογένεια» στοιβαγμένους στην καρότσα! Και να πεις ότι δεν έχουν να πληρώσουν; Κομπολόϊ τα επιδόματα που εισπράττει καθένας τους.

   Οι πολιτικοί μας ταγοί, την ίδια ώρα, αντιμετωπίζουν αυτούς τους έντονα παραβατικούς, και με μηδενική κοινωνική συνείδηση, ανθρώπους, ως προνομιούχα μέλη του προσωπικού τους στρατού. Αποτελούν την εύκολη και φτηνή πρώτη ύλη για «χτίσιμο» αλλά και «συντήρηση» της καριέρας του κάθε αιρετού. Δεν χρειάζεται «υποδομή». Εντοπίζεις έναν «αρχηγό», έναν τσοπάνη δηλαδή, τον αγκαζάρεις και είσαι έτοιμος. Θα αναλάβει αυτός όταν έρθει η ώρα, να συγκεντρώσει το κοπάδι, να μαζέψει τις ταυτότητες και να μοιράσει τα 50ρικα και τα έτοιμα ψηφοδέλτια. Όταν εκλεγεί θα έχει την υποχρέωση, στους πιο φορτικούς, να τους βολέψει με εξυπηρετήσεις στους καταυλισμούς, «διευκολύνσεις» με τα επιδόματα κ.λ.π.

     Γιατί όμως μας ξενίζουν όλα αυτά; Γιατί βιαζόμαστε να διαχωρίσουμε την θέση και την στάση μας, απέναντι στις πρακτικές των γύφτων; Τι είναι αυτό που τις διακρίνει; Μήπως εμείς, δεκαετίες τώρα, δεν λεηλατούμε την Κρατική περιουσία και τα Κρατικά ταμεία;

   Μήπως η δική μας κοινωνική συνείδηση, δεν είναι ταυτόσημη με των γύφτων, όταν:

Σταθμεύουμε τα αυτοκίνητά μας, πάντα εκεί που απαγορεύεται.
Σε οργανωμένους χώρους στάθμευσης, αγνοούμε προκλητικότητα τις ενδεικτικές σημάνσεις.
Σπάμε τις μπάρες στα διόδια για να μην πληρώσουμε αντίτιμο.
Πάμε στο γήπεδο για να ρίξουμε μπινελίκια στους διαιτητές και στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, για να ξεφύγουμε από την ανία της άδειας μας ζωής ή για να αντιπαρέλθουμε στις παντοφλιές της κυράς.
Βάζουμε μέσον για να κερδίσουμε ακόμα αυτά που δεν μας ανήκουν ή αναλογούν. ρίχνοντας συγγενείς και γείτονες.
Κλέβουμε με σύστημα και αδιάλειπτα το Κράτος και μετά «σκούζουμε» ότι το Κράτος δεν μας προσφέρει ικανές υπηρεσίες.
Ψηφίζουμε με γνώμονα έναν και μοναδικό! Να κερδίσουμε προσωπικά κάτι. Όχι τίποτα σημαντικό. Ένα 8μηνο στα σκουπίδια, ένα 4μηνο στο σούπερ μάρκετ κ.λ.π.
Η κουλτούρα μας περιορίζεται σε γυφτοτράγουδα, γυφτολικνίσματα και γυφτοπανηγύρια.
Είμαστε, στην πλειοψηφία μας, αστοιχείωτοι, πονηράκηδες, θρασείς αλλά ταυτόχρονα ευκολόπιστοι, διαχειρίσιμοι και προβλέψιμοι.

    Ακριβώς όπως κι οι γύφτοι.

  Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό προσεχές μέλλον. Γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα. Χρειαζόμαστε «μόρφωση», έντονη εκπαίδευση, εκσυγχρονισμό. Υποχρεώσεις που θα μας επιβάλλονται πιεστικά και χωρίς δικαίωμα εξαίρεσης, για να τις εκπληρώνουμε. Δικαιώματα που θα μας εκχωρούνται καθ’ υποχρέωση της Πολιτείας και ως αντίκρισμα της δικής μας συνέπειας.

     Ακριβώς όπως κι οι γύφτοι!

   Μέχρι ΤΟΤΕ, οι γύφτοι θα κάνουν γυφτιές κι εμείς θα γυφτίζουμε!

Δημήτριος Χρ. Κακαβάς

Προσαρμοσμένη αναζήτηση