Η έβδομη τέχνη... (του Αθανασίου Κάππου)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 15:36 Η έβδομη τέχνη... (του Αθανασίου Κάππου)

Είναι γνωστό πως η κάθε εποχή έχει τα υπέρ και τα κατά στο πέρασμα των αιώνων. Όμως ο περασμένος αιώνας, ήταν ένας αιώνας σημαδιακός γιατί σε αυτόν σημειώθηκαν γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο ολόκληρο, του άλλαξαν την εικόνα. Σε αυτόν τον αιώνα έγιναν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, χάθηκαν εκατομμύρια ανθρώπων, όμως ταυτόχρονα έγιναν και ανακαλύψεις σημαντικές, που άνοιξαν καινούριους ορίζοντες για τον άνθρωπο, τον έκαναν σχεδόν παντογνώστη.

Μια από τις εφευρέσεις που σημάδεψαν τον αιώνα που πέρασε, είναι και η έβδομη τέχνη. Το γεγονός αυτό συνέπεσε, όλως τυχαίως  και με την δεκαετία που διαμόρφωνε χαρακτήρα και η δική μου γενιά, η δεκαετία του 1950. Στη δεκαετία αυτή άνθισε ο παγκόσμιος κινηματογράφος . Έγιναν μοναδικές  υπερπαραγωγές, ταινίες που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή και ανέδειξαν ηθοποιούς που άφησαν πίσω  τα χνάρια τους, όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Μάρλον  Μπράντο, ο Τζέιμς Ντιν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και άλλοι. Ιερά τέρατα που ερμήνευσαν ρόλους σημαντικούς που θα ζουν πάνω στην  οθόνη αιώνια σαν παραδείγματα προς μίμηση, και θα δείχνουν στους νέους ηθοποιούς τον δρόμο  προς τη δόξα. Ταυτόχρονα χάρη στην τέχνη αυτή αναδείχτηκαν τεράστιοι δημιουργοί που άφησαν το στίγμα τους, με την μεταφορά αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη. Σκηνοθέτες όπως ο Σεσίλ Ντεμίλ, ο Τζον Φορντ, ο Βιτόριο Ντεσίκα  και πολλοί άλλοι δεν γεννιούνται εύκολα ,γιατί αυτοί είχαν το χάρισμα της δημιουργίας και έφτιαξαν ταινίες κολοσσούς, αριστουργήματα της έβδομης τέχνης.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δικιά μου η γενιά να έχει ένα ανοιχτό παράθυρο και μέσα από αυτό να βλέπει τις ομορφιές του κόσμου .  Βλέποντας τότε κάποιος τις ταινίες αυτές, είχε την ευκαιρία να δει ερμηνείες συγκλονιστικές και πολλές φορές να ταυτιστεί με έναν ήρωα, διαμορφώνοντας χαρακτήρα. Αν συγκρίνω από την δική μου εμπειρία, ο κινηματογράφος εκείνη την εποχή ήταν για κάποιο ανήσυχο πνεύμα  ένα κινητό πανεπιστήμιο που μπορούσες να παρακολουθήσεις μαθήματα με ένα εισιτήριο δυόμισι δραχμών και να μάθεις πράγματα που θα σου χρησίμευαν στην μετέπειτα πορεία σου, στο δικό σου μονοπάτι. Γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, ίντερνετ και κινητά τηλέφωνα όπως σήμερα που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί κάποιος  να δει και να βρει ό,τι αναζητήσει.

 Η κάθε εποχή έχει να προσφέρει σημαντικά μηνύματα, που αν τα αξιοποιήσει κανείς διαλέγοντας τα πιο θετικά, γίνεται σίγουρα πιο σοφός προσφέροντας στην κοινωνία…

Αθανάσιος Κάππος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση