Τεχνολογικές Αλλαγές και Πρωτογενής Τομέας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 22:25 Τεχνολογικές Αλλαγές και Πρωτογενής Τομέας

Εισαγωγή

Παραδοσιακά, το κεφάλαιο και η εργασία είναι οι «συντελεστές παραγωγής» που οδηγούν την ανάπτυξη σε μια οικονομία. Η ανάπτυξη προκύπτει όταν το απόθεμα κεφαλαίου ή εργασίας αυξάνεται ή όταν χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά και οι δύο παράγοντες παράλληλα.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην απογείωση της χρήσης και της δυναμικής της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Τεχνολογίας τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας όσο και στην αύξηση των δεικτών ανάπτυξης. Πολλοί αντιμετωπίζουν και προδικάζουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει παρόμοιο ή και πιο ενισχυμένο ρόλο και συμβολή από τις προηγούμενες τεχνολογικές εφευρέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλειδί είναι να εκλάβουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως ένα υβριδικό πλαίσιο ένωσης κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τις ανθρώπινες ικανότητες, να τις αναπαράγει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και ταχύτητα και να εκτελεί κάποιες εργασίες εκτός των δυνατοτήτων των ανθρώπων. Αυτό δημιουργεί μια συμβιωτική σχέση μεταξύ εργασίας και μηχανών και τροφοδοτεί τους ανθρώπους με νέες δυνατότητες. Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να λάβει τη μορφή φυσικού κεφαλαίου, όπως τα ρομπότ, τα drones, οι σένσορες και οι έξυπνες μηχανές.

Επιπλέον, υπάρχουν ήδη διαφόρων ειδών αγροτικές καινοτομίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας, του παραγωγού, του καταναλωτή, του φυσικού πόρου αλλά και του περιβάλλοντος, όπως εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα και λογισμικό, νέες πρακτικές καλλιέργειας και εκτροφής, συστήματα γεωργίας ακριβείας, τεχνολογίες διαχείρισης υποπροϊόντων και αποβλήτων κλπ.

Ο ελληνικός αγροτικός τομέας και το σχέδιο της ΝΔ

Σήμερα, η ουσιαστική ενσωμάτωση της καινοτομίας και των τεχνολογικών αλλαγών στον αγροτικό τομέα αποτελεί πρόκληση για τη χώρα μας. Με άλλα λόγια, η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών προκειμένου η αγροτική οικονομία να μετασχηματιστεί έξυπνα, αξιοποιώντας την γνώση και την καινοτομία αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους του σχεδίου της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, το οποίο έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Επικεντρώνοντας στην ενίσχυση της υιοθέτησης καινοτομιών, αυτό περιλαμβάνει:

  • Ενίσχυση των παραγωγών που τολμούν να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα:
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα (ΠΑΑ 2014–2020, αναπτυξιακός νόμος κλπ).
  • Κατάργηση των εμποδίων που κρατάνε πίσω τους παραγωγούς που θέλουν να επενδύσουν και να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες:
  • Ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, στο πλαίσιο πάντα μιας συνολικής δέσμευσης για γενικότερη απλούστευση των αδειοδοτήσεων.
  • Περιορισμός του ενεργειακού κόστους με τη μεγαλύτερη αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
  • Αξιοποίηση, κατά προτεραιότητα, των καινοτόμων προγραμμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών.
  • Παροχή φορολογικών κινήτρων για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις (υπεραποσβέσεις, διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, κλπ).
  • Προβολή όλων των καλών πρακτικών που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα.
  • Στοχευμένη χρήση των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των αγροτικών συλλογικών οργανώσεων.
  • Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ 2021-2027, στοχευμένο διάλογο και σχεδιασμό για την προώθηση, διάδοση και υιοθέτηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στη γεωργία και στις αγροτικές περιοχές.

Συμπέρασμα

Οι τεχνολογικές αλλαγές και ιδιαίτερα η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλά μια ακόμα λέξη τεχνολογίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αποτελεί έναν νέο συντελεστή στην παραγωγική εξίσωση που θα αλλάξει τη σκέψη μας γύρω από το πώς δημιουργείται η ανάπτυξη τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Πολιτεία, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αγροτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, startups και φυσικά οι αγρότες είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν αν θα κερδίσουμε το στοίχημα της καινοτομίας στην παραγωγή και τον αγροτικό τομέα ή όχι.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, ο πρωτογενής μας τομέας να προχωρήσει στην άμεση υιοθέτηση των καινοτομιών εκείνων που θα του προσφέρουν προστιθέμενη αξία, θα τον κάνουν πιο ανταγωνιστικό και εν τέλει πιο βιώσιμο.

Και η ΝΔ είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτό.

 

Γιάννης Μαστρογεωργίου,
Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ, Διευθυντής Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»,
 
Δρ Κωνσταντίνος Μπαγινέτας,
Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ
Γεωπόνος – Ειδικευμένος σε θέματα Αειφορικής Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης
Προσαρμοσμένη αναζήτηση