Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκέψεις μέσα στο χρόνο (του Αθανασίου Κάππου)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 10:21 Σκέψεις μέσα στο χρόνο (του Αθανασίου Κάππου)

Η σκέψη είναι όαση

πηγή που αναβλύζει,

βάζει ιδέες στο μυαλό

και τις  προγραμματίζει.

Πολλά είναι αυτά που σκέπτομαι και κάποια με τρομάζουν. Πολλές φορές νιώθω σαν γίγαντας, συνάμα και σαν νάνος. Άραγε γιατί μας έφτιαξε έτσι ο Θεός, γιατί μας δοκιμάζει; Γιατί είμαστε διαφορετικοί, συνάμα όμως και ίδιοι;  Αναπάντητα ερωτήματα που θέλουν Ψυχαναλυτή μαζί και Θεολόγο. Σκέπτομαι πως όταν έχει θέληση ο άνθρωπος, όλα τα καταφέρνει. Φτιάχνει πύργους ατέλειωτους, φτιάχνει ουρανοξύστες. Φτιάχνει όμως και πυραύλους δυνατούς  για να τα καταστρέφουν. Άραγε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος;  Πού οδηγούμαστε, γιατί είμαστε φτιαγμένοι; Ερωτήματα αναπάντητα στο πέρασμα αιώνων.

Βλέπω την γη να καταστρέφεται, ρυπαίνεται ο πλανήτης και αυτοί που έχουν τα ηνία στα χέρια τους δεν νοιάζονται για να μας προστατέψουν. Βεβαίως κατά καιρούς συσκέπτονται κάτι για να αλλάξουν, στο τέλος όμως συμφωνούν ότι διαφωνούνε, γιατί πίσω τους κρύβονται συμφέροντα, μεγάλοι καρχαρίες. Λιώνουνε τα παγόβουνα από την υπερθέρμανση, η γη αναστενάζει, μα αυτοί κάθονται στα σαλόνια τους και απλώς τα αγναντεύουν.

Σε λίγα χρόνια η Μεσόγειος θα μετατραπεί σε έρημο.  Ο Βορράς χαμογελάει και ο Νότος αδιαφορεί εγκληματικά εις βάρος του λαού του. Αν συνεχιστεί το «σήριαλ» αυτό, οι επόμενες γενιές θα τσουρουφλιστούν, θα πουν το νερό νεράκι. Όλα αυτά ποιος θα τα δει, ποιος θα τα διορθώσει; Θα πρέπει οι λαοί  του Νότου να εξεγερθούν, να επαναστατήσουν, γιατί αν δεν κινηθούν είναι σχεδόν βέβαιο πως σε λίγα χρόνια θα λιμοκτονήσουν. Παντού τυφώνες και φωτιές, πλημμύρες και ρυπάνσεις, οι θάλασσες μολύνονται  από τα απόβλητα, τα ψάρια αργοπεθαίνουν.

Ο Θεός όταν έφτιαξε την γη, της έδωσε μια «προίκα».  Γιατί την καταστρέφουμε αλόγιστα, γιατί την «πυροβολούμε»; Μακάρι κάποιον να φωτίσει ο Θεός για να μας προστατέψει, αλλά πολύ φοβάμαι πως και αυτοί που τον υπηρετούν λάθος πήρανε δρόμο.  Το έριξαν και αυτοί στην πολυτέλεια, στην καλοπέρασή τους. Ο Χριστός όταν κατέβηκε στην γη κυκλοφορούσε πάνω σε γαϊδουράκι , τώρα οι υψηλά ιστάμενοι κυκλοφορούν με Μερσεντές και τυμπανοκρουσίες. Μήπως θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε την ρότα , μήπως στραβά αρμενίζουμε, μήπως στραβά κοιτάμε;  Ο Θεός μας έχει στείλει αμέτρητα αγαθά που πρέπει να τα διαχειριστούμε με σύνεση, τόλμη και φρονιμάδα. Οι λαοί χρειάζονται ηγέτες διορατικούς που να βλέπουν την επομένη μέρα. Εάν αυτούς τους απλούς κανόνες δεν τους τηρήσουμε,  η φύση θα καταστραφεί και τότε αλλοίμονό μας.

            Τέλος, σκέφτομαι πως σε λίγες ημέρες έχουμε εθνικές εκλογές και τώρα είναι η ώρα του λαού που πρέπει να μιλήσει.  Πιστεύω να πληρώσει ανάλογα αυτούς που «πάσχισαν» για τα συμφέροντά του  και να τους στείλει στα σπίτια τους να αλλάξουνε φανέλες…

Αθανάσιος Κάππος