Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για το μεταναστευτικό - προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 16:52 Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για το μεταναστευτικό - προσφυγικό

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος...

Προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο 

Κύριε Θεοδωρικάκο, από χθες αναλάβατε και επισήμως, με εντολή πρωθυπουργού, να συντονίσετε -με την ιδιότητά σας ως υπουργός Εσωτερικών- την επίλυση της αποσυμφόρησης των νησιών από μετανάστες και πρόσφυγες.

Είναι προφανές ότι είναι ένα μείζον εθνικό θέμα για την επίλυση του οποίου όντως απαιτείται η συνεργασία των Περιφερειών, των δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Το θέμα όμως είναι ότι η επίλυσή του δεν μπορεί να γίνει με κεντρικούς σχεδιασμούς και αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Άρα, το βασικό ζητούμενο είναι να ζητήσετε από τις Περιφέρειες τα δικά τους σχέδια και να μη προσπαθήσετε να επιβάλλετε κεντρικές αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί χωρίς τη γνώση των δυνατοτήτων που έχει η κάθε περιοχή.

Είναι προφανές ότι θέλετε να εφαρμόσετε -και σωστά- τη στρατηγική της διασποράς ευθύνης που παγκοσμίως αποτελεί βασικό μοντέλο διοίκησης, από την οικονομία ως τα τοπικά μοντέλα.
Όμως αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να ζητήσεις και να πάρεις προτάσεις λύσεων από αυτούς οι οποίοι θα κληθούν να βιώσουν το πρόβλημα στην καθημερινότητά τους.

Ήδη, από τη σύσκεψη και την ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών φάνηκε ότι γίνεται προσπάθεια να ρίξουμε το μπαλάκι στην Ευρώπη, που προφανώς και έχει τις δικές της σοβαρές ευθύνες και μπορεί να συμβάλει στη λύση.
Από το ψήφισμα που εκδόθηκε φάνηκε ότι έχει επιλεγεί η λογική του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειαρχών είναι παντελώς άπειροι και αδιάφοροι να αντιμετωπίσουν αυτό το καυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Ειδικότερα στην Ήπειρο, που έχει και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως το δημογραφικό, το brain drain, τις υπερβολικές ελληνοποιήσεις και άρα είναι ακόμη μεγαλύτερος ο κίνδυνος αλλαγής του πληθυσμιακού ιστού της κοινωνίας το ζήτημα είναι εξαιρετικά λεπτό.

Με λύπη μου διαπίστωσα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, την ώρα που εσείς συνεδριάζατε στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι ο Περιφερειάρχης δεν είχε καν τη δυνατότητα να καταλάβει τη σοβαρότητα του ζητήματος και είχε προτάξει θέματα διορισμού επιτροπών.

Από τη συζήτηση, που τελικά έγινε, διαπίστωσα πόσο μεγάλο είναι το κενό της διαχείρισης του προβλήματος και τοπικά και κεντρικά.

Και την ώρα που εκείνος επιχειρηματολογούσε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι θέμα που αφορά την Περιφέρεια, εσείς στην Αθήνα καλούσατε τους Περιφερειάρχες να συντονιστούν και να συνεισφέρουν στη λύση του.
Κύριε Θεοδωρικάκο, θα δημιουργήσετε ένα όργανο που θα συνεδριάζει κάθε έναν ή δύο μήνες προκειμένου να τους καλείτε να εφαρμόζουν τις αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί κεντρικά.

Όμως σας ενημερώνω ότι η λογική του εγώ αποφασίζω και εσείς εκτελείτε δεν θα πετύχει εκτός όλων των άλλων γιατί η διαχείριση των ανθρώπων διαφέρει από την κατασκευή δρόμων, για παράδειγμα. Ειδικά στην Ήπειρο που η κοινωνία είναι εσωστρεφής. Και οι κάτοικοι τους βλέπουν να περπατάνε στο δρόμο και τους κοιτάνε με μισό μάτι. Άρα υπάρχει και πρόβλημα ενσωμάτωσης καθώς η Περιφέρειά μας πονάει από χίλιες πλευρές με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Πρέπει λοιπόν το πρόβλημα να λυθεί, σε αυτό συμφωνούμε όλοι, αλλά εμείς, ως τοπικές κοινωνίες, πρέπει να καταγράψουμε έντιμα τις δυνατότητες μας. Με όσα πραγματικά μπορούμε και όχι με όσα εσείς θέλετε να μοιράσετε.
Ακόμη κι αν το δούμε με βάση τους αριθμούς και τη στατιστική, η Ήπειρος έχει πολύ περισσότερους από όσους της αναλογούν και μπορεί να αντέξει.

Απαιτήστε λοιπόν από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, που εκτός των άλλων είναι και δικός σας εκλεκτός, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση επί της ουσίας.

Προφανώς το ίδιο αφορά στο σύνολο της χώρας, αλλά επιτρέψτε μου την ειδικότερη αναφορά λόγω εντοπιότητας.

Με εκτίμηση
 
Σπύρος Ριζόπουλος
rizopoulospost.com
Προσαρμοσμένη αναζήτηση