«Οι άνθρωποι είναι ο πλούτος των εθνών» (του Θωμά Γεώργα)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 11:30 «Οι άνθρωποι είναι ο πλούτος των εθνών» (του Θωμά Γεώργα)

3 Νοεμβρίου: Ημέρα της πολύτεκνης οικογένειας. 

Γράφει ο Θωμάς Γεώργας, Γ. Γραμματέας Συλλόγου Πολυτέκνων Οικογενειών Φθιώτιδας

Μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας κάποια σύγχρονη πολύτεκνη οικογένεια με ανήλικα παιδιά από το συγγενικό ή φιλικό σας περιβάλλον; Αν δυσκολεύεστε , τότε έστω προσπαθήστε να θυμηθείτε κάποιο φίλο ή συγγενή σας προερχόμενο από πολύτεκνη οικογένεια; Αρκετά πιο εύκολο; Πηγαίνετε τώρα μια γενιά πιο πίσω και σκεφτείτε αν οι δικοί σας γονείς προέρχονταν από πολύτεκνη οικογένεια;  Όσο μεταφερόμαστε στο παρελθόν τα παραδείγματα γίνονται περισσότερα. Τελικά σήμερα πόσους πολύτεκνους γνωρίζετε; Προφανώς κάποιοι διάσημοι από το χώρο του θεάματος ίσως και της πολιτικής μας έρχονται αμέσως στο νου, αλλά από κει και πέρα τί;

Θα σκεφτείτε, ένα ακόμα άρθρο για τους πολύτεκνους. Τί θέλουν πάλι αυτή τη φορά; Επιδόματα; Τρόφιμα; Διευκολύνσεις;  Λοιπόν, αν γίνεται ακόμα λόγος για την πολύτεκνη οικογένεια στο άρθρο που διαβάζετε είναι γιατί βρισκόμαστε σε μια χώρα που από το 2011 μέχρι και σήμερα ο ετήσιος αριθμός θανάτων υπερβαίνει αυτόν των γεννήσεων, με μια μέση ετήσια τιμή περίπου 30.000 θανάτων περισσότερων από τις γεννήσεις (Πηγή ΕΛΣΤΑΤ). Για το 2019 δε, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η διαφορά θα ξεπεράσει τις 40.000. Από το 2011 λοιπόν και κάθε χρόνο μετά, μια μικρή πόλη των 30.000 κατοίκων εξαφανίζεται από το χάρτη. Εάν επιπλέον ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως α)η φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό, β)ότι ένα ποσοστό περίπου 15% των γεννήσεων προέρχεται από αλλοδαπές μητέρες, γ)η ασταμάτητη ροή μεταναστών στη χώρα μας, αλλά και δ) οι δημογραφικοί δείκτες σε Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία που εκφράζουν αύξηση πληθυσμού, γεννήσεις, νεανικότητα, τότε οι προβλέψεις για την πατρίδα που θα παραδώσουμε στα παιδιά ή στα εγγόνια μας γίνονται εφιαλτικές.

Παρά τα όσα περιγράφονται παραπάνω, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν διαθέτει δημογραφικά κίνητρα. Όταν αυτό επισημαίνεται συνεχώς σε εκθέσεις του ΔΝΤ και άλλων θεσμών, είναι γιατί το δημογραφικό πρόβλημα υποσκάπτει τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια ενώ συνεχώς μιλούν για οικονομική ανάπτυξη και επενδυτικές συνθήκες αντιφατικά εμμένουν να αγνοούν την ύπαρξη των πολυτέκνων και την ανάγκη για αύξηση των γεννήσεων. Να τους υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης η αύξηση των γεννήσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα επιφέρει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% (DemographictrendsinEurope.Συμβούλιο της Ευρώπης, Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Απόφαση 1864). Δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση και το τελευταίο πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό απέτυχε να αναδείξει τη σχέση οικονομικής και δημογραφικής ανάπτυξης και απέφυγε να επισημάνει τη συμβολή της πολύτεκνης οικογένειας στην ανάσχεση της δημογραφικής κατάρρευσης.

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας θα γίνει αφορμή να διεκδικήσουμε σαν Σύλλογος των 2.700 μελών- πολυτέκνων οικογενειών της Φθιώτιδας που έχουν φέρει στη ζωή πάνω από 20.000 παιδιά μόνο στα χρόνια της μεταπολίτευσης, την επαναθέσπιση των δημογραφικών κινήτρων που καταργήθηκαν και τον εμπλουτισμό τους τόσο από τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους όσο και από τους εκπροσώπους μας στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους στο μέτρο που τους αναλογούν.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση