Ολοι ενώπιον των ευθυνών τους ! (του Χρ. Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 15:41 Ολοι ενώπιον των ευθυνών τους ! (του Χρ. Αλεξανδρή)

Η απόφαση για την εγκατάσταση εργοστασίου ΧΥΤΑ στο Τρίλοφο είναι μια παλιά ιστορία που ξεκινά απο την εποχή της παλιάς ΤΕΔΚ Φθιώτιδας . Τότε θυμάμαι σε μια συνεδρίαση παρουσιάτηκε για πρώτη φορά η μελέτη της ομάδας Χουσιανάκου που δρούσε για λογαριασμό του Δήμου Λαμιέων .Η μελετητική ομάδα συγκροτήθηκε και χρηματοδοτήθηκε για να ερευνήσει εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην περιοχή της Κεντρικής Φθιώτιδας δεδομένου οτι ο σκουπιδότοπος της Λαμίας θεωρήθηκε κορεσμένος και απαρχαιωμένος για να σηκώσει ενα τόσο μεγάλο ογκο απορριμμάτων .

Μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή κάθε Δήμος προσπαθούσε –αναποτελεσματικώς πρέπει να πούμε εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων –να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις δικές του δυνάμεις . Το μόνο που καταφέραμε ηταν να διογκωθεί το πρόβλημα και σήμερα να τρέχουμε πίσω απο τις εξελίξεις για να προλάβουμε προστίματα της Ευρωπαικής Ενωσης και εντονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα . Στη Λαική Συνέλευση των κατοίκων στη Γραμμένη αν κάτι αμφισβητήθηκε εντονα ηταν ακριβώς αυτή η μελέτη που υποτίθεται αποτελούσε κάποια βάση συζητήσεων ,προβληματισμού και αναζήτησης οριστικών λύσεων στο πρόβλημα . Ουτε λίγο ,ουτε πολύ οι κάτοικοι απαιτούν σήμερα απο τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές μιας νέας κυβέρνησης να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τον οποιο σχεδιασμό και προγραμματισμό εγινε τα προηγούμενα χρόνια στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να ξεκινήσουν απο μηδενική βάση . Φτου κι απ’ την αρχή δηλαδή. Το χειρότερο είναι οτι η απαίτηση των κατοίκων που υποστηρίζεται και απο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμοστεί μια συνταγή που δοκιμάστηκε στο παρελθόν και απέτυχε οικτρά για να λύσει το πρόβλημα .

Απο αυτή την αποψη δεν κατανοούμε τις εμμονές ορισμένων τοπικών παραγόντων που βρίσκουν ευήκοα ωτα και στους κόλπους της νέας κυβέρνησης να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους Δήμους να λύσουν απο μόνοι τους ενα πρόβλημα χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών . Το κόστος των εργων θα το αναλάβει ο κρατικός προυπολογισμός . Για να στηριχθεί μάλιστα πολιτικά αυτή η αποψη επιχειρήθηκε και η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου με το πρόσχημα οτι κινδυνεύει να αλωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχέιρισης των απορριμμάτων .Ευθύνες φυσικά γι’αυτή την κατάσταση και την επίμονη αρνηση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με οικονομίες κλίμακος εχουν η κεντρική εξουσία και οι Δήμαρχοι που ολα αυτά τα χρόνια δεν εκαναν τίποτε αλλο απο το να χαιδεύουν αυτιά και να στηρίζουν κάθε διαμαρτυρία κατοίκων ακόμη και οταν προβάλλονταν παράλογα αιτήματα . Δεν κατάφερε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ηγηθεί μιας σοβαρής ενημερωτικής εκστρατείας των τοπικών κοινωνιών ωστε να μην εμφανίζεται σήμερα σαν μπαμπούλας η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στη διαχείριση των σκουπιδιών . Φυσικά με κανόνες προστασίας του δημόσιου και δημοτικού συμφέροντος .Με αναταποδοτικότητα υπηρεσιών και με οικονομικά οφέλη για τους Δήμους που εναγωνίως σήμερα ψάχνουν για χρηματοδότηση για να μην καταρρεύσουν .Αλλά και με οφέλη για τους δημότες και το κοινωνικό σύνολο .Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά στον τομέα των σκουπιδιών . Να εφαρμοστούν τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία σε αλλες ευρωπαικές χώρες . Επιλέχθηκε η αδράνεια και η τυφλή διαμαρτυρία .Χάθηκε πολύτιμος χρόνος αλλά και χρήματα που δόθηκαν απο την Ευρωπαική Ενωση γι’αυτό το σκοπό και σήμερα το πρόβλημα επανακάμπτει περισσότερο πιεστικό .Η αλήθεια είναι οτι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίστασε να αναμετρηθεί με τις ευθύνες της ,καταλήφθηκε απο αγοραφοβία ,προτίμησε να λειτουργήσει ολα αυτά τα χρόνια συνδικαλιστικά αρνούμενοι σε μεγάλο βαθμό το ρόλο της που είναι να ασκεί εξουσία και να λύνει προβλήματα . Ολα θυσιάστηκαν στο βωμό του πολιτικού κόστους και σήμερα χλευάζονται και αποδοκιμάζονται οσοι τόλμησαν να ανοίξουν εναν αλλο δρόμο προκειμένου να λυθεί πρόβλημα που κακοφορμίζει .  

 

Χρήστος Αλεξανδρής

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση