Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το νέο ασφαλιστικό και ο συνταξιούχος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 14:45 Το νέο ασφαλιστικό και ο συνταξιούχος (φωτογραφία αρχείου)

Του Χρήστου Γράβαλου, Προέδρου του Συνδέσμου Συντ/χων του Δημοσίου Ν. Φθ/δος

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία διακατέχει ανεξαιρέτως όλους τους συνταξιούχους μετά τη χθεσινή (27-2-2020) έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων του Νέου Ασφαλιστικού που θα ισχύει πλέον για τα επόμενα (50) χρόνια εντάσσοντάς μας στην ισχύ διάρκειας των μνημονιακών νόμων ανεξάρτητα των μεγάλων ανακατατάξεων που αναμένονται από το 2030 και μετά, καθιστώντας έωλο όχι μόνο τον παραπάνω ψηφισθέντα νόμο αλλά και πολλούς άλλους που αναμένονται να ψηφιστούν με μακροπρόθεσμο προοπτική χωρίς προορατικότητα για τα μελλούμενα και βλέποντας μόνο το κοντινό μέλλον.

Οι συνταξιούχοι περίμεναν το υπό συζήτηση και ψήφιση νομοθέτημα να διορθώσει τις αδικίες που έγιναν σε βάρος της για την επιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους των συντάξεων που χάθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά μόνο από το δημοσιονομικό κατάντημα της χώρας.

Σε συνάντησή μας στο ΕΒΕ Λαμίας σε ημερίδα που έγινε προ των εκλογών του 2019 ο κ. Βρούτσης είχε υποσχεθεί την αντικατάσταση του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου. Στο χθεσινό ψηφισθέντα Ασφαλιστικό Νόμο της 27-2-2020 βλέπουμε να γίνεται δεκτή η φιλοσοφία του Νόμου Κατρούγκαλου, μια και δεν αποκαθίστανται οι συντάξεις που περικόπησαν κυρίως με τους νόμους 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 οι οποίες δυστυχώς εξακολουθούν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ. αριθμ. 2287-2290/2015 ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ Αποφάσεις του δικαίωσε όλους τους συνταξιούχους κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους.
  • Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣΤΕ (Οκτώβριος 2019) ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ (ν.4051/12, 4093/12 και 3986/2011 ΕΑΣ)
  • Τα όσα κρίθηκαν με τις προγενέστερες αποφάσεις 2287-2290/2015 του ΣΤΕ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ χωρίς να ανατρέπονται από τις πρόσφατες αποφάσεις του.
  • Από την πρώτη στιγμή πολλοί έγκριτοι νομικοί διατύπωσαν την άποψη ότι οι αποφάσεις αυτές ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ τις περικοπές αλλά μόνο τον ν. Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση βλέποντας ότι με τις αποφάσεις αυτές δεν επιλύεται το ζήτημα των αναδρομικών, επιχειρεί να παγώσει το θέμα, αναμένοντας νεότερη απόφαση του ΣΤΕ που θα καθορίσει επακριβώς το χρονικό διάστημα.
  • Η απαγόρευση της αναδρομικότητας των διατάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις παραπάνω αποφάσεις ισχύει μόνο για τις διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου και ΟΧΙ για τις περικοπές των ν 4051/12, 4093/12 και 3986/11 ΕΑΣ. δηλ. οι συνταξιούχοι που ζημιώνονται από τις διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τα ποσά του νόμου αυτού, αφού οι τελευταίες αποφάσεις του ΣΤΕ το απαγορεύουν.

Με βάση τα παραπάνω βλέπουμε τους συνταξιούχους να μπλέκουν σε ένα κυκεώνα σύγχυσης – αβεβαιότητας και δεν πρέπει να ξαναγίνουν θύματα διεκδικήσεων με ατέρμονες αγωγές κλπ.

Στα προαναφερθέντα, αν προσθέσουμε ότι στο νέο ασφαλιστικό νόμο της 27-2-2020 δεν προβλέπεται η επαναφορά των επικουρικών συντάξεων στο ύψος που καταβάλλονταν πριν από τις περικοπές των μνημονιακών νόμων.

Δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους συνταξιούχους που έχουν κάτω από 30 χρόνια ασφάλισης, των οποίων οι συντάξεις έχουν μειωθεί, ενώ αυτοί που έχουν πάνω από 30 χρόνια θα λάβουν λογιστική αύξηση γιατί θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.

Βλέπουμε την τελεσίδικη κατάργηση της 13ης σύνταξης που ο νόμος την όρισε ως σύνταξη με σκοπό τη βελτίωσή της.

Τέλος η καθυστερημένη έκδοση συνταξιοδοτικών πράξεων για πολλά χρόνια δεν επιλύεται με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ αλλά δημιουργεί και ανησυχία για πιθανή μελλούμενη ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη.

Για όλα αυτά τα παραπάνω ανησυχούν οι συνταξιούχοι που βλέπουν τα πολλά χρόνια εργασίας και θυσίας τους να μετατρέπονται σε σύνταξη φιλοδώρημα και βρίσκονται σε εγρήγορση, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διαμηνύουν με σφρίγος πως ποτέ δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται μέχρι τη δικαίωσή τους.

Χρήστος Γράβαλος,
Προέδρος του Συνδέσμου Συντ/χων του Δημοσίου Ν. Φθ/δος