Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κορωνοϊός (Covid 19) και η ρευστή μετανεωτερικότητα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 13:19 Ο κορωνοϊός (Covid 19) και η ρευστή μετανεωτερικότητα

 Γράφει ο Μιχάλης Γέμελος...

Ο COVID-19, o κακόβουλος αυτός ιός, δρομολόγησε μία αργόσυρτη απειλή σε μια μόνον γωνιά του Πλανήτη, η οποία ήταν θέμα χρόνου να μετουσιωθεί σε υπαρκτό κίνδυνο για το πρωτοκαθεδρεύον έννομο αγαθό της Παγκόσμιας κοινότητας που δεν είναι άλλο από την ίδια την ανθρώπινη ζωή και την σωματική μας ακεραιότητα. Το ζούμε λοιπόν και αυτό…ο Κορωνοϊός είναι παρών και πλέον μας στραγγίζει τη ζωή, υπονομεύει τις προσδοκίες μας, ρουφάει τα όνειρά μας, μας θερίζει…miserabille visu (terrible to see)!

Ωστόσο, δεν φοβάμαι όσα μας έχουν ήδη φανερωθεί…φοβάμαι τα αφανέρωτα και όσα πρόκειται να επισυμβούν στο μέλλον, φοβάμαι τα άρρητα και υπόρρητα απόνερα που θα αφήσει πίσω του το ΄΄τσουνάμι΄΄ του κορωνοϊού, καθώς, το βιοπορτρέτο της κοινής και εφήμερης ζωής μας, ποτέ πια δεν θα είναι το ίδιο. Οι πλειοψηφίες ανά την υφήλιο καλούνται να έλθουν πλέον αντιμέτωπες με τον χειρότερο εφιάλτη τους, με το βαθύτερο υπαρξιακό φόβο και άγχος τους, με την ευθραυστότητα της ίδιας της ζωής!

Και βέβαια, η διαχείριση του φόβου, είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα μέρος της πλουτοκρατίας να αυξήσει τη κερδοφορία της, όπως για παράδειγμα μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ιατρικής έρευνας, κ.α, αν και πληροφορούμαι πως και η ίδια η πλουτοκρατία, υποκύπτει στους ίδιους φόβους και τα ίδια άγχη, επενδύοντας πακτωλό χρημάτων σε μυθικά καταφύγια (πυρηνικά και όχι μόνον…), στα οποία θα καταφύγει εάν παραστεί ανάγκη, απρόσβλητα, όπως θέλει να πιστεύει, από παντός είδους κορωνοϊούς!

Και καθώς η ρευστή μετανεωτερική εποχή που διανύουμε, θέλει τον μεταμοντέρνο άνθρωπο απογυμνωμένο από το χθες, γκετοποιημένο σε τάξεις, χωρίς καμία αναφορά σε σταθερές αξίες και παραδεδεγμένες πρακτικές, αλλά και χωρίς καμία ουσιαστική προσδοκία για το μέλλον, επιδιώκοντας μία αέναη μετάβαση στο ΄΄ εδώ και τώρα΄΄, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων στο ΄΄ πουθενά και τίποτα΄΄, οι πιθανότητες να υπάρξει μία σοβαρή προσπάθεια η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει ρότα και να τολμήσει μία εκκωφαντική μετάπτωση από την «κοινωνία της κατανάλωσης» στην «κοινωνία της ασφάλειας και της αμοιβαίας ευημερίας», επενδύοντας στον ίδιο τον άνθρωπο προς αποφυγή παρόμοιων ολέθρων στο μέλλον, είναι δυστυχώς πολύ λίγες!

Ο Κορωνοϊός είναι βέβαιο πως θα αφήσει το στίγμα του στην ψυχή του καθενός ξεχωριστά αλλά και στην συνείδηση της παγκόσμιας ανθρώπινης διασύνδεσής μας, για τα επόμενα πολλά έτη. Άλλωστε, η ίδια η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μία συνεχής διακύμανση θριάμβων και καταστροφών και η ιστορία, λένε, μας διδάσκει… εμείς όμως την διδασκόμεθα; Ας το ελπίσουμε…

Με εκτίμηση προς κάθε αποδέκτη
Μιχάλης Β. Γέμελος
Δικηγόρος