Στον απόηχο της Εθνικής Επετείου του 1940

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2014 15:03 Στον απόηχο της Εθνικής Επετείου του 1940

Μόλις  χθες γιορτάσαμε την εθνική επέτειο του ηρωικού αγώνα της Ελλάδας κατά της ιταλικής φασιστικής λαίλαπας του 1940. Η 28η Οκτωβρίου του 40 έχει μείνει φωτεινό ορόσημο στις ένδοξες σελίδες της νεώτερης ιστορίας του Ελληνισμού. Εκείνη η εποχή ήταν μια ταραγμένη περίοδος της Ευρώπης που ταρασσόταν από τις κλαγγές των όπλων και τις ομοβροντίες επίγειων και εναέριων πολεμικών μέσων του φασιστικού άξονα Γερμανίας-Ιταλίας που κατέλυαν διαδοχικά και κυριαρχικά τα ευρωπαϊκά Κράτη και τις δημοκρατίες τους.

Η Ιταλία του Μουσολίνι ζήτησε απερίφραστα και ιταμά την παράδοση της Χώρας μας. Αν και βρέθηκε απροετοίμαστη για πόλεμο, η Ελλάδα δε δίστασε να πει το ΟΧΙ κηρύσσοντας γενική επιστράτευση. Τα γεγονότα είναι γνωστά, καθώς και η περιφανή νίκη του ολιγάριθμου και στοιχειωδώς εξοπλισμένου ελληνικού στρατού.

Αυτή την εποποιία του 40 θυμάται ο ελληνικός λαός και τη γιορτάζει μεγαλόπρεπα. Τουλάχιστον τη γιόρταζε μεγαλόπρεπα έως πριν από λίγα χρόνια, γιατί τελευταία η επέτειος αυτή τυλίχτηκε από σκοτεινή ομίχλη που την προκάλεσε η αλητεία, η ασυνειδησία, η έλλειψη πατριωτικού συναισθήματος κάποιων και όλα τα κακά που απορρέουν από ανισόρροπες, αρρωστημένες και διανοητικά ανάπηρες υπάρξεις. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τα άτομα εκείνα που παρεμποδίζουν την εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους μνήμης προς τιμήν εκείνων που έχυσαν το αίμα τους στις βουνοκορφές της Πίνδου για να προστατεύσουν την τιμή και την ακεραιότητα της Πατρίδας;

Είναι τραγική η εικόνα των τελευταίων παρελάσεων με τα πλήθη των αστυνομικών για την περιφρούρηση  και για το αδιατάρακτο της γιορταστικής εκδήλωσης. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση και άφατη μελαγχολία να γίνεται η παρέλαση μέσα από τα κάγκελα! Είναι εικόνες γελοίες και συνάμα τραγικές. Κάποιοι που είναι ελεύθεροι να ασχημονούν και να  καθυβρίζουν εθνικές επετείους, ξεχνούν πως την ελευθερία τους για εξαχρειωμένες συμπεριφορές  την οφείλουν στη θυσία των ανδρών εκείνων που θαυμάστηκαν από φίλους και εχθρούς. Λησμονούν ή αγνοούν πως ο γιορτασμός των επετείων με παρελάσεις ενεργούν αφυπνιστικά, διεγείρουν το πατριωτικό φρόνημα, ιδιαίτερα της νέας γενιάς που χρειάζεται ανάλογα βιώματα για να συντηρήσει στη μνήμη της τις αρετές της φυλής μας, διαφορετικά ο κίνδυνος των αλλοτριωτικών επιρροών που ασκούνται πανταχόθεν πάνω στον εύπλαστο χαρακτήρα και την αδιαμόρφωτη προσωπικότητα των παιδιών, με τους δυνατούς ερεθισμούς που δέχονται, όχι πάντα θετικούς, ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή θέτοντας σε δοκιμασία τον προγραμματισμό των παιδαγωγικών μέτρων που αποβλέπουν στη διαμόρφωση αυτόνομων, ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών. Οι ποικίλοι πειρασμοί, οι λογής αποκλίσεις και οι ηθελημένες ή αθέλητες και ανέλεγκτες στρεβλώσεις ενεργούν δραστικά και αφομοιωτικά στο πνεύμα τους και στο συναίσθημά τους απομακρύνοντας τους από τις παραδόσεις μας και τις εθνικές μας καταβολές.

Το νεοταξικό πνεύμα μερικών , πολιτών του κόσμου, όχι μόνον αδιαφορεί, αλλά και αντιμετωπίζει σκωπτικά το όλο θέμα. Είναι τα εθνικά απόβλητα που ποτέ δεν ένιωσαν πατριωτικό ρίγος, δεν αγάπησαν τη Χώρα όπου γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν. Έτσι συνηγορούν για τη μετατροπή της σε μια μικρή γωνιά της Ευρώπης ουδέτερη, άχρωμη, αδρανή ,ανενεργή, χωρίς εθνική συνείδηση, χωρίς ταυτότητα των κατοίκων της, χωρίς κανένα κέντρο ή σημείο αναφοράς. Εκάς οι βέβηλοι!

Γιάννης Γουργιώτης

29/10/2014   

Προσαρμοσμένη αναζήτηση