Μετά το μεγάλο ΟΧΙ, θα ερθει το μεγάλο ΝΑΙ; (του Χρ. Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 13:05 Μετά το μεγάλο ΟΧΙ, θα ερθει το μεγάλο ΝΑΙ; (του Χρ. Αλεξανδρή)

Σε μια δημοσκόπηση που έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος και παρουσιάστηκε την Κυριακή το βράδυ στο Mega ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ένωση . Απο τις απαντήσεις αυτές το συμπέρασμα που προκύπτει είναι οτι τελικά ο λόγος της κυβέρνησης πείθει περισσότερο απο το λόγο των κομμάτων της αντιπολίτευσης . Τι θέλουμε να πούμε .

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρωθυπουργός αλλά και ολα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνιζαν σε ολους τους τόνους οτι το δημοψήφισμα δεν αφορά το δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή ,ούτε απο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξαρτάται η συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ένωση .Σε αντίθεση με την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έλεγαν οτι το πραγματικό δίλημμα είναι ακριβώς το αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ ή να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα .

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης δεν επιδέχονται παρερμηνείες και δεύτερες αναγνώσεις . Το 49,2 % απο τους πολίτες που ρωτήθηκαν πιστεύουν οτι το δημοψήφισμα δεν εχει να κάνει με αυτό το δίλημμα .Μάλιστα στην ιδια δημοσκόπηση εμφανίζεται ενα συντριπτικό ποσοστό 74,1% υπέρ της παραμονής στο ευρώ . Το πραγματικό ζήτημα ωστόσο ηταν και παραμένει η διαπραγμάτευση και η συμφωνία που θα κάνει ή δεν θα κάνει η κυβέρνηση .Διότι τα τεράστια προβλήματα παραμένουν και δεν εξαφανίζονται ουτε με τα δημοψηφίσματα, ουτε με τις εκλογές .

Εαν δεν εξασφαλιστεί τις επόμενες ημέρες η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ,οι Τράπεζες δεν θα ανοίξουν , οι έλεγχοι στα κεφάλαια δεν θα αρθούν ,οι ουρές στα ΑΤΜ δεν θα εκλείψουν και η ασφυξία επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα γίνει περισσότερο εντονη το επόμενο διάστημα .Υπάρχει επομένως ενα ουσιαστικό ερώτημα απο χθες το βράδυ με το ΟΧΙ να κερδίζει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα . Διευκολύνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ; Από σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση απ’ ότι ήταν τους προηγούμενους μήνες ;

Ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί οτι μέσα σε 48 ωρες θα υπάρξει συμφωνία και θα ανοίξουν οι Τράπεζες . Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρωην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μόλις χθες δήλωσε οτι η συμφωνία θα κλείσει σε 24 ωρες .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η χώρα σήμερα είναι χωρίς πρόγραμμα ,χωρίς χρηματοδότηση ,με κλεισμένες τις  Τράπεζες, χωρίς να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις και με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται υπο κατάρρευση .  Εαν μετά το ΟΧΙ και τη δεύτερη νωπή λαϊκή εντολή που πήρε η κυβέρνηση μέσα σε πέντε μήνες είναι το πρόκριμα για ενα μεγάλο ΝΑΙ στη συμφωνία ολα θα διορθωθούν .

Εάν όμως η συμφωνία δεν ερθει τότε μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα ! Κοινώς σε μεγάλες περιπέτειες .

Χρήστος Αλεξανδρής

Προσαρμοσμένη αναζήτηση