Τρίτο και φαρμακερό ! (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 23:13 Τρίτο και φαρμακερό ! (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε απο τη Βουλή μετά απο μια ολονύχτια συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις και σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί η ταφόπλακα για την  δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ,οπως ταφόπλακα αποδείχτηκαν και τα δύο προηγούμενα για τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ .

Και εξηγούμαστε : Απο το 2010 που ξεκίνησε η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου η  ελληνική πολιτική ζωή δίνει συνεχώς την εντύπωση οτι επιχειρεί  νέα ξεκινήματα ,αλλά αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι να βουλιάζει  στο τέλμα , την ανυποληψία , την ανευθυνότητα και τον λαικισμό αρνούμενη να αποδεχτεί την σκληρή πραγματικότητα . Το εχουμε γράψει πολλές φορές απο αυτή εδώ τη στήλη ,καιρός να το επαναλάβουμε για μια φορά ακόμη . Η ελευση της Τρόικας στην Ελλάδα και η υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο πιστοποίησε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την απαξίωση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας και τη γύμνια τους να διαχειριστούν υπεύθυνα και με σχέδιο την οικονομική κρίση . Το χειρότερο σήμερα είναι οτι η νέα κυβέρνηση και τα στελέχη της που καλούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα του νέου μνημονίου και να υλοποιήσουν τη νέα συμφωνία με τους εταίρους μας είναι κατά βάθος αντιμνημονιακοί .

Είναι δηλαδή πολιτικοί που εχτισαν την πολιτική τους καριέρα διακηρύσσοντας πράγματα εντελώς αντίθετα απο αυτά που καλούνται σήμερα να εφαρμόσουν . Στην ιδια λογική λίγο -πολύ κινούνται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενω ψηφίζουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα και τη νέα συμφωνία την ιδια ωρα είναι εμφανείς οι προσπάθειες που καταβάλλουν για να διαχωρίσουν τη θέση τους απο τα μέτρα του νέου μνημονίου και να περιορίσουν ετσι το πολιτικό κόστος απο την ψήφιση του τρίτου μνημονίου . Προς επιβεβαίωση των παραπάνω αρκεί να παρατηρήσουμε τις συζητήσεις που γίνονται για τα περίφημα ισοδύναμα  που ολοι ψάχνουν για να βρούν και την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους του .Συμπερασματικά ,οποιαδήποτε συζήτηση σήμερα για εξοδο απο την  κρίση και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θεωρείται απο τους ειδικούς πολύ πρόωρη αφού σύμφωνα με ολες τις ενδείξεις εχουμε μπροστά μας την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και τη μάχη της επιβίωσης για τα εκατομμύρια των ελληνων πολιτών που αντιλαμβάνονται οτι οι θυσίες τους πάνε χαμένες χωρίς προοπτική ανάκαμψης .Ολες οι κυβερνήσεις απο το 2010 και μετά πολιτεύτηκαν δίνοντας στον ελληνικό λαό μια υπόσχεση . Να καταργήσουν τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε απο την υπερχρέωση  και την χρεοκοπία .

Το μόνο που εχουν καταφέρει μέχρι σήμερα είναι η επιδείνωση της κρίσης και η χειροτέρευση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών για τους ελληνες φορολογούμενους πολίτες οδηγώντας ουσιαστικά σε διάλυση την πραγματική οικονομία . Οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας απο τη διαχείριση της κρίσης εχουν ηδη εξαντληθεί και υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες κατα πόσο η νέα κυβέρνηση  είναι προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου αξιοποιώντας το αναπτυξιακό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας ή απλά αυτό που πραγματικά θα επιδιώξει θα  είναι να κερδίσει  πολιτικό χρόνο στο παιχνίδι της παραμονής  στην εξουσία μεταθέτοντας οπως κατά κανόνα γινόταν μέχρι σήμερα την ευθύνη τήρησης των συμφωνηθέντων στο μέλλον . Αδιαφορώντας για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας .Υπάρχει ομως και ενα αλλο εξόχως σημαντικό ζήτημα .

Εάν τα συμφωνηθέντα είναι εφαρμόσιμα . Για παράδειγμα απο που τεκμαίρεται οτι η φορολογική ικανότητα των ελλήνω φορολογουμένων δεν εχει εξαντληθεί και υπάρχει ακόμη περιθώριο μεγαλύτερης φορολόγησης των εισοδημάτων ; Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο οτι απο το πακέτο των 13 δίς της δημοσιονομικής προσαρμογής του 3ου μνημονίου τα 7  δίς περίπου είναι φόροι και τα 4 δίς περικοπές συντάξεων .Μήπως εχουμε δεσμευτεί σε υπεραισιόδοξους και ενδεχομένως σε εξωπραγματικούς και κατά συνέπεια  ανέφικτους στόχους σε μια οικονομία κατάκοιτη ; Σε κάθε περίπτωση   δεν πρέπει να μας διαφεύγει , οτι η νέα  κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο σε πολύ χειρότερες συνθήκες για την πραγματική οικονομία, με τους πολίτες να βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που συνοψίζεται στη φράση ''θυσίες χωρίς ελπίδα ''.Κάτω απο αυτές τις συνθήκες  το τρίτο μνημόνιο που είναι εξίσου αντιαναπτυξιακό με τα δύο προηγούμενα , ενδεχομένως  να αποδειχθεί φαρμακερό για το πολιτικό μας σύστημα. Μια ενδεχόμενη δηλαδή οικονομική αποτυχία του τρίτου μνημονίου ισως μας φέρει αντιμέτωπους και με μεγάλες πολιτικές ανατροπές . Γνώμη μας είνια πως αν  δεν ανακοπεί ο κύκλος της κοινωνικής καταστροφής της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και δεν αλλάξει η ισοπεδωτική φορολογική και εισοδηματική πολιτική ,τότε καμία κυβέρνηση και καμία αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει  να διαχειριστεί την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού .

Χρήστος  Αλεξανδρής    

                                                                                                                                                                        

                                                                                                                 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση