Έκθεση φωτογραφίας για την παλιά Λαμία : Μια εκδήλωση που συγκίνησε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 12:29 Έκθεση φωτογραφίας για την παλιά Λαμία : Μια εκδήλωση που συγκίνησε
Ξεπέρασε τις προσδοκίες των συνδιοργανωτών ( Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Φθιώτιδας, Δήμος Λαμιέων, Διευθύνσεις Α/θμιας  και Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων) η Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα : «Η Λαμία του 19ου και του 20ου αιώνα». Η επίσκεψη εκατοντάδων Λαμιωτών – Φθιωτών και χιλίων περίπου μαθητών επιβεβαιώνει την επιτυχία της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο νεοκλασικό κτίριο (1926) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, από 8 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου 2017, μετά την ολιγοήμερη παράταση.
 
Λαμιώτες και Λαμιώτισσες συγκινήθηκαν, γιατί αντίκρισαν τα σπίτια και τις γειτονιές που μεγάλωσαν, τους δρόμους και τις πλατείες που περπάτησαν, συμμαθητές και σχολεία που έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα, εκκλησίες που προσευχήθηκαν, φίλους και γνωστούς που εργάστηκαν μαζί και  ήπιαν ένα καφεδάκι ή ένα κρασάκι σε κάποιο ταβερνάκι . Πολλές αναμνήσεις, μιας άλλης δύσκολης εποχής, αλλά πιο αθώας και ανθρώπινης. Πολλά άλλαξαν στην πόλη τους.
 
Μέσα από τις φωτογραφίες της παλιάς Λαμίας, αναδεικνύεται η ιστορική της πορεία, η αρχιτεκτονική των κτιρίων, το φυσικό περιβάλλον, τα έθιμα, οι ασχολίες των κατοίκων και τα  πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πόλη.
 
Η έκθεση Φωτογραφίας έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και γενικά στη νέα γενιά να συγκρίνουν την παλιά και τη σημερινή Λαμία, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον λάθη και αυθαίρετες ενέργειες, που αλλοιώνουν το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό πρόσωπο της πόλης.
 
Την ξενάγηση ανέλαβε ο ακούραστος εργάτης του πολιτισμού κ. Νίκος Δαβανέλλος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος και Κων/νος Τσιαλαφούτας.
 
Την Έκθεση Φωτογραφίας πλαισίωναν : Η Έκθεση εφημερίδων  Φθιώτιδας  των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Φθιώτιδας, η Έκθεση παλιών Αναγνωστικών Δημοτικού Σχολείου του Γεωργίου Σταυρόπουλου και η Έκθεση τευχών Φθιωτικού Λόγου, περιοδικού του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.
Τις φωτογραφίες για την Έκθεση προσέφεραν οι : Νίκος Δαβανέλλος, ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Φθιώτιδας, Εθνική Πινακοθήκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Μαρία Πολυμεροπούλου, Πάβια Αργυρίου, Κώστας Τσιαλαφούτας και Αθανάσιος Χρήστου.
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Μιχελής, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Δημητρίου, ο Δ/ντής Πρωτ. Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Γκούμας, η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Στερεάς Ελλάδας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Δημητρης Αργυρίου και Δημήτρης Κυρίτσης, οι Αντιδήμαρχοι Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη και Δημήτρης Κυρίτσης, η πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων Γεώργιος Κοτρωνιάς, η Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. κ. Χρυσαυγή Γλένη, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Βασιλική Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών &  Συγγραφέων κ. Βασιλική Νικοπούλου , η Προϊσταμένη των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Φθιώτιδας κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη, η Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας κ. Έφη Παπαευθυμίου, ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Δημήτριος Νάτσιος, ο καθηγητής Θεατρολογίας κ. Μιχάλης Χατζάκης, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης κ. Τζένη Παπαγιαννοπούλου και η πρόεδρος της Ένωσης  Ποντίων Φθιώτιδας κ. Συμέλα Πατσινακίδου.
 
Γενικά η φωτογραφία συμβάλλει στην ιστορική έρευνα και στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης. Καταγράφει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και αποτυπώνει την πραγματικότητα. Πραγματικότητα κοινωνική, ατομική και περιβαλλοντική. Μέσα από τη φωτογραφία διαπιστώνουμε, τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.
 
Κώστας  Τσιαλαφούτας
Δάσκαλος
Προσαρμοσμένη αναζήτηση