Δύο ακόμη μνημόνια, ο μέχρι τώρα απολογισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Μαΐου 2017 18:29 Δύο ακόμη μνημόνια, ο μέχρι τώρα απολογισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει απροκάλυπτα και χωρίς ίχνος ενδοιασμού να εξαπατά τον ελληνικό λαό. Ο κ. Α. Τσίπρας δήλωνε ότι «…θα σκίσω το μνημόνιο μόλις εκλεγώ» (13-09-2014, ΔΕΘ) και ότι «…εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη» (13-12-2014, Ηράκλειο Κρήτης). Και τώρα υπογράφει ένα ακόμη μνημόνιο!

Από το «…σκίσιμο των μνημονίων» η κυβέρνηση μας πήγε στην «…περήφανη διαπραγμάτευση» που είχε ως συνέπεια την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, την καταστροφή της οικονομίας, την υπερχρέωση των ταμείων, την υπερφορολόγηση των πολιτών και τη φτωχοποίηση της χώρας.  

Η «…περήφανη διαπραγμάτευση» οδήγησε στο 3ο μνημόνιο, το οποίο επέβαλλε ένα τεράστιο κύμα περικοπών και φόρων και παρέδωσε με το Υπερταμείο την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για 99 χρόνια στους δανειστές.  

Η κυβέρνηση τώρα υπογράφει 4ο μνημόνιο προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, μετά από 16 μήνες «…διαπραγμάτευσης»! 4ο Μνημόνιο χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Ο κ. Τσίπρας ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και τελικά παίρνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση.

Με τα μέτρα που θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση, ο λογαριασμός Τσίπρα–Καμμένου φτάνει τα 12,5 δις ευρώ. Είναι 8,5 φορές περισσότερα από όσα προέβλεπε το περιβόητο «e-mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014. Το 4ο Μνημόνιο φέρνει πρόσθετα βάρη μισού δις ευρώ για το 2018, μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019-2020, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμη χρόνια.   

Το θράσος του κ. Τσίπρα δεν έχει όρια, αφού υπόσχεται αντίμετρα αποκρύπτοντας ότι θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το στόχο του πολύ υψηλού πλεονάσματος του 3,5%. Βεβαίως, αποκρύπτει ότι αν δεν λάμβανε νέα σκληρά μέτρα για τους πολίτες, αν δεν βύθιζε την οικονομία στο χάος τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για αντίμετρα.  

Υπόσχονταν 13η σύνταξη και τώρα κόβουν και τη 12η.  Θα υπέβαλλαν παραίτηση αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τις 9.000 ευρώ και σήμερα δέχονται αφορολόγητο 5.681 ευρώ. Διαφημίζουν το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και αποσιωπούν την άγρια φορολογία που διαλύει τη μεσαία τάξη και εξοντώνει την παραγωγική Ελλάδα. Επέβαλαν λιτότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που τους ζητούσαν και τώρα υπερηφανεύονται για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Και, δυστυχώς, ταυτόχρονα, προσφέρουν και επιχειρήματα σε όσους ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μικρότερα πλεονάσματα.

Είναι βαρύ το τίμημα της αναξιοπιστίας και της ανικανότητας του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Τα μέτρα που θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή δεν υπήρχαν ένα χρόνο πριν.

Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε ένα 4ο Μνημόνιο για να μείνει στην εξουσία δεσμεύοντας τη χώρα για πολλά χρόνια. Ένα μνημόνιο διαφορετικό και χειρότερο από τα προηγούμενα. Ένα μνημόνιο που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας, δίχως να περιλαμβάνει πρόβλεψη για χρηματοδότηση. Ένα Μνημόνιο που φτωχοποιεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ειδικά την μεσαία τάξη.

Η ΝΔ έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση απέναντι στην μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που ενορχηστρώνει η σημερινή Κυβέρνηση. Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα!

Η ανάγκη πολιτικής αλλαγής είναι επιτακτική. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, με ξεκάθαρες θέσεις που θα είναι ικανή να σταθεί δίπλα στους πολίτες, με οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές δίκαιες, κοντά στους ευάλωτους και αδύναμους. Η

Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν τη μόνη αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση για την έξοδο της πατρίδας από το φαύλο κύκλο της κρίσης.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση