Ο φόβος έφυγε, η ελπίδα ήρθε! (Του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 12:27 Ο φόβος έφυγε, η ελπίδα ήρθε! (Του Χρήστου Αλεξανδρή)

Σε μια δημοκρατία ,η πολιτική χρειάζεται πάντοτε τη νομιμοποίηση στην κάλπη . Ετσι αλλωστε χτίζονται οι ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις και συμμαχίες σε μια χώρα που αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων .

Το αποτέλεσμα των εκλογών που ανέδειξε ως μεγάλο νικητή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ηταν η δίκαιη τιμωρία μιας κυβέρνησης που αλλα είχε υποσχεθεί πριν δυόμισυ χρόνια στον ελληνικό λαό και αλλα εκανε αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας .

Τα χρόνια που προηγήθηκαν απο το 2010 και υστερα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας εγινε το αλλοθι για την εφαρμογή μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής που σε κάθε περίπτωση χαράτσωνε και τιμωρούσε αλύπητα τους ελληνες φορολογούμενους πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να κάνουν κάτι με την εργασία τους και τον ιδρώτα τους . Τιμωρούσε ουσιαστικά τις δυνάμεις του μόχθου και της εργασίας ,τις δυνάμεις της παραγωγής και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καταστρέφοντας οικονομικά και κοινωνικά τη μεσαία τάξη .

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με ενα πρόγραμμα οικονομικού στραγγαλισμού και ασφυξίας και αισθάνθηκαν εντονα στο πετσί τους την κοινωνική περιθωριοποίηση ,τα λουκέτα ,τη φτώχεια και την ανεργία .Δεν το είδαμε μόνο στην Ελλάδα ,αλλά σε ολες τις χώρες του ευρωπαικού νότου .

Τα τελευταία πέντε χρόνια σε ευρωπαικό εδαφος καμία χώρα δεν κατάφερε να βγεί απο την κρίση χωρίς εναν μεγάλο πολιτικό αναδασμό . Το μήνυμα είναι οτι συντηρητικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν την αυστηρή πολιτική λιτότητας της Μέρκελ τιμωρούνται απο τους πολίτες . Θυμίζουμε : Με την πρώτη ευκαιρία οι Γάλλοι αντικαθιστούν τον Σαρκοζί ,με τον σοσιαλιστή Ολάντ ,ο οποίος υπόσχεται μια περισσότερο κοινωνική πολιτική .

Το 2012 οι ελληνες πολίτες τιμωρούν σκληρά το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ για την πολιτική της λιτότητας και στη θέση του εκλέγουν τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά που παρίστανε τον ορκισμένο αντιμνημονιακό και απέρριπτε απο τη θέση της αντιπολίτευσης την πολιτική της λιτότητας . Στην Πορτογαλία η σοσιαλιστική κυβέρνηση τιμωρείται απο τους πολίτες με το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας της ,ενω ανάλογες ηταν οι εξελίξεις στην Ισπανία και την Ιταλία .

Σε ολες τις χώρες του ευρωπαικού νότου οι πολίτες αγανακτούν με τις πολιτικές της λιτότητας και αντιδρούν στις κάλπες στέλνοντας στην αντιπολίτευση αυτούς που κυβερνούν .

Αντιλαμβάνονται οτι η οικονομική κρίση και οι ισοπεδωτικές πολιτικές σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται εχουν ανατρέψει το βιοτικό τους επίπεδο ,τις ιδιες τις ζωές τους . Διαπιστώνουν οτι η πολιτική διάσωσης του ευρώ τους φέρνει ολο και περισσότερη εξαθλίωση ,υψηλότερους φόρους ,ανεργία και διαρκή υφεση γι’αυτό και αντιδρούν προσπαθώντας απο κάπου να πιαστούν.

Αλλάζουν τις κυβερνήσεις τους απαιτώντας και διεκδικώντας αλλαγή πολιτικής ,σταθεροποίηση της οικονομίας και ανάπτυξη με εργασία .Αντιμέτωπη με αυτό το μεγάλο στοίχημα θα βρεθεί απο σήμερα και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ . Θα καταφέρει να το κερδίσει ;  

Χρήστος Αλεξανδρής

Προσαρμοσμένη αναζήτηση