Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις περιφερειακής ανάπτυξης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 23:44 Προτάσεις περιφερειακής ανάπτυξης

του Ιωάννη Γ. Γεωργαντά* (Μέρος 1ο)

Σε μία εποχή έντονης αποεπένδυσης και τεράστιας οικονομικής δυσχέρειας καλούμαστε να δουλέψουμε την πρόταση μας για την περιφερειακή ανάπτυξη. Να βρούμε δηλαδή τους τρόπους, τις μεθόδους και τα εργαλεία με τα οποία θα εδραιωθεί σε στέρεες βάσεις.

            Λέμε συχνά πως ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και αυτό είναι αληθές. Ωστόσο η βιομηχανία αυτή δε μας αφορά όλους. Αφορά δυστυχώς τους κατοίκους μίας σχετικά περιορισμένης γεωγραφικής έκτασης.

            Θα έπρεπε να υπάρχει τουριστικό προϊόν στο σύνολο της επικράτειας και αναμφίβολα στην περιοχή μας!

            Έχουμε όμορφο περιβάλλον, πλούσια ιστορία και πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό με σπουδές, ξένες γλώσσες και άλλα προσόντα ώστε υποστηρίξει την τουριστική ανάπτυξη.

            Εδώ όμως χρειάζεται η συμβολή της πολιτείας και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

            Για παράδειγμα στην πόλη μας, στον Δήμο Λαμιέων:

  • Μπορούμε να επενδύσουμε σοβαρά και με σχέδιο στην ανάδειξη ιστορικών και άλλων τοπίων.
  • Μπορούμε να συμμετέχουμε με σαφή στόχευση σε εκθέσεις και άλλες εξωστρεφείς δράσεις.
  • Μπορούμε να επιδιώξουμε τη διοργάνωση συνεδρίων, φεστιβάλ και άλλων μικρής ή μεγάλης κλίμακας δρώμενων.

Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!

Αρκεί να δουλέψουμε σκληρά και σε μερικά χρόνια θα απολαύσουμε τους καρπούς της προσπάθειας μας! Χρειάζεται βούληση και γνώση. Βούληση χωρίς ανθρώπους με γνώση σίγουρα δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ίδιο βέβαια θα συμβεί αν έχουμε ανθρώπους με γνώση αλλά χωρίς ατσάλινη βούληση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Κλείνω το πρώτο αυτό μέρος των προτάσεων περιφερειακής ανάπτυξης με ένα παράδειγμα ενισχυτικό της επιχειρηματολογίας μου πως χρειαζόμαστε ανθρώπους στα κοινά που να θέλουν και να μπορούν!

Το 2021 η Ελλάδα θα αναλάβει για ακόμα μία φορά τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης. Μια διοργάνωση που εμπνεύστηκε η Μελίνα Μερκούρη και έχει προφανή οικονομικά και ευρύτερα οφέλη για τη διοργανώτρια πόλη. Την ανάληψη πέτυχε η Ελευσίνα ανάμεσα στις 19 υποψήφιες ελληνικές πόλεις. Στις 19 πόλεις που κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας περιλαμβάνονταν οι όμορες πόλεις του Βόλου, της Λάρισας ακόμα και το Μεσολλόγι!

Την επόμενη φορά, στο επόμενο μεγάλο γεγονός, ας έχουμε την έμπνευση και το θάρρος να είμαστε και εμείς παρόντες!

*ο Ιωάννης Γ. Γεωργαντάς είναι καθηγητής Φυσικός-Μετεωρολόγος, τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.