Πανεπιστήμιο και ...ομελέτα (του Γιάννη Μακρή)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 19:41 Πανεπιστήμιο και ...ομελέτα (του Γιάννη Μακρή) (φώτο αρχείου)

Ο λαός μας λέει: «Ομελέτα δεν γίνεται, χωρίς να σπάσεις αυγά». Εδώ και καιρό παρακολουθώ τη συζήτηση που γίνεται για τη στέγαση του Πανεπιστημίου στη Λαμία,  αλλά αυγά … δεν έχουν σπάσει. Καιρός  είναι να γίνει κι αυτό, για να αναλάβει  καθένας τις ευθύνες του δημόσια και επώνυμα.

Υπάρχει μια μειοψηφική, οργανωμένη, πολύ εκδηλωτική ομάδα που εκπροσωπείται από γονείς μαθητών του 16ου Δ.Σ  και δασκάλους, η οποία προσπαθεί με «τσαμπουκά» να επιβάλλει την άποψή της ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να στεγαστεί αλλού  και προτείνει μάλλον ανεφάρμοστες λύσεις. Και δεν ομολογούν ότι η πολιτεία καλώς και ίσως από τις λίγες φορές διέγνωσε έγκαιρα το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν μετά από 5-6 χρόνια και αποφάσισε την κατασκευή νέου διδακτηρίου για τη μεταστέγαση του 16ου ΔΣ. Το νέο διδακτήριο έγινε, αλλά δυστυχώς στεγάστηκε σ΄ αυτό  άλλο σχολείο και σήμερα ως, άλλοι Λεωνίδαι , γονείς και δάσκαλοι του 16ου λένε «Μολών λαβέ». Δεν δίνουμε το διδακτήριο… Λες και το διδακτήριο τους ανήκει! Τα διδακτήρια όμως είναι ιδιοκτησία του κράτους και στεγάζει σ΄ αυτά τις σχολικές μονάδες που αυτό κρίνει.

Και υπάρχει και η «σιωπηλή»,  όπως πάντα, πλειοψηφία, η οποία λέει: Εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα; Δεν έχουμε θεσμικό ρόλο να παίξουμε σ΄ αυτό το θέμα. Όμως μέσα σ΄ αυτή την πλειοψηφία υπάρχουν πολλοί που δεν δικαιούνται να κάνουν τον κωφάλαλο. Και υπάρχουν και οι θεσμικά υπεύθυνοι –ίσως δεν τους γνωρίζουμε όλους και το βαθμό συμμετοχής τους- να δώσουν τη λύση αλλά και άλλοι που έχουν βαρύνουσα γνώμη, που μπορεί να βοηθήσει στη λύση, αλλά μάλλον δεν τη λένε εκεί που πρέπει, ίσως μόνο στα… πηγαδάκια.

Φυσικά εδώ υπάρχει ευθύνη των «αρμοδίων» που επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Τώρα όμως τι λένε οι αρμόδιοι; Μήπως χαϊδεύουν αυτιά; Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Βρισκόμαστε στο και πέντε, ούτε καν στο παρά πέντε. Πρέπει καθένας να  πει  ευθαρσώς και επωνύμως τη γνώμη του.

Τι λένε οι υπηρεσιακοί παράγοντες; Τι λέει ο δήμαρχος, κυρίως, και η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη; (κάποιος δημοτικός σύμβουλος ακούστηκε να λέει: Το πήρε πάνω του το θέμα ο ίδιος ο δήμαρχος. Ναι, από αυτό το πλευρό να κοιμάστε. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι δεν έχετε άποψη; Πότε θα την πείτε;) Ακούμε για λύσεις Α, Β, Γ. Ποιες είναι αυτές; Να γίνουν ιεραρχημένα γνωστές.  Όχι η λύση που προτείνει ο ένας και ο άλλος άσχετος, αλλά αυτές που έκαναν δεκτές οι αρμόδιοι, εκτός εισαγωγικών. Κύριε δήμαρχε, η ευθύνη σας είναι μεγάλη. Επωμιστείτε τη με το θάρρος που πρέπει να διακρίνει τον ηγέτη ενός δήμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Οι βουλευτές της Φθιώτιδας,  μπορεί να μην έχουν θεσμικό ρόλο στη λύση του προβλήματος, έχουν όμως υποχρέωση να ανακοινώσουν τη γνώμη τους και την πρότασή τους και να πιέσουν γι΄ αυτή. Αλλά και ο Περιφερειάρχης ας μην καλύπτεται πίσω από την θεσμική του ασυλία, που καθορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του.. Εδώ πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα με κίνδυνο τρομερών επιπτώσεων, αν το πανεπιστήμιο δεν έχει πού να στεγαστεί και ίσως μας πουν τότε ελάτε στο Βόλο ή στη Λάρισα, εμείς έχουμε χώρους να σας στεγάσουμε. Κι εσείς κ. περιφερειάρχη, μπορεί και να φύγετε προς Αθήνα μεριά, όπως μετ΄ επιτάσεως φημολογείται, εμείς όμως θα είμαστε εδώ…

Εσείς κύριοι Φθιώτες βουλευτές έχετε ιερή υποχρέωση να το κάνετε μέγιστο θέμα  το θέμα της στέγασης του Πανεπιστημίου, γιατί ενέχει εν σπέρματι τη φυγή των τμημάτων από τη Λαμία, όχι αμέσως ίσως, αλλά λίγο αργότερα και σταδιακά!

Και απορώ πώς δεν το σκέφτηκε ο δραστήριος κατά τα άλλα διεκδικητής της περιφέρειας στερεάς, ο νυν δήμαρχος Στυλίδας. Να σου βάλω ιδέες, κύριε Γκλέτσο!...     Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν. Θα σου δώσει πολλούς πόντους το θέμα του Πανεπιστημίου, αφού δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανείς άλλος.  

Ζητώ  συγγνώμη, αν κάνω λάθος για μερικές περιπτώσεις, αλλά θα τολμήσω να πω ότι η ευθύνη είναι μοιρασμένη, αν  δημόσια πρόσωπα δεν φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν ευρέως τη γνώμη τους. Ήδη έχω υπόψη μου κάποιες θετικές περιπτώσεις που δεν θέλω να τις κάνω ακόμα γνωστές, αν δεν πληροφορηθώ καλύτερα και περισσότερες.

Άλλωστε προβλέπω να χρειαστούμε υλικό και για επόμενες …ομελέτες! 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση