ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (του Γιάννη Γουργιώτη)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 12:08 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (του Γιάννη Γουργιώτη)

Η Παιδεία μιας οργανωμένης κοινωνίας  προσδιορίζεται από το ποιον της τελευταίας, ήτοι από το συνολικό πολιτιστικό της υπόβαθρο. Η εκπαίδευση είναι τελικά η θεμελιακή συνιστώσα που δίνει υπόσταση στο περιεχόμενο και στη φαινομενολογία αυτής της παιδείας. Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται ο ρόλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας για το σχηματισμό της μορφής και της ιδιοσυστασίας της παιδείας, που διαμορφώνεται βήμα -βήμα από μια σωστά οργανωμένη εθνική εκπαίδευση.

Είναι γεγονός πως η  εκπαίδευση ενός λαού, συνεπώς και του ελληνικού, δεν είναι μονοδιάστατη, μονολιθική, μονίμως αμετάβλητη και παγιωμένη στη χρονική διάσταση. Καθώς οι συνθήκες: πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές μετεξελίσσονται στη ροή των χρόνων, οι σκοποί και οι αντικειμενικοί στόχοι στην Ελλάδα, ακολουθούν νομοτελειακά την ίδια διαδικασία μετεξέλιξης. Υπάρχουν, εντούτοις, μερικές βασικές σταθερές στην κοινωνική ζωή της Χώρας που πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητες και αναλλοίωτες. Στη βάση αυτών των σταθερών παραμένει στέρεα και απαρασάλευτη στο χρόνο η φυσιογνωμία ή φαινομενολογία,  όπως αναφέρω πιο πάνω, της εθνικής ταυτότητας.

Η εκπαίδευση ως τροφοδότης της εθνικής ύπαρξης, είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική κοινωνική σταθερά. Συνεπώς, κάποιες ενέργειες του πολιτικού παράγοντα με μεταρρυθμιστική πρόθεση, με το άλλοθι της προοδευτικότητας, έχουν ως συνέπεια να προκαλέσουν αλλοιώσεις ή μεταβολές στο περιεχόμενο αυτής της σταθεράς, της οποίας η υπέρβαση των κρίσιμων ορίων της μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί στο ζήτημα της εθνικής παιδείας. Τέτοιες μεταρρυθμιστικές κινήσεις πρέπει να θωρούνται ανεπίτρεπτες και σαφώς αντίθετες προς την ύψιστη εθνική δεοντολογία, η οποία τελικά υπηρετεί τη διατήρηση και τη διασφάλιση της εθνικής ταυτότητας.

Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ή η πρόθεση τέτοιων μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να στοχεύουν στην ικανοποίηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Όσοι το επιχειρούν, παίζουν «εν ού παικτοίς»! Η εκπαίδευση δεν προσφέρεται για πρόχειρους πειραματισμούς ή για πολιτικό εντυπωσιασμό ή για νεωτερικές δήθεν αλλαγές στο πιο ευαίσθητο πεδίο της εθνικής ζωής. Κάθε λανθασμένη κίνηση έχει τις αντανακλάσεις της στην πνευματική εξέλιξη και στον ψυχισμό της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Οι όποιες αλλαγές των εκπαιδευτικών ζητημάτων πρέπει να γίνονται, ασφαλώς, υπό τη σκιά των πολύμορφων γενικών εξελίξεων, αλλοδαπών και ημεδαπών, στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης κοινότητας. Να γίνονται, εντούτοις, με τους όρους και τις συνθήκες που αναφέρω πιο πάνω. Διαφορετικά πραγματοποιούμενες γίνονται επιζήμιες για την εθνική μας υπόσταση, η οποία, δυστυχώς, υποβαθμίζεται επικίνδυνα χρόνο με το χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας επιβίωση και τα εθνικά μας ιδεώδη των οποίων ο αριθμός των οπαδών συρρικνώνεται απελπιστικά τα τελευταία χρόνια

                            

                                   Γιάννης Γουργιώτης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση