Το μεγάλο παζάρι: Η αναβάθμιση των F-16 και η ελάφρυνση του χρέους

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 09:18 Το μεγάλο παζάρι: Η αναβάθμιση των F-16 και η ελάφρυνση του χρέους

Ένα από τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Τραμπ  και του Τσίπρα, αποτέλεσε η  "πρόθεση"  των ΗΠΑ να βοηθήσουν  αμυντικά την Ελλάδα.  Ήδη στον ιστότοπο  http://www.dsca.mil/major-arms-sales/government-greece-upgrade-f-16-aircraft-f-16-block-v-configuration  της  Υπηρεσίας  Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ,  αναρτήθηκε   ανακοίνωση για το πρόγραμμα αναβάθμισης  123 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, κόστους  2.404 δις $ .

Όταν ο πρωθυπουργός  αναχωρούσε στις ΗΠΑ είχε δημιουργηθεί η προσδοκία ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, εξοπλίζουν την διαπραγματευτική του φαρέτρα, προκειμένου να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για την χώρα, τη στιγμή που η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί  δύναμη σταθερότητας και προστασίας στην περιοχή,  για όλον τον προηγμένο κόσμο

Η αναβάθμιση των F-16 της Ελληνικής Π.Α, οπωσδήποτε  προκαλεί κάποια ανησυχία στην Τουρκία, ανεξάρτητα από την συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας F-35.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed  Martin.

Το ερώτημα είναι που θα βρει  η χώρα τα χρήματα για να καταβάλει το ποσό των 2.404 δις $  στις  ΗΠΑ.

Για τις υπηρεσίες τους απέναντι στις ΗΠΑ, το Ισραήλ χρηματοδοτείται με 3,5 δις $ κάθε χρόνο, η  Αίγυπτος με 2, η Ιορδανία με 500 χιλ $, κλπ…

Η Ελλάδα δεν παίρνει τίποτα και δεν δείχνει να διεκδικεί κάτι.  Επιπλέον δεν γνωρίζουμε εάν συζητήθηκε το θέμα της χρονικής επέκτασης – ανανέωσης της χρήσης της βάσης της Σούδας,  η οποία λόγω της αστάθειας που παρουσιάζει την περίοδο αυτή η περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη, είναι πιο σημαντική ακόμα και από την περίοδο του αραβοϊσραηλινού πολέμου.

Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν αιτήματα χορήγησης ή αναβάθμισης στρατιωτικού εξοπλισμού, για λόγους προστασίας της τεχνογνωσίας τους ή εμπάργκο, συνεπώς η ελληνική πλευρά δεν πέτυχε κάτι σημαντικό, που οι ΗΠΑ ενέκριναν την αναβάθμιση των F-16 σε  F-16 Block V.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συμφωνίες παροχής ή αναβάθμισης υλικών, η κάθε χώρα πελάτης των FMS των ΗΠΑ, καταβάλει 3,5 % - 5,7 %, επί του συνολικού ποσού ως διαχειριστικό κόστος. Επίσης η καταβολή της συνολικής οφειλής των 2,404 δις $, θα ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση του έργου της αναβάθμισης  και θα αρχίσει σχεδόν με την υπογραφή της συμφωνίας.  

Τα αναβαθμισμένα F-16 θα απαιτήσουν στην συνέχεια και υψηλότερου κόστους συντήρηση, δηλαδή προμήθεια και συντήρηση υλικών από εταιρείες των ΗΠΑ.

Ακόμα ο Τραμπ εξήρε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα, για  το ποσοστό (>2 %)  επί του ΑΕΠ της,  που καταβάλει για αμυντικές δαπάνες  στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Μετά από τις παραπάνω απλές σκέψεις, ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Έλληνας ΥΕΘΑ, μάλλον θα πρέπει να προσδοκούν στην βοήθεια του ΔΝΤ για μια καλή ελάφρυνση του χρέους, διαφορετικά o τρόπος χειρισμού της αναβάθμισης των F-16 δεν θα είναι και ο πλέον πετυχημένος. Για το καλό της χώρας όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να ευχηθούμε να συμβεί το πρώτο.  Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί ετοιμοπόλεμες ΕΔ.

Γιώργος Μουρουζίδης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση