Δύο «ψύλλοι» ενοχλούν την Αμερική (του Γιάννη Μακρή)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 22:31 Δύο «ψύλλοι» ενοχλούν την Αμερική (του Γιάννη Μακρή)

Συνέβη παλαιότερα αλλά είναι επίκαιρο. Και τότε (1964) συναντήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον που του ζήτησε να αποδεχθεί το σχέδιο Άτσεσον που προέβλεπε διχοτόμηση της Κύπρου και παραχώρηση του Καστελόρριζου στην Τουρκία. Ο Γεώργιος Παπανδρέου αρνήθηκε επιχειρηματολογώντας ότι:

α. το ελληνικό σύνταγμα δεν επιτρέπει πώληση-παραχώρηση ελληνικού εδάφους και

β. είμαστε δημοκρατική χώρα και πρέπει να αποφανθεί το κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον έδωσε την εξής κυνική απάντηση στον πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτον Αλ. Μάτσα, όταν τον ρώτησε, αν ο Γ.Π. επιμείνει στην οριστική απάντηση της Ελλάδας περί δημοκρατίας, κοινοβουλίου κτλ.

Τζόνσον: «Η Αμερική είναι ελέφαντας. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι «ψύλλοι». Αν εξακολουθούν να φέρνουν φαγούρα στον ελέφαντα, μπορεί να τους ρουφήξει με την προβοσκίδα του! Κι έπειτα ποιος νομίζει ότι είναι ο πρωθυπουργός σας. Δεν μπορώ να έχω έναν δεύτερο Ντε Γκωλ στα πόδια μου. Και αναφορικά με τη Δημοκρατία, τη  Βουλή και το Σύνταγμά σας μπορεί να μην κρατήσουν και πολύ…»

Και οι μεγαλύτεροι θυμούμαστε ότι πράγματι δεν κράτησαν για πολύ… Σ ε λίγα χρόνια ήρθε η δικτατορία και τα σάρωσε και δημοκρατία και βουλή και σύνταγμα… Κι εμείς αναρωτιόμασταν, αν η Αμερική έπαιξε ρόλο στη εγκαθίδρυση της δικτατορίας!!!

Μήπως και τώρα ο «ψύλλος» της Ελλάδας έφερε φαγούρα στον αμερικανικό ελέφαντα;

Πρόσεξε κ. Τσίπρα! Οι «μεγάλοι» μόνον, όταν έχουν να κερδίσουν, και μάλιστα πολλά, κάνουν ελάχιστες παραχωρήσεις. Βέβαια, ο Γ.Π. μετά τις συναντήσεις προείπε στους συνεργάτες του: «Τελειώσαμε. Οι μεγάλοι δεν τα συγχωρούν αυτά…»

Όμως ας μην αυθαδιάζουν οι ηγέτες της υπερδύναμης. Γιατί, ενώ ο ελέφαντας μόλις πριν από λίγο εμφανίστηκε στην ιστορίακαι δεν ξέρουμε πόσο μακροχρόνιομέλλον θα έχει, οι «ψύλλοι» Ελλάδα και Κύπροςέχουν ιστορία χιλιάδων ετών και μάλιστα την ενδοξότερη ιστορία του κόσμου!!!

Γιάννης Μακρής

Προσαρμοσμένη αναζήτηση