Περί υβριδικού πολέμου (του Γιώργου Καλλιώρα)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018 11:09 Περί υβριδικού πολέμου (του Γιώργου Καλλιώρα)

Τελευταία όλο και πληθαίνουν τα άρθρα ειδικά στο διαδίκτυο που αναφέρονται στις ιδιαίτερες ικανότητες του Τούρκικου στρατού στην μέση Ανατολή, αλλά και στις ηγετικές αρετές του Ταγιπ Ερντογάν. Όλα αυτά τα άρθρα καλύπτονται πίσω από ένα πέπλο “σοβαρότατος , αντικειμενικότητας και εξακριβωμένων στρατιωτικών πληροφοριών”.

Κάποτε ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τζου είχε πει ότι «η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό σου χωρίς μάχη».

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η Πατρίδα μας δέχεται εδώ και πολύ καιρό τον συγκεκριμένο είδος πολέμου από την γείτονα χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η προετοιμασία πολλών ετών στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί παράγοντες, όπως επιστήμονες ,διπλωμάτες, πολιτικοί, στρατιωτικοί, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κατάσκοποι, προδότες, αφελείς αντίπαλοι, σύμμαχοι και πολλοί άλλοι που ούτε φτάνει το μυαλό μας.

Στόχος του υβριδικού πολέμου είναι η ηθική κατάπτωση του αντίπαλου έθνους, πριν την γενική επίθεση. Η τρομοκρατία, η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, ο εκφοβισμός των πολιτών, η άσκηση πολιτικής πίεσης και η έμμεση ή άμεση υποστήριξη σε εξτρεμιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (με αναρτήσεις και βίντεο που καλούν και απειλούν με νέα χτυπήματα), αποτελούν μόνο μερικά από τα συνθετικά στοιχεία του υβριδικού πολέμου.

Στην περίπτωση μας, στον υβριδικό πόλεμο που δέχεται η χώρα μας από την γείτονα Τουρκία, μαζί με όλα τα παραπάνω, μέσα υβριδικής επίθεσης χαρακτηρίζονται το προσφυγικό και η εισβολή της Τουρκικής κουλτούρας μέσω των Τουρκικών σίριαλ. Σαν στοιχεία υβριδικού πολέμου μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ,(εξευτελισμός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, στα μάτια του Ελληνικού λαού) και η απόπειρα εμβολισμού του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης «090 Γαύδος» (επίδειξη ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο, πάλι στα μάτια του Ελληνικού λαού).

Ο συγκριμένος υβριδικός πόλεμος της γείτονος έχει σαν στόχο το ηθικό του ελληνικού λαού αλλα και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο κύριος στόχος του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας είναι να πάψει ο ελληνικός λαός να εμπιστεύεται τις ικανότατες ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ,επειδή είναι πολύ πιο ικανές από τις αντίστοιχες Τούρκικες. Το κακό με τον υβριδικό πόλεμο είναι, ότι είναι τόσο έξυπνος, που για να τον καταλάβεις, αλλά ακόμη περισσότερο για να τον αντιμετωπίσεις πρέπει να είσαι ειδικός , να τον έχεις σπουδάσει, ή να έχεις εκπαιδευτεί στο πως θα τον αντιμετωπίσεις.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο πρέπει το ελληνικό κράτος να βρει τους κατάλληλους χειρισμούς που θα τονώσουν το ηθικό του ελληνικού λαού, αλλά παράλληλα να τους δείξει με ποιον τρόπο θα έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους εγγυητές των συνόρων μας ,τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά και στα σώματα ασφαλείας .

Γιώργος Καλλιώρας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση