Ο άνθρωπος νικάει τον εαυτό του!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 17:12 Ο άνθρωπος νικάει τον εαυτό του!

Του Γιάννη Σαρακιώτη*

Με αφορμή την επιτυχημένη διεξαγωγή του φετινού ‘Lamia Night Run’, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένες από τις αρετές, με τις οποίες ο αθλητισμός μπορεί να συνδράμει τόσο στη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου ως προσωπικότητα, όσο και ευρύτερα στην κοινωνία ως σύνολο.

Τις συγκεκριμένες αρετές έχουμε την τάση να ξεχνούμε όσο μας παρασύρουν οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας. Βεβαίως, δε θα ήθελα να σταθώ απλώς στις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία και στην ευεξία, κάτι που είναι αυτονόητο, αλλά να επισημάνω όλα εκείνα τα θετικά που επιφέρει στην προσωπικότητα του ατόμου. Ο αθλητισμός, ήδη από την αρχαιότητα, αποτελούσε την καλύτερη μέθοδο για να διδαχτεί αλλά και να αποκτήσει κανείς την καλώς νοούμενη πειθαρχία, την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε βλέποντας πώς οι αθλητές καταφέρνουν να επιβάλουν το πνεύμα στο σώμα τους!

Διαμέσου του αθλητισμού καλλιεργείται η άμιλλα και η επιμονή στο στόχο, καλλιεργούνται όμως και ορισμένες από τις υψηλότερες αξίες του ανθρώπου όπως η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στον αντίπαλο και στην προσπάθεια που αυτός έχει καταβάλει. Αυτές οι αρετές δυστυχώς δεν μπορούν να διδαχτούν σε θεωρητικό επίπεδο, είναι απολύτως βιωματικές κι από τη στιγμή που γίνουν κτήμα μέσα στη συνείδηση του ατόμου θα τον ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή του και θα τον συνοδεύουν στον οικογενειακό, στον εργασιακό αλλά και στον κοινωνικό του βίο. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία, όπου ο σεβασμός και η εντιμότητα θα ήταν όχι στο πίσω μέρος του μυαλού των πολιτών αλλά στο… μπροστινό. Η ουτοπία αυτή, επιτρέψτε μου την ίσως υπεραπλουστευμένη διαπίστωση, μπορεί να σμιλευτεί μέσα από τον αθλητισμό όχι μόνο στα πρώτα στάδια αλλά σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής μας.

Είναι γνωστό πως στην εποχή μας σε πολλές περιπτώσεις ο αθλητισμός ακολουθεί τον ανταγωνιστικό δρόμο του πρωταθλητισμού βάζοντας σε δεύτερη μοίρα αξίες όπως το ήθος και το ιδανικό του ευ αγωνίζεσθαι, ασκώντας μεγάλη πίεση στους αθλητές για την κατάκτηση της νίκης και της πρώτης θέσης. Χωρίς να μειώνεται η αξία του πρωταθλητισμού κι εστιάζοντας την οπτική μας στις νέες γενιές, στα μικρά παιδιά και στους εφήβους, ως κοινωνία αλλά και ως θεσμικοί παράγοντες ας προτρέψουμε τους νέους αυτούς ανθρώπους να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό. Τούτο δε συνεπάγεται ότι πρέπει να τους εμφυσήσουμε την πεποίθηση πως η νίκη είναι το σημαντικό γεμίζοντάς τους άγχος, αλλά πως σημασία έχει η άσκηση του πνεύματος που γίνεται διά της σωματικής εξάσκησης. Να τους δείξουμε τα παραδείγματα των αθλητών εκείνων που σήκωσαν τον πεσμένο συναθλητή τους και τον βοήθησαν να κατακτήσει το μετάλλιο αντί να τον προσπεράσουν αδιάφορα, να τους εμφυσήσουμε τις αξίες του υγιούς αθλητισμού, που διδάσκει πως το μεγαλείο του πνεύματος είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανταμοιβή.

Επανερχόμενος στη διεξαγωγή του ‘Lamia Night Run 2018’, που έλαβε χώρα στις 14 Απριλίου και στην πολύ μεγάλη συμμετοχή όχι μόνο αθλητών αλλά και εθελοντών, εύχομαι πέρα από την αγωνιστική παρουσία όλων μας η εμπειρία να μεταδοθεί σε όλους ως ένα ισχυρό μήνυμα: «Μέσω του αθλητισμού, ο άνθρωπος κερδίζει τα χιλιόμετρα, νικά τις δυσκολίες και στο τέλος κερδίζει τον εαυτό του γιατί απλώς τον ξεπερνάει χάρη στην προσπάθεια και στην επιμονή του πνεύματος».

*Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση