Το κοινωνικό κράτος που δεν είχαμε! (του Χρ. Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 09:50 Το κοινωνικό κράτος που δεν είχαμε! (του Χρ. Αλεξανδρή)

Σε μια χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη από την κρίση και ταλαιπωρείται τα τελευταία πέντε χρόνια από μαζική φτώχεια ,η θέσπιση ενός εγγυημένου εισοδήματος για συμπολίτες μας που στερήθηκαν τα πιο στοιχειώδη για την επιβίωσή τους είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει μια εκλεγμένη κυβέρνηση ,αν φυσικά επιθυμεί να μην υπονομευθούν και άλλο οι δημοκρατικοί της θεσμοί από διάφορους εξτρεμισμούς και ακραίες συμπεριφορές.

Ωστόσο θα μας επιτρέψουν οι κυβερνώντες να εκφράσουμε τις αμφιβολίες μας για το αν τα χρήματα που θα διατεθούν για να λειτουργήσει ο νέος θεσμός του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο και θα πάνε τελικά στις τσέπες αυτών που τα δικαιούνται πραγματικά και οχι στις τσέπες κάποιων επιτήδειων ή για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες της κακοδιοίκησης που κυριαρχεί ακόμη στο δημόσιο τομέα .

Η αμφιβολία μας εχει βάση και στηρίζεται στη πανθομολογούμενη πλέον διαπίστωση οτι στην Ελλάδα πραγματικό κοινωνικό κράτος δεν στήθηκε ποτέ . Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που εμείς θεωρούσαμε κοινωνικό κράτος ηταν ενα σπάταλο κράτος.Και ας φωνάζει υποκριτικά σήμερα η Αριστερά στην Ελλάδα οτι κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος .

Το αποδεικνύουν οι αποκαλύψεις για την ένταξη χιλιάδων ατόμων σε καθεστώς ψευδούς αναπηρίας ή απορίας για να εισπράττουν κοινωνικά δικαιώματα ,η ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία χιλιάδων προσώπων με ευνοϊκούς ορους και προνομιακές συντάξεις με πλασματικά χρόνια συνταξιοδότησης και άλλες χαριστικές παροχές που διόγκωναν τα ελλείμματα και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργώντας παράλληλα τεράστιες ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων .

Δαπανούμε για συντάξεις ενα απο τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΑΕΠ στην Ευρώπη με ισχυρή επιχορήγηση απο τον προϋπολογισμό για να μην είναι φτωχοί οι ηλικιωμένοι ,αλλά παρ’ ολα αυτά η ανισότητα και η φτώχεια θερίζει τους ηλικιωμένους ανω των 65 ετών !

Σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα δαπανούμε για τη μείωση της φτώχειας όσα περίπου και οι άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε είναι απογοητευτικά .

Είμαστε πρωταθλητές στα ποσοστά των ανθρώπων που ζούν κάτω απο τα ορια της φτώχειας . Πολύ φοβάμαι οτι η δημόσια διοίκηση δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πιλοτικού προγράμματος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφού ακόμη και σήμερα υπο καθεστώς αυστηρού οικονομικού ελέγχου δεν γνωρίζουμε πόσοι παίρνουν δύο συντάξεις , τα πιο πολλά ταμεία δεν συντάσσουν ισολογισμούς ενω οι σπατάλες συνεχίζονται σε όλους τους τομείς του κράτους .

Ας ελπίσουμε οτι η εξαγγελία του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος θα αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση ενός υγιούς κοινωνικού κράτους που θα στηρίζεται στην πραγματική παραγωγή πλούτου και στην πραγματική αναδιανομή προς τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας και οχι δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά απο τα δανεικά .


Χρήστος Αλεξανδρής


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com